Kultúra
2018. 06. 06. - Krisztina Boda

Magyarként külföldön? – Íme, a legbarátságosabb országok

A Te fejedben is megfordult már a gondolat, hogy külföldön próbálj szerencsét? Akár az egyetemista éveidből „áldoznál” egy szemesztert, hogy Erasmus ösztöndíjjal Európa keretein belül szerezz élményeket, akár kontinenst váltanál a jobb megélhetés reményében, nem árt, ha tudod, hogy melyik országokban fogadják szeretettel a külföldieket. Éppen ezért, mutatjuk a legbarátságosabb helyeket szerte a világban, ha a turista vízumot hosszabb távú tartózkodásra cserélnéd!

Az InterNations, avagy a világ egyik legnagyobb, külföldön élőket összekapcsoló hálózata, ami minden évben elkészíti listáját a világ legbefogadóbb országairól, így az utóbbi évek top helyezettjei között szemezgettünk egy kicsit..

Kanada

A legfrissebb, azaz a 2018-as lista 10. helyén a gyönyörű hegységeiről és tavairól, na meg a mínuszokról híres Kanada végzett, mely fényévekkel maga mögé utasítja az Egyesült Államokat, ami Donald Trump megválasztása óta a 19. helyről a 36-ra szorult vissza. A Kanadába bevándorlók nagy része Európából, illetve az USA-ból érkezik, akik közül nem kis arány, pontosan 45% vallja, hogy akár örökre az államban maradna. Kisebb fun fact, hogy mikor az amerikai elnökválasztásnál kiderült, hogy Trump győzött, a Kanadai bevándorlási hivatal oldala bedőlt a hirtelen túlterheltségtől. Az ország bevándorlási rendszere az egyszerűbbek közé tartozik, ám ez korántsem jelenti azt, hogy már foglalhatod a repülőjegyed, hiszen számos procedúrán kell átmenned előtte. A fiatalok számára az úgynevezett Express Entry rendszer jelenthet megoldást, amiről itt olvashatsz bővebben!

Ausztrália

Télen nyár, „Salty hair don’t care” érzés az óceánparton, na meg persze kenguruk. Az elmúlt években többször is szerepelt a top 10-ben az 5. kontinens, ami talán nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy 2 in 1, tehát egyszerre ország is. Ausztrália egyik nagy előnye, az előbb említett Kanadával együtt, hogy a boldoguláshoz elég, ha az angol nyelvet jól beszéled, bár az fix, hogy az ausztrál akcentussal az elején meg kell majd küzdened. Az itteni bevándorlási rendszer igen jól szabályozott és szigorú, rengeteg előírásnak kell megfelelni és számos hivatalon kell átmennie a kérelemnek, hogy engedélyezzék. Fontos, hogy van diák vízum, és annál nagyobb az esélyed, minél fiatalabb vagy. Kecsegtető lehetőség, hogy bevándorlási vízummal azonnal vállalhatsz munkát, négy év után pedig az ausztrál állampolgárság is jár. Bővebb infót itt kaphatsz.

Németország

Az európai országok közül elsősorban Németországot emelnénk ki, méghozzá azért, mert a magyarok egyik, ha nem a legkedveltebb kivándorlási célpontja a stabil megélhetés okán. A németek 2015-ben bronzérmesek voltak a legbarátságosabb országok listáján, nagyrészt az akkor tanúsított bevándorlási politikájuknak köszönhetően, és, bár azóta visszacsúsztak, így is a középmezőny elején foglalnak helyet. Ha perfekt vagy németből, az Európai Unión belüli szabad munkaerő áramlásnak hála hamarabb ihatod korsó számra a német sört, mint gondolnád, mivel a kivándorláshoz nem szükséges vízum, ráadásul az Erasmus berkein belül is számos intézményben tanulhatsz.

Portugália

Az idei ranglista első helyezettje Portugália lett, 2 év alatt 9 helyet kúszva előre a listán. A megkérdezettek csaknem fele, 47%-a tudja elképzelni, hogy egész életét a napsütötte országban töltse, a felmérésből pedig az is kiderült, hogy a helyiek barátságossága számokban kifejezve 94%.  Ha már gondolatban Lisszabon utcáit szeled, tudnod kell, hogy nem árt, ha a portugál nyelvet is jól beszéled, de a kezdetekben vagy éppen diákként az angollal is elboldogulhatsz.  EU tagország révén külön engedély nélkül 90 napig tartózkodhatsz az országban, a hosszabb letelepedéshez pedig a helyi önkormányzattól kell engedélyt szerezned: ennek feltétele egy munkaszerződés bemutatása, és a kellő anyagi háttér igazolása. Ha pedig szemesztereid egy részét szeretnéd eltölteni gyönyörű tengerpart és portói borok között, ebben az esetben is választhatod az Erasmust, amiről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Néhány nem várt ország a top 10 között:

Akadnak meglepő helyezettek is a lista élen, mint például Mexikó vagy Kolumbia. Meglehet, hogy egy európainak nem éppen ezek a legvonzóbb úticélok, azért a türkizkék óceánpartra és egy kis Tequilára Te se mondanál nemet, ugye?

Na, de mi a helyzet Magyarországgal?

Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy kicsiny országunk nem foglal éppen előkelő helyet a melegszívű nemzetek ranglistáján. Míg 2017-ben 41. helyen végeztünk a sorban, 2018-ban már bekerültünk a top 10 legkevésbé vendégszeretőbb ország közé, méghozzá az 58. helyen, melyre a bevándorlási politikában foglalt álláspontunk is nagyban rányomta a bélyegét. A helyezettek között nem sokkal előttünk toporognak a híresen nacionalista franciák, valamint két szomszédunk, Ausztria és Csehország is mögöttünk kullog.

Összességében elmondhatjuk, hogy bármerre is vigyen minket a sors, a kezdet sosem egyszerű, mindenhol meg kell tanulni beilleszkedni az adott közösségi keretekbe, de ha a fentebb említett országokat vesszük célba, egészen biztosan kicsit könnyebb dolgunk lesz!

További cikkek
Top