Közérdekű
2017. 03. 09. - Márk Lukács

Lottó: áldás és átok

 

Az emberek többsége minimum egyszer eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne milliókat, vagy akár milliárdokat nyerni, illetve a nyert összeget mire költené el, milyen luxuséletet élne.  Mint azt bizonyára rengetegen hallottátok, 2017 februárjában egy magyar honfitársunkat óriási szerencse érte, mivel a játékos 22 millió 569 ezer eurót, azaz  bruttó 6 milliárd 989 millió forintot nyert az Eurojackpot-on, ami egy nemzetközi lottójáték. Ennek apropójából szeretném nektek bemutatni magát az Eurojackpot-ot és a magyarországi lottót és pár érdekességet ezzel a szerencsejáték típussal kapcsolatban.

Mi is az az Eurojackpot?
Az EuroJackpot nyereményjáték az 1990-es évek derekán indított EuroMillions nemzetközi lottójáték modelljére épül. A lottószervezők felismerték, hogy ha összevonva kezelik több különböző ország szelvényeit és játékosait, akkor gyakrabban kerülhet sor valóban hatalmas nyereményösszegek kifizetésére a résztvevő európai országokban. Az EuroJackpot lottószelvényeinek nagy részét Németországban, Olaszországban és Spanyolországban értékesítik, második helyen pedig Izland és a balti-tengeri országok – Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország, Észtország, Lettország és Litvánia – állnak. Európa délkeleti és keleti országaiban is folyamatosan nő az eladott EuroJackpot szelvények száma: Magyarország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia is már aktívan játszik, és további országok csatlakozása várható. Az EuroJackpot számait két sorsológömbből húzzák ki: az egyikben 1 és 50 között megszámozott golyók, a másikban pedig 1 és 10 között megszámozott Euró-golyók találhatók. Így a lottószámok megadásakor 5 normál számot kell kiválasztanod 1 és 50 között, továbbá 2 Euro-számot 1 és 10 között. A cél az, hogy minél több számot eltalálja főnyereményhez mind a 7 számot el kell találnod, a kisebb nyeremények a 11 további nyereménykategóriában oszlanak szét. Az EuroJackpot garantált minimális főnyereménye 10 millió euró (kb. 3 milliárd forint), és ez minden héten folyamatosan nő, amíg valaki meg nem nyeri. Ha nincs telitalálatos szelvény, a főnyeremény hozzáadódik a következő heti nyereményösszeghez, ami növeli a szelvényeladásokat és a kifizetéseket, miközben lehetővé teszi a főnyeremény gyors növekedését. Az EuroJackpot lottó főnyereménye egy alkalommal 90 millió euróra (kb. 27 milliárd forint) nőtt: az ezen felül összegyűlt pénzösszeg a 2. nyereményszinthez adódik hozzá. Az EuroJackpot kifejezetten úgy van kialakítva, hogy gyorsabb tempójú játék legyen, és gyakoribb telitalálatokat eredményezzen, mint versenytársai (például az EuroMillions lottójáték), amelyeknél a telitalálat gyakran hetekbe vagy hónapokba telhet.

eurojack

Eurojackpot statisztikák és esélyek
Annak az esélye, hogy megnyerd a főnyereményt 1 : 95 000 000-hoz, tehát elég sok szerencse szükséges hozzá. Az, hogy az ember szimplán csak nyerjen nem kell annyira sok, hiszen 12 nyereménykategória van.. Vannak úgynevezett hideg és forró számok. A ,, forró számok” olyan számok, amelyek a közelmúltban gyakran fordultak elő, azok szerint akik ebben hisznek a tendencia folytatódni fog. Ezzel ellentétben vannak, akik az úgynevezett hideg számokban bíznak, ők úgy gondolkoznak, hogy amiket mostanában nem húztak ki, azokat hamarosan kifogják húzni. A leggyakoribb számok a következőek: a 19-est 37 alkalommal, a 7-est 34 alkalommal, a 10-est 33 alkalommal, a 18-ast és az 1-est pedig 31-31 alkalommal húzták már ki.

