Szubjektív
2014. 04. 13. - Scheier

A krokodil, ami több áldozatot szed, mint vízben élő társai

A minap jutottak eszembe a videók, amiket régebben néztem a krokodil drog fogyasztóiról és a függők életéről, pusztulásáról. Most újra utánanéztem egy-két érdekességnek, ténynek, és úgy döntöttem, írok nektek a dezomorfinról, mivel az emberek nagy része még csak beszélni sem akar róla. Aki esetleg mégis, az általában a gyomorforgató videókat postolja ki Facebook-ra, és melléírja, hogy az emberek hülyék. Nagyon kevesen próbálják meg továbbgondolni a jelenséget, vagy magyarázatokat keresni rá. Én megpróbálok most kivételt tenni.

injecting-heroin

Az anyagot jó régen, még 1932-ben kísérletezték ki, először az Amerikai Egyesült Államokban. Sok évvel később az orosz drogfogyasztók körében tűnt fel újra, ami nem véletlen, hiszen Oroszországban a becslések szerint több mint 2,5 millió ópiumszármazékokat fogyasztó ember él. Nekik csak az ötödük van hivatalosan is nyilvántartva, de még így is a 147 milliós ország a világelső ilyen téren. A krokodilnak becézett anyagot a heroin egy olcsóbb alternatívájaként árulják, előállításához kodeintabletták szükségesek, melyek az oroszoknál recept nélkül is kaphatók. Házilagos előállításáról 2002-ben számoltak be először Kelet-Szibériában, de azóta egész Oroszország területén, és a szomszédos posztszovjet köztársaságokban is terjed. 2011-től a második leggyakoribb keménydrog az országban (természetesen a heroin után), bizonyos régiókban pedig az újonnan diagnosztizált drogfüggők 90%-a a szer fogyasztói közül kerül ki. Előállítása rendszerint túlzottan magas hatóanyag-tartalmú, különböző mérgező és maró hatású melléktermékkel erősen szennyezett végtermékeket eredményez. Mivel ezt a “mix”-et mindenféle további tisztítás nélkül, közvetlenül injekciózzák magukba, a krokodil hírhedtté vált az általa előidézett súlyos szöveti károsodásoktól, visszérgyulladásoktól és üszkösödésektől, melyek előbb-utóbb a végtag amputációjához vezetnek a hosszútávú kábítószer-fogyasztóknál. A függők várható élettartama pedig nem több két-három évnél.

 hollow

Nálunk ELVILEG még nem jelent meg a “csodaszer”, viszont nemrég visszatért szülőhazájába: az Egyesült Államokban is felütötte a fejét. A Velvet szerint Amerikában már 8 dollárért (1750 forintért) meg lehet szerezni, szemben a heroin 25-30 dolláros (5470-6570 forintos) egységárával. Arizonában egyből két esetet is regisztráltak, Mexikóban pedig egy 17 éves lány nemi szerve rohadt szét a szer hatásától. Ha nem baj, most nem foglak titeket a mellékhatásokról készült képekkel, videókkal sokkolni. Sajnos, ha információkat akarunk gyűjteni a dologról, elkerülhetetlen, hogy belefussunk egy pár képbe. Az eddigi legocsmányabb videó, amit láttam, egy lánynak tűnő test kórházi kezelésén készült: a haja olyan volt, mint az újszülötteké (csak pár kis vékony szál maradt), az arcáról szinte teljesen le volt már rohadva a bőr, a fogai oldalt pedig teljesen kilátszódtak (mivel a pofazacskója és az orra sem volt már meg). Az orvos épp az egyik szemüregét tisztította – mivel a bal szeme is ki volt már rohadva – a még ép szemével pedig kétségbeesetten figyelte az orvos mozdulatait… Szinte hihetetlen, hogy a videón élő ember szerepelt, nem pedig egy zombifilm statisztája. Nem tudok elképzelni olyan hatást, ami miatt ekkora áldozatot hoznak.

 462px-Groupofzombiesjoelf

Ne feledjük, hogy ezek az emberek továbbra is emberek közt élnek (még néhány hónapig/évig) és van anyukájuk, testvéreik meg nagyszüleik, akik konkrétan azt nézik végig, ahogy az egyik szerettük élve rohad el és nem tudnak tenni ellene. A fájdalmat, amit a cucc miatt keletkező fekélyek és sebek okoznak, valószínűleg elképzelni sem tudjuk, az elvonási tünetek pedig egyébként is sokkal erősebbek a heroinénál. Be is zárul az ördögi kör, hiszen a következő belövés még néhány élhető percet eredményez (a szer nyugtató- és fájdalomcsillapító hatása mintegy 8-10-szer erősebb a morfinénál és 3-4-szer erősebb a heroinénál). Az öngyilkosság legocsmányabb módja tehát krokodil névre hallgat és ez nem egy kitalált történet, nem lehet annyival lerendezni, hogy “messze van az, ahol ilyen történik, tehát nincs közöm hozzá”. Elképesztő, hogy egyrészt mi is így fogunk kinézni (csak jó esetben halálunk után), másrészt elkeserítő, hogy egyes emberek, akik egészségesnek születnek, mennyire nem tudják értékelni a helyzetüket. Mások pedig, akiknek kevesebb szerencséjük volt és egy baleset, esetleg velük született rendellenesség miatt veszítették el valamelyik végtagjukat, mit meg nem tennének érte, hogy legalább egy kis ideig olyan életük lehessen, mint amilyet az anyag használói önszántukból adtak fel. Elég egy rossz döntés, vagy mozdulat, és vége az életnek, a halál nem válogat.

 money1

A kodein tartalmú gyógyszerek piacán érezhető a fellendülés, tehát zárásként megállapíthatjuk, hogy legalább valaki hasznot húz az emberi hülyeség ezen formájából, de ez már csak “halottnak a csók” szintű megállapítás…

Szerinted hazánkban is vannak krokodilfogyasztók?

Nincs és nem is lesz, orosz "hóbort"
Egyelőre nincs, de csak idő függvénye
Biztosan van, csak nem kap publicitást
Jómagam is fogyasztom
További cikkek
Top