Kultúra
2014. 10. 21. - mogyi

Legendás mezek az örök mezőkön

Sportolót kevés nagyobb megtiszteltetés érhet, mint amikor visszavonják a mezét.  A csapatsportok történetében számos példa létezik egy-egy mezszám “forgalomból történő kivonására” avagy a visszavonultatásra. Abban a számban senki nem léphet már pályára többé. Az egyik legnemesebb gesztus az adott egyesület, szövetség részéről a számot egykoron viselő felé, kinek ezáltal teljesítménye vagy emléke örökre egybeforr a csapat nevével. Alábbi cikkünkben a téma sajátosságai között szemezgetünk.

A 10-es legendája avagy Öcsi a király!

A 10-es mez státusza a futballszeretők között mára már magától értetődik, de nincs mindenki tisztában az eredetével. Az első évtizedekben a csapatok mezein nem voltak számok, ez pedig gyakran okozott nehézséget a nézőknek, zsurnalisztáknak, kommentátoroknak egy-egy játékos azonosításánál. Az első feljegyzések a sorszámozott mezekről az 1920-as évekig nyúlnak vissza, világbajnokságokon pedig ’54-ben viselték először. A számokat eleinte posztok alapján osztották a kezdőknek 1-11-ig, így Puskás Ferenc, a mi Öcsink, a spanyolok Panchoja a bal összekötő posztot betöltve kapta meg a 10-est. Ördöngös cselei, ágyúszerű bal lába és kisugárzása kiemelték vele együtt ezt a kerek számot is. Puskás óta nincs 10-ese a Honvédnak, tiszteletére ugyanis örökre visszavonták azt. Sportszakértők tehát tőle, és a szintén bal összekötő brazil Pelétől datálják a legendát. Későbbi 10-esek, mint Maradona, Zidane, Mattheus vagy Baggio általában kapitányok, támadók, irányítók, a csapat karizmatikus figurái voltak. Tökéletesen beleillik a sorba Francesco Totti ügye, aki még mindig játszik, de már most bejelentették, hogy nem lesz több “numero dieci” a csapatban utána. Manapság is él a vélekedés, miszerint ehhez a mezhez fel kell nőni, különben “megégeti” viselője hátát.

tumblr_m35kuaWzTn1ru2ag8o1_1280

Családi örökség avagy a milánói 3-as

A Maldini család a labdarúgás legelismertebb dinasztiája, sikereik a milánói AC Milan csapatához kötődnek. Cesare Maldini az ’50-es, ’60-as években élte fénykorát, játékosként többszörös olasz bajnoknak és BEK-győztesnek is vallhatja magát. Kevesen gondolták, hogy a később edzőként is brillírozó Cesare fia ki tud majd lépni árnyékából, azt pedig még kevesebben, hogy fölé is kerekedik. Paolo Maldini 1985 és 2009 között több, mint 1000 mérkőzést, 7 scudettot és 5!!! Bajnokok Ligája győzelmet rakott a papa trófeái mellé. A hátvédklasszis visszavonulása után az egyesület habozás nélkül visszavonta a piros-feketék 3-as mezét, azt viszont nem jelenthetjük ki, hogy örökre, hiszen Paolo csak azzal a feltétellel egyezett bele, hogyha valamelyik fia felkerülhet majd a felnőtt csapatba, így természetesen ismét előkerülhet a 3-as mez. Erre jelenleg a 18 esztendős Christiannak van esélye, aki már a tartalékcsapat keretéhez tartozik és ebben a szezonban a másodosztályú Brescia felnőtt csapatában szerepel kölcsönben. A 13 éves Daniel szintén apja volt klubcsapatának utánpótlásában pallérozódik.

A Maldini dinasztia / Cesare, Paolo, Christian

Az egész ligában visszavonva

Az amerikai profi jégkorong – NHL – örök sztárja, Wayne Gretzky (becenevén „The Great One”) is sporttörténelmet írt nevével, tehetségével és mezszámával is. Az 1979-ben Edmondton Oilers-hez szerződött fiatal jégtitán profi karrierje kezdetén egy 1999-ig tartó kontraktust írt alá a kanadai klubcsapattal. Az ezredfordulóig szóló szerződés miatt választotta a 99-es mezszámát, de természetesen az Oilersnél tervezett karrier nem teljesült, ugyanis szűk tíz év után a messzi Északról a Los Angeles Kingshez szerződött, majd pályafutása végén a New York Rangers profi csapatát erősítette. Legendás sporttörténelmét 1999-ben fejezte be, a mai napig a legnagyobb jégkorong játékosként tartják számon, nevével és mezszámával az OHL egyetemi ligában díjazzák a legjobb újonc játékosokat, ez lett a Wayne Gretzky 99 Award. Híres és inspiráló mondása volt, hogy “Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahova majd érkezik”, amit állítólag apjától tanult. Aki nem látta csak sejtheti mit alkotott, ha a liga a 99-es számot véglegesen visszavonultatta minden csapatban.

tumblr_n00xocApf61s0oj7go1_r1_1280

Jordan23 a világmárka

Az NBA örök sztárja Michael Jordan alias „His Airness” 23-asa az amerikai profi kosárlabda szimbólumává vált. Michael idényenként több mint 2000 pontot szerzett és beválasztották az NBA történetének legjobb 50 játékosa közé is. 23-as száma a 45-ösből eredeztethető, ugyanis testvére Larry Jordan az egyetemen ezzel a számjelzéssel zsákolta a pontokat. Air Jordan ezt megfelezve – bár 22 és fél lenne – a 23-as számot választotta. Alap, hogy hazai játékos – Jordan későbbi sikereinek tiszteletére – nem lép már pályára a dresszben a North Carolina egyetemének parkettáin.

