Közérdekű
2015. 05. 05. - konkolyeszti

Magyar hokisok ismét a világelitben – interjú Nagy Krisztiánnal

2008 után ismét elmondhatjuk magunkról, hogy jégkorongban is a legjobbak közé tartozunk. Még mindig tele van a média azzal a hőstettel, amit fiaink Krakkóban hajtottak végre. A sportért rajongókon túl az egész országot sikerült ezzel boldoggá tenniük, örömteli pillanatokat, illetve kétségkívül maradandó élményt szerezve az itthon és kint szurkolóknak egyaránt. De milyen lehet belülről átélni egy ekkora sikert? Erről, a jégkorongról, pályafutásáról és a siker kulcsáról kérdeztük a válogatott egyik legfiatalabb, ám mégis nagyon fontos tagját.

Hogyan indult el a jégkorong pályafutásod? Mikor kezdtél el játszani?

Talán 6 éves lehettem, amikor karácsonyra kaptam egy korcsolyát a szüleimtől, és ennek okán kimentünk a műjégre. Nagyon megtetszett már az első alkalommal a korcsolyázás, ezért anyukámat illetve apukámat többször is kértem, hogy vigyenek ki gyakorolni. Mivel anyukám nem bírta a tempót már az elején sem, ezért beíratott korisuliba, ahol 7-8 alkalom után megkérdezték tőlem, hogy volna-e kedvem jégkorongozni. Mondták, hogy van egy csapat, ahová hasonló korú kisgyerekeket keresnek (MAC) és csatlakozhatnék is. Az első edzés után nem volt kérdés, hogy ez lesz az én sportom.

hokis3

Teljesen álomszerű, hogy már ennyire fiatalon a hazai jégkorongélet ilyen fontos szereplőjévé váltál. Többször voltál tagja az U18, az U20 és a felnőtt válogatott keretnek, továbbá több külföldi csapatban is játszottál idegenlégiósként. Mi kellett hozzá, hogy elérd az álmaidat? Van valami tanácsod, hogyan tudja felépíteni valaki a saját sikerét? 

Úgy gondolom, hogy ez nem feltétlenül rajtam múlott. Nagyon sok tehetséges fiatal játékos van, akik nem kapják meg a szülői támogatást, hogy iskola/tanulás mellett sportolni tudjanak. Nekem nagyon sokat segítettek a szüleim, hogy minden edzésen ott tudjak lenni, illetve hogy a tanulmányaim rovására ne menjen a jégkorong. Nyilvánvalóan kell szerencse is, hogy több jó szezont fuss, de ami talán a legfontosabb, az a sport szeretete, az elhatározottság mellette, és hogy kellő erőt, energiát, munkát fektess bele.

hokis13

Játszottál már tengerentúli és európai csapatokban is. Van különbség a hoki stílusok között? Ha igen, melyik stílus áll hozzád közelebb?

Igen, minden országban, minden bajnokságban, illetve még néhol bajnokságon belül is más típusú játékot játszanak a csapatok. Az én játékstílusom a fizikális hoki. Általában sokat ütközök, korizok, illetve megpróbálok mindenhonnan kapura törni.

Nagy reményekkel indultál Amerikába, be szerettél volna kerülni az egyetemi bajnokságba. Először az NAHL amerikai juniorligában játszó Minot csatáraként játszottál, majd Texasban folytattad az El Paso Rhinos csapatában a WSHL ligában. Most mégis hazatértél a Miskolci Jegesmedvékhez, ahonnan indultál. Mi történt?

Valójában nem tudom, így jött ki a lépés, talán ez volt a kézenfekvőbb opció. Szerencsére idén is van lehetőségem bekerülni, ezzel még nem késtem el. Jó döntést hoztam, mikor hazajöttem, hisz egy álomszerű szezont futottam mind a csapatomnál, mind a magyar válogatottnál. A Miskolccal sikerült minden létező díjat bezsebelnünk, amit lehetséges volt, illetve a magyar válogatottal a krakkói álomszereplésünk során feljutottunk az A csoportba a “nagyokhoz”.

11216144_10200310249154506_683061082_n

Az öltözőtök falán szerepelt a VB során a „Together everybody achieves more” felirat. A válogatott csapat viszont csak időközönként játszik együtt, hogy tudtok mégis egy csapatként ilyen jól együtt dolgozni? Mi a kulcsa a jó csapatmunkának? Te hogyan készülsz fel egy-egy válogatott meccsre?