A magyar ötöslottó
Magyarországon először 1763-ban rendeztek lottójátékot, ezt azonban akkor még csekély érdeklődés kísérte. Azóta sok idő eltelt és sok minden változott. Az ötöslottó rendkívül ismert az országban, sejtésem szerint már mindenki látott lottószelvényt és ismeri a szabályokat is, vagy akár már adott is fel lottót. Aki mégsem lenne teljesen tisztában a játékkal, annak elmondom, hogy a cél az, hogy 90 számból eltaláljuk az 5 kihúzott számot. A telitalálat esélye ebben a formában 1 : 43 949 268-hoz, tehát nem valami nagy, ám nagyobb mint az Eurojackpot esetében. A mai modern lottó 1957. január 17.-én jött létre, az akkori pénzügyminiszter egy rendelete alapján.

otos

A magyar lottó érdekességei
Az első öttalálatos nyeremény 855 ezer forint volt, amit 1957 6. játékhetében nyertek meg Ring Sándorné, aki családi számokkal játszott, tehát a saját és gyermekei életkorának számával. A családi számok használata mondhatni innen ered, hiszen a nyereménynek és a nyertes számok eredetének híre gyorsan elterjedt. 1990-ben az egyik játékhéten 13 telitalálatos szelvény volt, melyből 10-et ugyanaz a személy adott fel. Az eddigi rekord 5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forint volt, melyet 2003-ban nyertek meg, a nyertes kiléte természetesen titok, csak annyit tudni, hogy a szelvényt Sárváron adták fel. Utoljára 2016. november 26-án vitték el a főnyereményt, ami akkor 892 millió forint volt.

lotto

Könnyen jött, könnyen is megy?
A hirtelen jött pénz sokszor megszédíti az embereket, akik kifordulnak önmagukból. Ekkora nyeremény feldolgozására nem mindenki képes tökéletesen, ezt szakemberek állítják. Ha az ember józan ésszel gondolkozik és nem költekezik felelőtlenül, akkor generációkon keresztül biztosítani tudja családja jövőjét, ám sokszor nem ez történik. Michael Caroll 2002-ben nyert kb. 4 milliárd forint értékű angol fontot. Ezután igazi rocksztárként kezdte élni az életét, rászokott a kokainra és az óriási birtoka kertjében sportautókkal roncsderbiket rendezett. Többször összeütközött a hatóságokkal, majd börtönbe is került. Alig 8 évvel a nyereménye átvétele után teljesen csődbe ment, most áruházi munkásként 6 fontot keres óránként. Hihetetlennek hangzik, de megtörtént, hogy Martyn és Kay Tott elvesztették a 3,5 millió fontot(!) érő szelvényüket, így a nyereményből egy penny-t sem láttak. Végül pedig egy napokban olvasott esetet írnék le, a Skóciában élő Jane Park 4 évvel ezelőtt, 17 évesen nyert 1 millió fontot, azaz kb. 360 millió forintot. Azt gondolhatnánk, a lány élvezi az életet és semmi problémája sincs, ám egy nemrég adott interjúban elmondta, hogy üres az élete, ezért eladta óriási birtokát és hazaköltözött a szüleihez. Igaz, anyagi gondokkal nem küzd, ám elmondása szerint nem voltak túl élvezetesek az előző évei, sőt azt fontolgatta, pert indít a szerencsejáték cég ellen, mert szerinte nem lehetne hagyni, hogy valaki ilyen fiatalon ekkora összeget nyerjen.
Összességében tehát elmondható, a pénz nem feltétlenül boldogít, de nem árt ha van és hogy egy busás nyeremény nem biztosan tesz valakit egy egész életre gazdaggá, ahhoz intelligencia is szükséges.

További cikkek
Top