Szubjektív
2012. 12. 26. - Taylor

LEGO történelem

Karácsony előtt LEGO boltban jártam, ahol egy középkorú férfi a fiával LEGO figurákat vásárolt a család számára. Köztudott, hogy a LEGO a világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb készségfejlesztő elfoglaltsága. A színes összerakóiról híres játék nem csupán a fiatal generációt hódította meg, magáénak tudhatja az idősebb korosztályokat is. A dán családi vállalkozás 80 év alatt multibirodalommá nőtte ki magát. Már nem csak játékaival, hanem élményparkjaival, filmjeivel, számítógépes játékaival, valamint turisztikai központokkal kényezteti a fiatalokat és a felnőtteket egyaránt.

Ole Kirk Christiansen dán származású asztalosmester 1932-ben megalapítja a céget Billund községében. A kis vállalkozás kezdetben fából készített játékokat és szerszámokat. Az asztalos fia Godtfred Kirk Christiansen 12 évesen csatlakozott édesapjához, hogy segítse munkáját. A műanyag elterjedésével a LEGO is elkezdett plasztikjátékokat gyártani. Ole és fia később találkoztak a brit Kiddicraft vállalat “önrögzítő építőkockáival”, melyek szabadalmát Hilary Fisher Page jegyeztetett be. Ezután a LEGO is hasonló elemeket kezdett el használni, majd fejlesztések hatására 1958-ban megszületett a ma is ismert LEGO rendszer, ami abban a pillanatban szabadalmaztatásra került. Ole Kirk Christiansen még ebben az évben elhunyt, így fiára maradt a vállalkozás fejlesztése.

1970-re a billundi cégnél már több, mint 900 alkalmazott dolgozott, majd az elkövetkező évtizedekben rengeteg bővülésen és fejlesztésen mentek át játékgyártás vagy marketing szempontból is. A lányokat először a babaházak megalkotásával célozták meg, majd ezután a közlekedési lehetőségek is kibővültek, a vízen úszó hajótestek megjelenésével. Időközben Godtfred Kirk Christiansen fia, Kjeld Kirk Kristiansen is csatlakozott a cégvezetéshez – érdekesség, hogy a fiú nevében a Christiansen “K”-val van írva, mert születési anyakönyvi kivonatára rosszul vezették fel a nevét -, miután Svájcban és Dániában szerzett különféle végzettségeket. Még ebben az évben megjelent a minifigura egy korai verziója, ami még nem volt mozgatható. Expert Series néven először 1975-ben jelentek meg olyan készletek, amiket kifejezetten a tapasztaltabb LEGO felhasználók számára terveztek. Hamarosan már Expert Builder néven futott ez a sorozat. Ezek a készletek olyan mozgó alkatrészeket tartalmaztak, mint fogaskerekek, fogaslécek, tengelyek – lehetővé téve valósághű modellek építését, mint például a kormányozható autók. Három év múlva vált teljessé a LEGO világa, amikor megjelentek a napjainkban is ismert minifigurák. A kis emberkének mozgatható keze és lába, arcukon pedig barátságos mosoly volt. Számos készletben felbukkantak, melyek lehetővé tették kidolgozott városkák építését, épületekkel, utakkal, járművekkel, vonatokkal, hajókkal – mindezt úgy, hogy minden ugyanakkora méretaránnyal készült, és ugyanaz a minifigura népesítette be az egészet.

Egy másik jelentős bővítés történt egy évvel később, amikor megjelent a Lego Space, azaz a “világűr” témája. Űrhajósok, rakéták, holdjárók és úrhajók népesítették be ezt a népszerű világot. Az ugyanebben az évben megjelenő Fabuland nevű fantáziavilág a fiatalabb korosztályt vette célba, a Scala sorozatból pedig bizsukat állíthattak össze a kislányok. Kjeld Kirk Kristiansen ekkor lett a cég elnöke, és a cég ismét egy sikeres évtizedet tudhatott a háta mögött.

A LEGO építőkockák mindig is magukban hordozták az oktatási segédeszközként történő felhasználást, számos szakember gondolta úgy, hogy a gyermekek alkotóerejét és problémamegoldó képességét fejlesztő játékban nagy lehetőség van. Már a korai 60-as években is voltak olyan tanárok, akik különféle módon használtak LEGO kockákat az osztályteremben. Végül 1980-ban a cég megalapította a LEGO Educational Products Department-et (LEGO Oktatási Termékek Osztálya), melynek feladata a játékok oktatási célokra történő felhasználásának elősegítése.

Az Expert Builder sorozat 1981-től fogva Technic néven fut, még ebben az évben, augusztus 13-án lett 50 éves a cég, és az évforduló tiszteletére kiadták az “50 Years of Play” című könyvet. A következő évben a DUPLO készletek bővültek, csecsemők számára is megfelelő játékokkal. Később megjelentek a középkori, lovagokat és katonákat felvonultató készletek. A Light & Sound (“fény és hang”) készletek 1986-ban jelentek meg, ezekhez elemtartók, lámpák, szirénák és egyéb hangkeltők tartoztak, melyek segítségével újabb részletekkel bővíthettük LEGO alkotásainkat. Ugyanebben az évben jelent meg a Technic Computer Control, melynek segítségével Technic robotokat, teherautókat, motorizált modelleket lehetett vezérelni egy számítógép segítségével.

A haladó LEGO felhasználók számára egy új sorozat jelent meg 1990-ben Model Team néven. A Model Team sorozat tagjai – köztük versenyautók és off-road járművek – addig soha nem látott realizmust és részletgazdagságot hoztak a készletek világába. A Technic készletek ugyan mechanikusan valósághűek voltak, de a Model Team sorozat tagjai vizuálisan is valóságosnak tűnnek. Ebben az évben a LEGO cég bekerült a tíz legnagyobb játékgyártó közé, egyetlen európai cégként. A cég a mai napig növekszik, újabb és újabb dolgokkal árasztva el rajongóit. Mostanra a LEGO túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein, valóságos kultusza van. Rajongói LEGO szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Némelyik szobor több százezer darabból készül, és több tíz kilogrammot nyom. Megtalálhatunk játékokat mindenféle témában, legyen ez Star Wars, Gyűrűk Ura vagy akár valamelyik Marvel képregény.

A világ több pontján is működik már LEGO vidámpark. Az első, billundi LEGOLAND parkot sorra követte a windsori Angliában, a carlsbadi az Egyesült Államokban, és a günzburgi Németországban. Ezen kívül megszállhatunk a Hotel Legolandben is, ami rendkívül sok élménnyel gazdagítja az odalátogatókat.

További cikkek
Top