A jó csapatmunkát inkább kiválóra helyesbíteném. Ebben az egész gépezetben a játékosokon kívül is vannak emberek, akik dolgoznak. Ha ők nem végeznek kiváló munkát, nekünk nem lett volna lehetőségünk megszerezni ezt a 2. helyet. Ezen felül úgy gondolom, hogy egy csapat akkor tud eredményt elérni, ha mindenki a saját dolgával foglalkozik. A mérkőzések előtt az edzők soronként megmondták, hogy mit várnak el tőlünk, és amint láttuk, helyesen hozták meg döntéseiket. Ez a csapat talán 2 éve kezdte el az útját kisebb-nagyobb változásokkal, tehát nem mondanám, hogy olyan nagyon idegenek lettünk volna egymás számára, és ez sokat segített. Én nem fordítok különösebb időt a válogatott meccseim felkészülésére, ugyanazt a rutint végzem el, amit egy rendes meccs előtt. Azt gondolom, hogy minden mérkőzésen ugyanolyan erőbedobással játszok, akkor itt is ugyanezt kell nyújtanom.

hoki8

Mi zajlik le az öltözőben egy sorsdöntő meccs alatt, például a lengyel – magyar mérkőzés során? A harmadik harmadban érezhetően jobban teljesített a csapat. Mi volt ennek az oka? Vannak szokásos csapatrituálék a szünetekben és a meccs után? 

Én úgy gondolom, hogy az egész mérkőzésen elég nagy nyomást sikerült a lengyelek vállára helyezni, amit a 3. harmadban már nem bírtak, így jött az első gólunk. Az edzők és mi is egymást nyugtattuk, hogy nincs semmi baj, menjünk tovább ugyanolyan erőbefektetéssel, mint ahogy elkezdtük a mérkőzést, és meg is lett a gyümölcse. Több csapatnál szokott lenni a meccs előtt egy rituálé, amely során az edző vagy másodedző felolvassa a kezdő 6-ok nevét. Ezt a stábunk az utolsó napra hagyta, Diego edző mondott egy buzdító beszédet, ami – nyugodtan mondhatom – az egész csapatot mélyen érintette, és utána Rich edző felolvasta a kezdő játékosainkat. Ez engem mindig felspanol, hisz minden egyes játékos neve után kiáltunk egyet, itt kiadhatjuk magunkból az addig összegyűlt feszültséget.

hokis2

Milyen érzés volt a pályán, mikor megláttad, hogy több ezer magyar szurkoló utazott ki a VB-re? A lengyelek elleni meccsen a magyarok hangja elnyomta a hazai szurkolókét. Mennyi többletenergiát adott ez neked és hogyan élted meg?

Azt hiszem minden játékostársam szívét megdobogtatta egy kicsit az, hogy nem csak a TV elől szurkolnak nekünk több ezren, hanem voltak olyan fanatikusak az emberek, illetve támogatóak, hogy kiutaztak velünk Krakkóba. Számomra ez felejthetetlen élmény volt, itt is bizonyították a magyar jégkorongszurkolók, hogy nem véletlenül ők a világ legjobb szurkolói.

hoki14

Feljutottatok az A csoportba 2008 és Szapporo után először, ahogy az imént említetted a „nagyok” közé. Mit vársz a 2016-os Világbajnokságtól, hogyan készül majd a csapat a legjobbak elleni összecsapásokra? Mik a célkitűzések és milyen lesz a példaképek ellen játszani?

Biztosan állíthatom, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy bent maradjunk. Erre még nem volt példa, így ezt egy újabb csodának könyvelhetnénk el. A felkészülések nem hiszem, hogy különbek lennének, hisz mindig keményen készültünk, és komolyan vettük a VB-ket. Talán a különbség az lehet, hogy ténylegesen A csoportos csapatok ellen fogunk felkészülési mérkőzéseket játszani a szezon során, amelyek jelentősen nagyobb iramúak lesznek, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva. Úgy hiszem, ha sikerül bekerülnöm a jövő évi válogatott keretbe, akkor egy gyerekkori álmom válhat valóra, hiszen a kiskoromban “kiszemelt” legjobb játékosokkal léphetek együtt a jégre.

hokis12

Ebben az évben megnyerted a Miskolci Jegesmedvékkel a MOL ligát és a Magyar bajnokságot, 20 évesen bekerültél a jégkorong liga A csoportjába és második helyezést értél el a válogatott kerettel a VB-n. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy sikeresen zártad a szezont. Mik a további terveid? Mit szeretnél elérni a következő szezonban?

Először is szeretnék egy olyan csapatot találni, ahol kamatoztathatom ezeket a tapasztalatokat, amiket az idén szereztem, illetve ahol egy újabb sikerekben gazdag évet tudhatok majd magam mögött. A hoki mellett fontos számomra a tanulás is, tehát szeretném folytatni az egyetemet is a megfelelő ütemben.

Köszönjük szépen a válaszokat, és további sok sikert kívánunk!

Nyomon követed hazánk jéghoki válogattotjának menetelését?

Igen, imádom a hokit
Nem érdekel
Elvétve
Imre, hát mért nem váltotok????

További cikkek
Top