Közérdekű
2015. 03. 21. - geda.andi

Láthatatlan arcok – élet az utcán I.

 

Milyen érzés lehet az, ha valaki elveszíti a lakását és hátra kell hagynia addigi életét, nincs hova hazamenni és csak az utca marad? Magyarországon a hajléktalanok száma az utóbbi 20 évben csaknem négyszeresére növekedett, így a nyilvántartás szerint hazánkban a regisztrált hajléktalanok száma 12 000 fő körüli értéket mutat. Általánosságban megvetően gondolunk a hajléktalanságra, de sokszor el sem tudnánk képzelni, hogyan lettek földönfutók az aluljárókban meghúzódó emberek. Cikkünkben B. Valéria (50) hatalmas őszinteséggel mesél életéről, és a hajléktalansághoz vezető útjáról.

Hogyan vált hajléktalanná?

Meghalt az édesanyám, és a hagyaték miatt kerültem ebbe a helyzetbe amiben most vagyok. A családban hatan vagyunk testvérek és a testvéreim kizártak a hagyatékból. Többször voltam a polgármesteri hivatalban de nem kaptam segítséget, pedig az édesanyám háza engem is ugyanúgy megilletne, mint a testvéreimet.

Mióta él az utcán?

Kerek 6 éve. Nyolc évvel ezelőtt halt meg édesanyám, utána változott meg a helyzet a családban és azóta az utca az otthonom. A testvéreim meg akartak szabadulni tőlem, pszichiátriára kerültem, de megszöktem.

Tartja a kapcsolatot a családjával?

Nem tartom, nagyon ritkán telefonálok az öcsémmel. Férjem sem volt soha, és gyerekeim sem.

A hat év során hogyan vészelte át a betegségeket? Kapott segítséget, gyógyszereket?

Amikor még megvolt a jövedelemtámogatásom, és tényleg nagyon meg voltam fázva, a gyógyszertárban vettem fájdalomcsillapítót és rázókeveréket, majd a kettőt együtt szedtem. Ha fáztam és nagyon köhögtem, akkor egy melegedőben húztam meg magam.

Hogyan szerez pénzt a kéregetésen kívül?

Soha nem kéregetek. Az erre járóktól mindig kapok enni-innivalót, néha némi aprót is. A mai nap folyamán például adtak 50 forintot de ez változó, vannak napok amikor semmit nem kapok. Karácsonykor más a helyzet, az utazóktól nagyon sok ajándékot szoktunk kapni, többek között szaloncukrot és süteményt is.

Miért nem él hajléktalanszállóban?

Tele van rossz emberrel, és alkoholistával, inkább az utcán élek.

Szokott hasonló helyzetű emberekkel beszélgetni vagy egész nap egyedül van?

Napközben szoktam a melegedőben lévőkkel beszélgetni de nem sokat, igazából én csak az értékeimre vigyázok, mert a hajléktalanok ugyanúgy meglopják egymást, mint más emberek.

 

A XXI. században élünk, a mobiltelefon már gyakran a 7-8 éves gyermekeknél is alapvető kommunikációs eszköz. Önnek van telefonja?

Igen, van. Kaptam egyet otthonról, a legolcsóbbat. Most ugyan le van merülve, de eddig mindig a melegedőben töltöttem fel az akkumulátort.

Ezek szerint már nem jár oda?

Már nem szoktam. A melegedőben meghúzódó hajléktalanokra sokszor rárontanak éjszakánként, megverik vagy meglopják őket, néha még altatógázt is fújnak a terembe. Sajnos én is kerültem már ilyen helyzetbe, többször meg is vertek.

Tehát több testi bántalmazást is átélt már?

Sajnos igen. Sok sérelmem volt az elmúlt hat év során. Többször megvertek, megaláztak, kiraboltak, volt hogy nemi erőszak áldozata lettem.

Gondolt már arra, hogy munkát vállal?

Ha jelentkeznék egy jobban fizető állásra, nem vennének fel, nincs szép cipőm, se tiszta ruhám. A köztéren való takarítást pedig nem bírnám fizikailag.

Ha nem túl tolakodó, megkérdezhetnénk, hogy mikor sírt utoljára és miért?

Nem tudom pontosan, de körülbelül 20 éve sírhattam utoljára. Mióta az utcán élek egy könnycseppet sem ejtettem, elnyomja az érzelmeket az emberekben ez az életmód.

olis

Mi adja Önnek a legnagyobb örömet ebben a helyzetben?

Sokszor már egy kevés napfény, és a jó idő is hatalmas örömet tud okozni a hideg éjszakák és a fagyos tél után. Számomra jelenleg ez a legnagyobb öröm, és még fizetni sem kell érte.

Kialakult valamiféle hierarchia a hajléktalanok között?

Igen, van a hajléktalanok közt is megkülönböztetés. Lényegében kétfajta hajléktalan él az utcán, van aki mindent elkövet azért, hogy ne haljon éhen, tehát lop, csal, megveri sorstársait, és aki békében viseli ezt az életet.

A tisztálkodást hogyan szokta megoldani?

Régebben egy kis panzióban béreltem szobát a jövedelemtámogatásomból, ott nyugodtan tisztálkodhattam, hajat moshattam, átvettem a tiszta ruhámat. Minden kis pénzemet erre költöttem el.

Megkérdezhetnénk, hogy milyen végzettséggel rendelkezik?

Kereskedelmi végzettségem van. Szakmunkás képzőbe jártam és terveztem, hogy leérettségizek és főiskolára jelentkezek, be is iratkoztam egy két éves képzésre, de nem támogatták a tanulmányaimat, így maradt az utcán való élet.

Végezetül még egy utolsó kérdés. Ha lenne három kívánsága, akkor mi lenne az?

Első kívánságom az lenne, hogy annyi pénzem legyen amiből mindent biztosítani tudnék egy jobb élethez. Szeretnék venni egy lakást, autót, nyaralót. Ezek után már csak azt kívánnám, hogy egészséges és boldog ember legyek.

Igazán köszönjük az őszinte válaszokat!

A ránk szánt időért cserébe a hölgyet egy kis meleg étellel is megajándékoztuk, amit a Nyakleves levesező és szendvicsező ajánlott fel, ezzel támogatva az utcán élőket. Reméljük, hogy ez a kis betekintés sok szemléletet megváltoztat, és valahányszor elsétálunk majd egy otthonát vesztett ember mellett, nem felejtünk el segíteni.

10430498_899614376756686_972734798159079499_n

Szoktál valamilyen úton-módon segíteni a hajléktalanokon?

Igen, minden nap 100-200 Forinttal
Kedvfüggő
Nem, de ha el lennék eresztve, akár napi több ezer forintot is "elszórnék" köztük
Csak ünnepekkor
Nem igazán viselem a szívemen a sorsukat

További cikkek
Top