Szubjektív
2017. 01. 10. - balazsreka

Kríziskezelés mesterfokon – utazás a világ körül

A 20-as évek eleje az ember életében általában arról szól, hogy próbálja megtalálni ki is ő valójában, egy átmeneti időszak, amikor már nem tinédzser, de még felnőttnek se igazán mondható, legalábbis nem érezzük magunkat annak. Sokan ilyenkor még egyetemre járnak, amivel két legyet lehet ütni egyszerre, diplomát szerezhetünk, és húzhatjuk az időt. Hiába tanulunk, a kérdések így is cikáznak folyamatosan a fejünkben: “Vajon jól döntöttünk? Mi lesz később? Jó úton járunk? Sikerül valaha elköltöznünk otthonról?”. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok tömkelege valószínűleg napi egyszer legalább az eszünkbe jutnak. Kutatások igazolják, hogy ez a jelenség az Y generáció egyik legnagyobb problémája. Ilyenkor fogalmazódik meg az utazás lehetősége, egy utolsó kaland, mielőtt elkezdenénk a nagybetűs életet.

Kapuzárási pánik

Az Y generáció életének szerves része a bizonytalanság, a csalódottság és a félelem. A világ olyan gyorsan változik körülöttünk, hogy nem tudunk lépést tartani vele. A gazdasági helyzet, a technika fejlődése mind ellenünk dolgozik. Kutatások mutatják, hogy soha nem volt ennyire nehéz felnőtté válni, ezért is van, hogy 23-30 éves “fiatalok” sokszor még otthon laknak, mert nem tudnak egyről a kettőre jutni. Ez az az időszaka az életnek, amikor folyamatosan nyomás alatt vagyunk az iskola, a munka, és a párkapcsolat miatt és úgy érezzük, nemhogy azt nem tudjuk mi lesz 1-2 év múlva, de még a következő hetet is nehéz megjósolni. Sokan ezért inkább “megfutamodnak” a problémák elől és egy kis szünetet adnak maguknak, vagy inkább még most kiélik magukat, mert úgy érzik később erre nem lesz lehetőségük.

A legjobb terápia pedig az utazás. Tegye fel a kezét az, aki még nem érezte úgy, hogy legszívesebben összecsomagolna és itt hagyna mindent és mindenkit. Csak egy pár hétre, pár hónapra megszűnne a stressz, az élet mindennapos gondjai, nem lenne más csak új helyek, új emberek és az a fajta bizonytalanság, ami jót tesz a lelkünknek. Manapság már rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy hova szeretnénk eljutni, mivel és milyen áron. A spontaneitás lehet ilyenkor kevésbé célravezető, annak ellenére, hogy a legjobb dolgok mindig hirtelen ötletből származnak, de egy kis tervezéssel  életünk kalandját vihetjük végig.

Utazómajom

Az Utazómajom egy elég új keletű dolog Magyarországon, hiszen egy olyan “travel hacking” oldal, aminek a segítségével nagyon olcsón tudunk utazásokat szervezni. Kihasználva a hibákat, sokszor pár tízezer forintból eljuthatunk olyan országokba, ahova normális esetben biztos nem tudnánk elmenni. A Facebook oldalára naponta több poszt is érkezik mindenféle ajánlattal. Ha elég gyorsak vagyunk, nekünk is sikerül kifogni a legjobb ajánlatokat. Hiszen nem mindegy, hogy az egyetemistaként keresett fizetésből hány helyre tudunk eljutni.

Vonattal egész Európában

Ha valaki nem szeret buszozni vagy repülni, így inkább vonattal szeretne utazni, annak az Interrail a legjobb megoldás. “Akár egyetlen országban, akár az egész kontinensen szeretne minél több mindent látni, és akár az utazás élménye, akár az úticél a fő szempont, az Interrail bérletek minden korosztálynak és pénztárcának kedvező megoldást jelentenek.” Ezt kínálja a MÁV az utazni vágyóknak. Az ifjúsági bérletet 28 éves korig lehet megvásárolni, tehát pont azt a korosztályt célozzák meg, akik a legjobban fogékonyak az utazás lehetőségére.

Ez a “krízis” szerencsére mulandó, és az évek előrehaladtával minden a helyére kerül. Persze az élet mindig feladatok elé állít minket, de ezek megoldásával leszünk erősebbek és érezhetjük úgy, hogy sikerült megoldani, képesek vagyunk rá. Nem szabad az első bukás után feladni, menni kell amíg lehet és el nem érjük a célunkat. Ha az utazás mellett dönt valaki, lehet hogy először egy menekülést lát, de lehet ez lesz a hiányzó puzzle a kirakósban. Sosem lehet tudni mit hozhat az élet, mit tapasztalunk meg ezalatt vagy kiket ismerünk meg. Mindenesetre útlevelet elő, vár a Világ …

További cikkek
Top