Közérdekű
2016. 10. 19. - Loretta Fehér

Kulturális programra vágysz? 6 kiállítás, amit érdemes megnézned!


A 2016-os év sem lógott ki a többi közül, hiszen borzasztóan sokszínű volt a repertoár a kiállítások terén is Budapesten. De van egy rendkívül jó hírem számodra: még korán sincs vége ennek a sorozatnak. Ha te is rajongója vagy a különféle kulturális programoknak, múzeumoknak, kiállításoknak, akkor ez a cikk neked való, hiszen most egy kis betekintést kaphatsz, melyek azok a helyszínek, ahová érdemes elmenned még ez alatt a pár hónap alatt. Véleményem szerint nagy szerepet játszhat a műveltség tágítása az emberek mindennapjaiban, életében, hiszen minél szélesebb a kultúrának bázisa, annál nagyobb lehet a valószínűsége a társadalmi változásnak és az életfelfogás javulásának. Nos, akkor nézzük is melyek azok a kiállítások, amelyekkel fel tudnád pezsdíteni a monoton, szürke hétköznapjaidat, és kicsit ki tudnál zökkenni a tanulással teli napok csapdájából.

Nel Aerts: Jack and the paradise cruise
Ezt a kiállítást nem máshol, mint a Horizont Galériában tudjátok megtekinteni. Egészen október 5-től már megnyitotta kapuit, de ne félj, nem maradtál le semmiről, hiszen november 9-ig te is meg tudod csodálni. Ez a kiállítás képes lesz téged elkalauzolni az absztrakt formák, figurák és az egzisztenciális bizonytalanság világába. Ha kedved támadt megtekinteni korunk egyik legtehetségesebb és legkiemelkedőbb flamand művészének műveit, vagy éppen érdekel a művészet, tragédia és a humor vegyítése egy kiállításban, akkor mindenféleképpen ez lesz a te helyed.

Stúdió ’58-89
A fiatal Képzőművészek Stúdiója retrospektív kiállítása
A következőt egészen pontosan január 8-ig tudod meglesni a Budapest Galériában. Ha nem hallottál még a Fiatal Képzőművészek Stúdiójáról, amely az ötvenes évek végén jött létre és érdekel, hogy a régmúltból megmaradt művekről hogyan vélekednek a mai intézmény tagjai, akkor megtaláltuk a neked valót. Nyomon tudod követni a fellazulás folyamatát és azt, hogy mit jelent ma, és mit jelentett akkor ez a bizonyos Stúdió. Megtudhatod, miként tudtak autonóm műveket kreálni az átpolitizált mindennapok mellett, és hogy vajon mennyit ér az akkor központilag irányított művészet korunkban.

Resident Art Budapest: Ferenczy Zsolt / Kortárs Művészetek
Ezen a kiállításon Ferenczy Zsolt, kortárs festőművész egy szürreális világba invitál minket, ahol találkozhatunk a gyűjtemény darabjai között az alkotó egyes emlékezetének, képzeletvilágának figuráival, kedvenc álmainak főszereplőivel. Ha téged is érdekel a semmiképp sem realisztikus, annál inkább bizarr, horrorisztikus festői világ, akkor ezt neked találták ki. Képzeletünk képregények, rajzfilmek és sci-fi által meghatározott világa jelenik meg a mindennapi valóságban, amely a vászonról köszön vissza nekünk, ezzel is fokozván a szürrealitást. 2016. november 18-ig várják az érdeklődőket, nem ajánlatos kihagyni ezt sem.

REJT/JEL/KÉPEK ’56- A forradalom titkos művészete
Ez egy afféle beavatás a rejtélyes képek világába. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére készült a kiállítás. Ez egy lényegesen nagy mérföldkőnek ígérkezik a forradalomra vonatkozó műalkotások megismertetésében. Ez is egy időszaki kiállítás, amit november 13-ig tudsz megtekinteni a Nemzeti Múzeumban. Olyan művészek nevével találkozhatunk itt, akikről még véletlenül se gondolnánk, hogy megihlette őket a forradalom hatása, valamint olyan eltitkolt alkotásokkal is, amelyeket eddig még nem mutattak be sehol. Ha felkeltette érdeklődésed ez a téma, akkor mindenképp látogasd meg a múzeumot, mert biztos vagyok benne, hogy egy remek élménnyel fogsz gazdagodni.

Láthatatlan kiállítás
Kalandozzunk el kicsit egy érdekesebb és izgalmasabb világba, ahol teljes sötétségben tudod megmérettetni magad! Mondhatni ez egy afféle interaktív utazás, ahol megtapasztalhatod, milyen érzés a látásod nélkül élni, és ezáltal hogyan tudnak felerősödni más érzékszerveid. Ezen a kiállításon bizony vakok vagy látássérültek segítik az utadat. A Láthatatlan Kiállítás célja, hogy egy parányit közelebb hozza egymáshoz a látók és a nem látók világát különféle feladatokkal. Úgy gondolom, hogy ez egy remek lehetőség arra, hogy teszteld saját magad, tehát ne tétovázz, irány a kiállítás! Apropó! Az aggodalomra semmi ok, hiszen Budapesten ez egy állandó kiállítás, semmiről nem maradsz le egykönnyen.

Labirintus
A következő ajánlatom is egy állandó kiállítás, amely egy földalatti világba varázsol el bennünket. Többek között megtekintheted a Barlang kiállításon számos fotográfusnak és utazónak a különlegesebbnél különlegesebb felvételeit a világ számos lélegzetelállító barlangjáról. A Középkori Kőtárban eredeti kőemlékeket tudsz megcsodálni különleges megvilágításban, ami szintén nem egy mindennapi dolog. Lehetőséged adódik elcsatangolni Drakula kamrájába, ahol ezer meg egy dolog melett láthatsz például kínzóketreceket és béklyókat, vagy akár tovább állhatsz a fekete gróf álarcosbáljába. A Labirintus egy bizonyos szakaszán pedig  teljes sötétség uralkodik, ahol kitágítják tudatod és próbára teszik érzékelésed. 18.00 után pedig olajlámpás kíséretében tehetsz romantikus sétát a Labirintusban. Ha elég bátornak érzed magad, akkor eljött a te időd!

További cikkek
Top