BGE
2018. 01. 24. - Máté Pluhár

Külfödi tanulmányok egy külkeres szemével

 

Valószínűleg többünket foglalkoztat a kérdés, hogy milyen lehet külföldön tanulni egy félévet. Mégis sokszor előfordul, hogy nem szánjuk rá magunkat valami miatt. Félünk az ismeretlentől, vagy csak nem tudjuk rávenni magunkat, hogy megmásszuk a magyar bürokrácia létráját. Pedig mára már kiemelkedően jó lehetőségeket lehet igénybe venni, ha valaki külföldi tanulásra adja a fejét. A Campus Mundi ösztöndíj nagy valószínűséggel mindenki számára ismerős. Olvastatok róla, vagy éppen a nyílt napon találkoztatok vele, de mai cikkünkben egy Hollandiát megjárt, igazi külkeres veteránnal, Sándor Lacival készítettünk interjút számotokra.

Mennyi időt töltöttél a külkeren, mi volt a tapasztalatod az iskolával kapcsolatban?

Decemberben fejeztem be a külkert. Nemzetközi Gazdálkodás szakon tanultam, és nagyon jó tapasztalataim vannak a karral kapcsolatban. Másfél évet nappali tagozatos képzésen, másfelet pedig levelezőn végeztem. Az első év volt talán a legnehezebb a sok módszertani tárgy miatt, de egyébként úgy éreztem, hogy abszolút teljesíthetők a követelmények, és a tanárok is segítőkészek voltak. Az egyetemi élet is kimagasló, sok a jó diákszervezet – én KSF-es voltam – amelyek rengeteg programot szerveznek a hallgatói élet felpezsdítése érdekében.

Mi volt a fő motivációd abban, hogy külföldön tanulj?

A harmadik szemeszterben Utrechtben tanulhattam Erasmusos hallgatóként. Mielőtt elkezdtem a tanulmányaimat, biztos voltam benne, hogy szeretnék külföldön is tanulni és szakmai gyakorlatot végezni. Ahhoz, hogy ezek teljesüljenek, elengedhetetlen volt az Erasmus+ és Campus Mundi ösztöndíj. Igazából nagyon elérhető távolságban vannak ezek a dolgok, és mindenkinek ajánlom, hogy tanuljon vagy dolgozzon külföldön rövidebb-hosszabb ideig, mert rengeteg tapasztalatot lehet vele nyerni, és nagyon sok új barátot ismer meg az ember.

Mit éreztél másnak az oktatásban?

Hollandiában az oktatás abban különbözött, hogy sokkal több volt a csoportos feladat, sokkal több prezentációt kellett tartani a szemináriumokon. Ezek legalább 40%-ban bele is számítottak az adott tantárgy érdemjegyébe, tehát elég gyakorlatias volt az oktatás. Nagy előadásaink nem voltak, mivel ahova én jártam, az egy főiskola volt, és ott nem minden tárgyhoz tartozik előadás. A tanárok segítőkészek voltak, bármikor megkereshettem őket, ha kellett a segítségük.

Hogyan kezdődött a szakmai gyakorlatod?

A szakmai gyakorlatom megkezdése előtt már érdeklődtem az elérhető ösztöndíjakról, és egy barátom ajánlotta a Campus Mundit. Először egy gyakorlati helyet kellett keresnem, amely közel egy hónapot vett igénybe. Több helyre is jelentkeztem, majd az Avery Dennison hollandiai központjából kerestek meg, ahol később Global Trade Management gyakornoki pozíciót töltöttem be. Maga az állásinterjú  videóhíváson keresztül történt, tehát elképesztően rugalmas módszerekkel dolgoznak.

Miután megtaláltad a helyet a szakmai gyakorlathoz, mi volt a következő lépés?

Ezt követően kezdődött meg a jelentkezés az ösztöndíjra. Első lépésként a Nemzetközi Irodában Magyar Anikót kell keresni, ahol az Erasmus+ ösztöndíjra kell benyújtani a pályázatot. Amennyiben valaki elnyeri ezt az ösztöndíjat,  jogosult lesz jelentkezni a Campus Mundi támogatásra. Ha ezt is elnyeri az illető, akkor egy ún. „Zero Grant” (azaz 0 eurós támogatási) Erasmus+ szerződést kell kötni, majd utána kell a tényleges támogatási szerződést aláírni a Tempus közalapítványnál. Leegyszerűsítve, hogy valaki részesülhessen Campus Mundi támogatásban, el kell nyernie az Eramus+ ösztöndíjat. Azt ajánlom mindenkinek, hogy időben kezdjen el helyet keresni a szakmai gyakorlathoz, mivel körülbelül két hónap mire végigfut a jelentkezési és folyósítási folyamat, ugyanis, ahogy említettem, két pályázatot kell elnyerni. A jelentkezéssel kapcsolatban (papírok és hasonlók) nyugodtan keressétek a Nemzetközi Irodát a külkeren, nagyon segítőkészek.

Rengeteg hallgató attól fél, hogy nem fog tudni megélni az ösztöndíjból. Tudnál pár szót mesélni erről, hogy a Te esetedben ez mennyire volt igaz?

A Campus Mundi lényege, hogy az Erasmus+ által biztosított összegen felül plusz támogatásban részesül a hallgató. Ez szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy külföldön meg tudj élni diákként, hacsak nem tudnak a szüleid kiemelkedő anyagi támogatást nyújtani. Azonban akkor sem kell félned, ha önállóan kell megoldanod a helyzetet, csupán előre meg kell tervezned minden apró részletet. Nem megy egyik napról a másikra, de könnyedén kezelhető. Hollandiában az ösztöndíj nagyjából havi 700 euro, a gyakornoki fizetés pedig a legtöbb helyen 4-500 euro körül mozog. Általában fizetik az útiköltséget is, ami azért nagy segítség, ha nem helyben van az iroda. Ha utánaszámolunk, legrosszabb esetben is több, mint ezer eurót kell egy hónapban beosztani, ami elegendő. A lakbér drága, de kisebb városokban tudsz elérhető áron szobákat (igen, csak szobákat) találni. Az élelmiszerek nem sokkal drágábbak, mint Magyarországon, sőt sokszor olcsóbbak. A szolgáltatásokra már jóval többet kell költeni (kétszeres, háromszoros árakon mozognak a hazaihoz képest), tehát ott meg kell húzni a derékszíjat.

Utolsó kérdésként, mi a tapasztalatod erről az egészről?

A szakmai gyakorlat alatt rengeteg munkatapasztalatot szereztem, nagyon sok projektbe voltam bevonva, fejlődött az angol és a holland nyelvtudásom is. Emellett egy ilyen kihívás megkívánja az embertől azt, hogy talpraesett legyen, de biztos mindig lesz valaki (az alapítványnál, a külkeren, vagy a cégnél), aki segít. Nekem felajánlottak egy stabil munkát a szakmai gyakorlatom után, ami nem jöhetett volna létre a Campus Mundi ösztöndíj nélkül.

Reméljük, mindenki számára hasznos olvasmány volt cikkünk. Az esetleges kételyeket eloszlatta, az érdeklődés pedig többetekben felébredt az Erasmus iránt. Ha további információra lenne szükségetek az ösztöndíjakkal kapcsolatban, akkor keressétek nyugodtan a külkeren, vagy akár az alapítványnál az illetékeseket, hiszen náluk jobban senki nem tud segítséget nyújtani számotokra.

További cikkek
Top