Közérdekű
2015. 01. 24. - geda.andi

Lejtők királyai

A téli hónapokról legtöbbünknek az ünnepek, vizsgák és a hideg éjszakák jutnak eszünkbe, ebben az időszakban talán még a féktelen bulizással is felhagyunk. De mi a helyzet, ha akad egy kis szabadidőnk ezeken a hideg napokon, és nem feltétlen a televíziót bámulva szeretnénk eltölteni? Te is a sportok, netán a téli sportok szerelmese vagy? Imádsz síelni, snowboardozni, vagy egyszerűen csak szeretsz a havas tájban gyönyörködni egy pohár forralt bor mellett a sípályák hüttéiben? Most összegyűjtöttük Neked azt a hat sípályát, amelyeknek legtöbbje a világrangsorban is az elsők között szerepel. Négy ország, hat kiváló pálya, lássuk.

Tátralomnic – Szlovákia

A Lomnici-nyereg a Magas-Tátrában található, ahol a téli sportok szerelmeseit egy csaknem 9 km-es pályaszakasz várja, 1300 méteres szintkülönbséggel, ami valljuk be, már a legprofibb síelő igényeit is kielégíti.  Itt található Szlovákia legmagasabban fekvő fekete pályája (2190 m) is, ahol a gyakorlott és merész síelők egyaránt kipróbálhatják magukat. A pálya különlegessége, hogy egy 150 cm hóval borított freeride szakasz is található a síparadicsomban, amit leginkább csak a haladóknak ajánlanak a pálya veszélyessége miatt. A szlovák síterepek közelségük miatt is kedvezőek a síelni vágyók körében, ugyanis az alacsony benzinköltséggel jelentős összeget tudunk megspórolni.

De mi is az a freeride?

A freeride síelés mindig is létezett, csak éppen máshogy neveztük, mint például szűzhósízés vagy terepsízés. De akkor miben is más a freeride? A freeride sízés minden szabályt átír. A szabály az, hogy nincs szabály. A cél, hogy mindenhol síeljünk a terep optimális kihasználásával, amit különféle akadályok, sziklák, letörések tesznek még extrémebbé. A hó lehet érintetlen, régi vagy akár túrt is, a lényeg, hogy mindezek kihívást jelentsenek a síző számára.

snowboard-pin-sport-hd-free-on-pinterest-357096

Nassfeld – Ausztria

A szintén szomszédos országban, az osztrák paradicsomban egy újabb csodálatos pályával ismerkedhetünk meg. Nassfeldet Ausztria 10 legjobb síterepe közt tartják számon, területén több mint 30 sílift és 220 hóágyú működik, így garantált a síelés öröme a szezon bármelyik szakaszában. A síparadicsom felszereltsége és hossza (110 km) kecsegtető mindenki számára, aki téli üdülést tervez, hiszen az egyik legfejlettebb pályarendszerről beszélünk. Lehetőségünk van a síelés és snowboardozás mellett más sportágakat is kipróbálni, mint például a sífutást, jégkorcsolyázást, snowbike-ot vagy a hófánkot. A síparadicsom területén megannyi pályaszállás áll rendelkezésünkre, azonban ezek ára elég borsos. A völgyben található csendes kis apartmanok sokkal jobb választásnak bizonyulnak, ezen kívül egész nap ingyenesen biztosított a síbuszok közlekedése a sípályáig.

Les Orres – Franciaország

A Déli-Alpokban fekvő paradicsom ugyan messzebb van az előző két lejtőhöz képest; utazásban ez minimum 12 órás busz- vagy autóutat jelent, de mindenképp megéri a hosszú utazás, ugyanis Franciaország szintén egyik legmodernebb pályájáról van szó. Les Orres síterepét egy 100 km-es pályarendszer alkotja (30 kék, 60 piros és 10 km fekete). Elmondható, hogy ez a pálya bizonyul a legjobbnak a kezdők körében, hiszen kedvező adottságokkal bír azok számára, akik még soha nem csatoltak lécet a lábukra. A pálya az adrenalin szerelmeseinek és az extrém síelőknek is kedvez a nemrégiben épült snow parkokkal.

Ha kedvet kaptál a síeléshez, de nem tudod, hogy hogyan juss el, és nincs társaságod, itt a lehetőség, kár lenne kihagynod ezt a programot.

adelboden-skiing-panoramic-view-jpeg

De mi a helyzet a magyarországi síelési lehetőségekkel? Nem akarunk órákat utazni azért, hogy a friss levegőn csúszhassunk? Nem kell messzire menned, hiszen hazánkban is több remek sípálya üzemel. Ugyan Magyarország éghajlata nem kedvez ennek a sportágnak, azonban nagy teljesítményű hóágyúk dolgoznak azért, hogy biztosítsák a kiváló hóviszonyokat. Érdemes megemlíteni három hazánkbeli pályát, amik hasonlóan nagy élményekkel gazdagíthatnak.

Mátraszentistván – Magyarország

A Mátra szívében fekvő sípark szinte minden magyar síelő kedvence. Könnyen megközelíthető, hétvégi kirándulásnak is kiváló úticél. A mindössze 4 km hosszúságú pálya 7 felvonóval és éttermében a legjobb magyar ételekkel várja az oda érkező síelni vágyókat, vendégeket. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül az ország legnagyobb, sípályán lévő havas fesztiválja. A háromnapos program a téli sportok népszerűsítése mellett megannyi neves fellépőt és programot kínál. Itt találtok egy kis ízelítőt a tavalyi évből.

Eplény – Nordica Síaréna – Magyarország

A Veszprém megyében található eplényi hegyekben már a 70-es években is síeltek, azonban a pálya fellendülése 2006-ban vett fordulópontot. A jelentős fejlesztések végett az eplényi sípálya mára az ország legkiterjedtebb és egyben legnépszerűbb síkomplexumává vált. A 7 km hosszú sípark 7 felvonóval vár minket, aminek nagy előnye, hogy van köztük a hagyományos csákányos felvonótól eltérő ülőlift is.

Kékestető – Magyarország

Hazánk legmagasabb pontján (1014 m) is kiváló síelési lehetőségek tárulnak elénk. A pályák hossza ugyan csekélyebb, csak 3 km, azonban innen indul Magyarország második leghosszabb lesiklópályája (1,8 km). Kékestető kiváló a mind síelők, mind pedig a kirándulni vágyók számára, kiváló kiegészítő program lehet egy motorosszán túra a hegyekben.

Reméljük kedvet kaptál Te is a téli sportokhoz, és segíteni tudtunk a számodra megfelelő lejtő kiválasztásában! Jó csúszást kívánunk!

Síeléssel hogy állsz?

Év közben többször is kilátogatok külföldre
Egy évben egy hetet szentelek rá
Nem igazán foglalkoztat ez a sport
Nem voltam még soha, de szeretném kipróbálni

További cikkek
Top