Gazdaság
2016. 01. 08. - kisnemet59

Magyar mozi napjainkban a MAFILM támogatásával

Valószínűleg a „világsikerű filmek” kifejezés hallatán nem a magyar filmgyártás jut elsőként eszünkbe, pedig kis hazánk igenis igyekszik felvirágoztatni különböző műfajokban a magyar filmipart. Éppen forgatási időszakban lévő, illetve már a mozivászon előtt toporgó filmekről is hallhattunk különböző portálokon. Tekintsük át kicsit részletesebben a hazai és külföldi körökben is népszerűségnek örvendő magyar rendezők alkotásait.

Andy G. Vajna már négy éve a Nemzeti Filmalap fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Feladatköre a hazai filmipar és filmkultúra további fejlesztésének elősegítése, valamint a terület kormányzati koordinációjának ellátása. Konkrétan teljhatalma van a magyar filmipart illetően, hiszen a támogatásra szánt összegek elosztását ő bírálja el.

Vajna kinevezése több helyen is vihart kavart. Politikai és filmipari körökben ugyanis sokan bírálták alkalmasságát, illetve magas prioritással rendelkező politikusokkal való jó viszonyának gyümölcseként tekintettek új pozíciója megszerzésére. Mindenesetre az elmúlt években készültek olyan magyar rendezésű filmek, melyek nem csak hazai körökben értek el sikereket. A Filmalap támogatásával készült Saul fia számtalan díjat nyert, sőt az Oscarért is versenybe szállt.

Lássunk néhány újdonságot a magyar filmek világából:

Hajnali láz

Gárdos Péter rendezésével 2015 decemberében mutatták be hazánkban a nagyérdeműnek a Hajnali láz című filmet, mely egy szerelmes regényből alkotott mű lett a holokauszt emlékével átszőve. A könyv világsiker lett, eddig harminc nyelvre fordították le. Az alkotás Gárdos Péter rendező szüleinek szerelmi történetét mutatja be. Megpróbáltatások, érzelmek itatják át mind a könyvet, mind a mozivásznat.

Gondolj rám

Kern András 18 év után újra rendezni kezdett! A Gondolj rám című film, melyben a főszereplő (egyben rendező is) igyekszik megutáltatni magát, hogy halála kevésbé fájjon szeretteinek, idén január 21-től látható a mozikban. Ígéretesnek hangzik az alább található előzetes alapján.

Martfűi rém

Sopsits Árpád lélektani thrillerét 2016 őszén mutatják be a mozikban. Az egykori sorozatgyilkos, a „martfűi rém” történetét bemutató filmet láthatunk majd, amely valós eseményeken alapul. Az 1950-es, 60-as években játszódik, az akkori igazságszolgáltatást jól prezentáló művet tekinthetünk majd meg. Az évtizedekig gyilkoló „rém” helyett egy ártatlan embert ítéltek el, majd csak az azt követő gyilkosság után került képbe a valódi tettes.

Halj már meg!

Kamondi Zoltán szatirikus, sok humorral átszőtt krimijének forgatása a 2015-ös év nyarán kezdődött. A filmet a Martfűi rémhez hasonlóan 2016 őszén láthatjuk majd a mozivásznon. A forgatókönyv mozgatórugója egy hatvanas éveiben járó mozdonyvezető hirtelen halála, mely következtében az elhunyt kettős életére, a zavaros múltra, gyanús alvilági kapcsolatokra és mindemellett egy szerelmi háromszögre is fény derül.

Az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap összesen mintegy 3 milliárd forintnyi támogatást osztott ki a készülő filmekre. Ebből a Marfűi rém 509 821 902 forintot, míg a Halj már meg! 476 871 827 forintot tudhatott magáénak. Természetesen a felsoroltakon kívül még több magyar produkció is készülőfélben van, hogy a hazai mozirajongókban tudatosítsák: a magyar filmek jók!

Magyar filmekkel hogy állsz?

Szeretem őket, ha kijön valami új mindig megnézem
Elvétve vannak jók
Sosem nézem őket
Utoljára Kovi rendezésű magyar filmet láttam

További cikkek
Top