BGE
2019. 08. 30. - Kovács Tímea

Lángokban az Amazonas

 

A brazíliai őserdő minden évben nagyobb tüzek áldozata, mégis a mostani eltér az eddigiektől, hiszen drasztikusan nagyobb a tűz pusztítása, mint eddig valaha volt. Az eddigi tűzesetek hatására az elmúlt 50 évben az amazonasi esőerdő 20 százalékát sikerült kiirtani vagy emberi beavatkozással, vagy természetes folyamatok következtében. A tűz most olyan mértékű, hogy már az űrből is láthatóvá vált.

Az eddigi károk
A tavalyi évhez képest idén 83%-kal növekedett meg az erdőtűz bejelentések száma a Nemzeti Űrkutatási Intézet szerint. A tüzek és az azokból származó füst még a 2700 kilométerrel arrébb fekvő São Paulóban is szmogot és áramkimaradást okoztak. Arra a kérdésre, hogy ez a hatalmas pusztulás hogyan keletkezhetett, emberi mulasztás lehet a válasz. Brazíliában rendszeresen előfordul, hogy a tüzeket helyi, mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodók indítják, hogy nagyobb termelőterülethez jussanak. A kialakult legelőkön e mellett marhatenyésztés is folyik, de növényi eredetű termékeket is elő tudnak rajta állítani. A gazdálkodókat elnökük, Jair Bolsonaro közvetett módon bátorít arra, hogy szerezzenek maguknak ilyen módszerrel szabad legelőterületeket abból az erdőből, amely hárommillió fajnak és egymillió őslakosnak az otthona. Ezek a tüzek viszont könnyen irányíthatatlanná válnak, ami pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Hosszú távú hatása az erdőpusztításnak pedig még drámaibbak: ha kevesebb az erdő, a fák egyre kevésbé tudják megkötni a szén-dioxidot, és kevesebb oxigént termelnek. Az erdők irtásával csökken a terület csapadék- és felhőképző ereje, vízmegtartó képessége, a hőmérséklet emelkedik, a terület egyre szárazabbá válik, állatfajok élőhelye pusztul el. Az elmúlt ötven évben az esőerdő 17 százaléka tűnt el. Kutatók szerint, ha a veszteség mértéke eléri a 20-25 százalékot, a Föld zöld tüdeje hatalmas szavannává változhat. Az erdőtüzek a klímaváltozást is felgyorsítják, mivel katalizálják a felmelegedést. Azáltal, hogy égnek a fák, felszabadul a bennük addig elraktározott szén-dioxid is, ami  egyenesen az atmoszférába jut. Minden egyes leégett trópusi esőerdő 220 tonna plusz szén-dioxidot jelent. Az erdőtűznek ráadásul komoly közvetlen egészségügyi következményei is vannak: annyi szén-monoxid tartalmú füst kerül a levegőbe, a légszennyezésnek köszönhetően, ami már az emberi egészségre is káros hatással van. Nemrég érkeztek képek Sao Paolóból, ahol délután elsötétült az ég a füsttől, a környező városokban már annyira komoly a probléma, hogy károsabb a szennyeződés, mintha mindenki naponta elszívna nagyjából egy doboz cigarettát.

Hadsereg az őserdő védelméért
A brazil katonaság kitelepülésével a tűz oltásában fog részt venni a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal együttműködve. A jelek szerint a brazil kormány most kezdi átérezni a helyzet súlyosságát, miután az egész világból egyhangú ijedtséget és megbotránkozást váltott ki a pusztítás híre, valamint cselekvésre szólították fel az országot. Az erdőség jelenleg műhold felvételek alapján körülbelül 9500 helyen lángol.

Az esőerdő fontossága
Az Amazonasra gyakran úgy hivatkoznak, mint a Föld tüdeje. Az esőerdők kulcsfontosságú elemei a éghajlati rendszerének stabilitásában és a légszennyezés csökkentésében.
Az Amazonas esőerdők szűrik és átalakítják a káros anyagokat, megkötik a szén-dioxidot és oxigént bocsájtanak ki a légkörbe.
Az Amazonas a Föld oxigénszintjének 20%-át biztosítja.
Ez a világ legnagyobb egybefüggő erdősége, amelynek kétharmada Brazíliához tartozik.
Az üvegházhatású gázok 30%-át nyelik el.

Az Amazonas állatvilága
Az esőerdőben élő állatfajok számát csak megbecsülni lehet. Egyes források 5-10 millióra becsülik az itt fellelhető fajok számát. Eddig 1,4 milliót jegyeztek fel: 750 ezer rovarfajt, 40 ezer gerincest, 36 ezer mikroéletformát, 378 hüllőt. Mindemellett 2500 halfajnak és 1600 madárfajnak is otthont ad -írja a Wikipédia.

Mit tehetünk?
Európából még nehezebbnek tűnik a segítség, hiszen több ezer kilométer választ el a tüzek helyszínétől. Nemzetközi összefogás keretében a közösségi médiában is híre ment pár segítő lépésnek, amit bárki megtehet.
1. Oszd meg az információt!
WWF azt tanácsolja, hogy a lehető legtöbb fórumon oszd meg másokkal, hogy éppen az ő jövőjüket is befolyásoló katasztrófa megy végbe a világ másik felén.
2. Adományozz!
A WWF kezdeményezésével bárki az általa kiválasztott adománnyal segítheti a WWF munkáját. Az összegyűlt pénzből feltérképezik a legsúlyosabban károsult övezeteket és helyre állítja a károkat, segíti a többi erre irányuló szervezetet a munkálataikban, fellép az erdőirtás ellen, illetve támogatja az erre irányuló törvények szigorítását a brazil parlamentben.
3. Írj alá!
A Greenpeace egy petíciót indított, aminek aláírásával te is segítheted az őserdők megóvásáért folytatott harcot.

 

További cikkek
Top