A Chicago Bulls és a Washington Wizards csapataiban is kitartott a 23-as mez mellett. Érdekesség, hogy chicagói karrierje során kétszer is visszavonták mezét (egy kisebb bohóckodásnak köszönhetően a profi kosárlabda világában). Először ’94-ben tisztelték meg, majd amikor Jordan visszatért természetesen újra “leporolták” szeretett trikóját ottlétéig. Még sportolói pályafutása során leszerződött a világon mindenhol ismert Nike ruházati céggel, és saját cipőmárkát hozott létre, ez a Nike Air Jordan (A manapság igencsak felkapott BP Shop oldalán a legolcsóbb ilyen cipő ára is 30 ezer forint felett van). Karrierje nem csak a sport és a divat, de a zeneipar és a filmgyártás világára is kifejtette elképesztő hatását. Kevesen tudják, hogy a szintén már-már popsztárrá avanzsáló David Beckham is Jordan tiszteletére lett manchesteri évei után 23-as a Real Madrid – Raúlé volt ott a 7-es – és később Los Angeles Galaxy csapataiban.

Michael-Jordan-photo

Tragédia és posztumusz elismerés

Előfordul, hogy a pedzegetett megmozdulás apropója egy-egy hirtelen és tragikus eset. Szomorú tény, hogy az elmúlt bő 10 évben több magyar vonatkozású példával is szolgálhatunk. Ilyen a Ferencváros egykori ellentmondást nem tűrő védője, Simon Tibor halála. A többszörös bajnok és válogatott sportember visszavonulását követően edzősködni kezdett. 2002-ben, immár a Sopron trénereként bajnoki mérkőzés után ünnepelt egy budai bárban. A történet szerint egy pezsgő kinyitásakor a nedű kifutott és idegeneket is lespriccelt, ekkor a két társaság összetűzésbe keveredett. A közbeavatkozó biztonságiak olyan brutális módon végezték munkájukat, hogy Simon kevéssel rá a kórházban belehalt fejsérüléseibe. Az FTC vezetői posztumusz visszavonultatták korábbi 2-es számát.

20020907-sopron-villanyujsag_2

Még sokkolóbb, amikor valaki mérkőzés közben veszti életét. Sajnos rengeteg hasonló esettel találkozhatunk. A magyar példa Fehér Miklós fájdalmas elvesztése, aki szívproblémái miatt távozott idejekorán. Az egyre jobb formát mutató támadó a portugál Benfica színeiben játszott idegenben, amikor a találkozó 90. percében egy sárga lapos figyelmeztetés után összeesett. A sors iróniája, hogy a bíró ítéletét követően még mosolygott is kicsit, hátratűrte haját, majd összerogyott. A Benfica azóta épült új stadionja előtt felavatta Fehér mellszobrát és 29-es mezét senki nem viselheti többé.

tumblr_lyvgjtHPpD1r9jrhso1_1280

 12. játékos: a szurkoló

Mivel nem csak az európai fociban, de az amerikaiban is egyszerre 11 ember lehet a pályán, a klubok legtöbbször a 12-es számot a szurkolóknak tartják fent, jelezvén szerepük fontosságát az adott egylet teljesítményében. Érdekesség, hogy 1986-ban a Washington Redskins csapata hálája jeléül egy “Tanks 12th man’ című rapvideóval készült rajongóinak, melyet sokan minden idők legborzalmasabb sportvideójaként tartanak számon. Vajon a Diósgyőr futballistái mit hoznának össze?

A 84 éves hálóőr

Talán az összes történet közül ez a legromantikusabb, ráadásul szintén magyar vonatkozású. A legendás Aranycsapat nemrégiben elhunyt kapusa, Grosics Gyula vagyis a “Fekete párduc” politikai okokból nem igazolhatott a Ferencvároshoz, noha a “zöld sasok” is szívesen látták volna a remek hálóvédőt. Grosics így a középszerű Tatabányához szerződött, ahol 1962-ben vonult vissza lelkében azzal a hatalmas űrrel, melyet a Fradihoz történő igazolás kapcsán érzett. Egy rendszerváltással és 46 évvel később az FTC vezetői úgy érezték ideje kijavítani a hibát. Egy 2008-as Sheffield United elleni barátságos találkozón nevezték a 84 éves kapust, aki a kezdősípszót követően elfoglalta helyét a kapufák között, sőt labdába is ért. Bár az 1. percben lecserélték, végül elmondhatta magáról, hogy pályára lépett szeretett csapata színeiben. A mérkőzés után természetesen örökre visszavonták a zöld-fehér 1-es mezt.

Sok szurkoló és szakértő vélekedik úgy, hogy habár az említett nevek rászolgáltak mezük és emlékük halhatatlanná tételére, pontosan emiatt szerelésük jelképes viselése plusz motivációs bázist képezhetne az utánpótlás számára. Ezáltal örökségük egy hasznosabb formában maradna fent a csapat számára. Az viszont egyértelmű, csak kivételes eseteket, az elismerésre maximálisan rászolgált illetőket találunk a mezvisszavonás egyetemes históriájában.

 Írta: Schwarcz Ádám

Milyen rendszeresen sportolsz?

Heti 1-2 alkalom
Heti 3 alkalom az alap
Heti 4-5 alkalom
Több, mint heti 5 alkalom
Inkább iszom, mint hogy sportoljak

További cikkek
Top