Szubjektív
2017. 11. 22. - Zircher Ági

Könnyítsd meg a hétköznapjaidat: hasznos applikációk a telefonodra

Egyáltalán nem újdonság, ha azt mondjuk, manapság már bármit el tudunk intézni okostelefonjainkon keresztül. Nagy segítséget nyújt számunkra saját eszközünk, a legalapvetőbb szolgáltatásoktól kezdve, ide tartozik például a telefonálás, SMS, stb. Ezek mellett azonban már rengeteg olyan kiegészítő applikáció jelent meg, ami akár a hétköznapi életünket is megkönnyítheti. A következő cikkünkben 4+1 olyan “életmentő” appot mutatunk be, amely segítségedre lehet a mindennapokban!

1. Holabusz

Ez a magyar fejlesztésű applikáció tulajdonképpen egy tömegközlekedési menetrend, amely a szolgáltatókkal működik együtt, és igyekszik valósidejű tartalmat közölni. Szerepel benne egy összesített lista, és az aktuális helyzetedből elérhető megállókból induló járművek indulási idejét láthatod. Ennek segítségével nyomon követheted, pontosan hol jár a buszod, és mikor ér a megállóba, ahol éppen tartózkodsz. Természetesen nem csak a buszokat követheted számon, hanem  villamosokat, trolikat és metrókat egyaránt. Előnye, hogy nem csak Budapesten tud segítségedre válni, ugyanis Budapest mellett Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és kísérleti jelleggel Szegeden is elérhető a szolgáltatás. Reméljük megkönnyíti a közlekedésedet, és bízunk benne, hogy többet nem késel le egyetlen éjszakai járatot sem!

2. Koin

Egyetemistaként már kötelességünk odafigyelni saját kiadásainkra: mikor, mire, mennyit költünk. Ha egyszerűen spórolni szeretnél, vagy csak szimplán nyomon szeretnéd követni a kiadásaidat, akkor ez a magyarosított alkalmazás neked lett kitalálva. Ha rendszeresen vezeted a kiadásaidat, láthatod, hol veszik el a pénzed, és mi az, amit feleslegesen vettél meg, vagyis legközelebb már könnyebben tudod mérlegelni költségeidet. Az applikáció diagramok segítségével szemlélteti a pénzügyeidet, és ha szeretnéd, Excel táblázatban is tovább tudod szerkeszteni.

3. Prezi Viewer

A Prezit már mindenki biztosan ismeri, ez egy új formája a prezentálásnak. Magyarországon ez a legsikeresebb saját fejlesztésű alkalmazás az elmúlt években, már nemzetközileg is elismert és sokan használják. Ez alapvetően egy webes felület, itt tudjuk elkészíteni az előadásunk mellé szánt bemutatóanyagot. Az alkalmazás legnagyobb sikerét az adta, hogy itt már az összefüggéseket is könnyebben tudjuk szemléltetni, ellentétben más hasonló programokkal. Ehhez a szoftverhez már létrehoztak egy mobil applikációt is, ami hasonlóan hasznos lehet a mindennapokban, ez pedig a Prezi Viewer. Az alkalmazásnak köszönhetően telefonunkról vagy tabletünkről bármikor át tudjuk futni a diáinkat, fel tudunk készülni az előadásainkra, így is hasznosabbá téve időnket. Előnye még az is, hogy offline módban is meg tudjuk tekinteni, úgyhogy akár repülőn, vagy adatforgalom hiányában is működik. Apple TV-re Airplay, más kijelzőre pedig Chromecast segítségével rácsatlakoztathatod a telefonodra, így ha esetleg elvesztetted a pendrive-odat, akkor sem kell aggódnod!

4. Tep

Ez az alkalmazás nagyszerű motiváció lehet számodra, ha sportolni szeretnél. Magyarok találták ki és valósították meg ezt a vicces kis ötletet, ami elég jó módja annak, hogy rávegyük magunkat a sportolásra. Egy kis zsiráfot kell életben tartanod úgy, hogy számára az élelmiszert nem a telefonod nyomkodásával, vagy fiktív pénzzel tudod megszerezni, hanem valamilyen sporttevékenységet kell hozzá végezned. Az alkalmazás úgynevezett jutalmat ad aktivitásodért, legyen az futás, biciklizés vagy akár egy hosszú séta. Mindamellett, hogy a kis zsiráfodat tudod etetni és nevelni, a tevékenységeidet is számon tudod követni. A GPS-funkciónak köszönhetően azt is nyomon követheted mennyit, mikor és merre mozogtál, ráadásul mutatja az átlagsebességedet is. A naplóban továbbá a rekordjaid is megtekintheted, például hogy mikor tetted meg a leghosszabb távot vagy mennyi volt a legjobb időd. A kisállatod és a teljesítményed pedig megoszthatod a közösségi oldaladon is, így mindenki láthatja, hogy milyen komoly sikereket értél el.

+ 1. Miutcánk.hu

Bár nem egy telefonon elérhető alkalmazás, ez a közösségi oldal is hasznos lehet mindenki számára, ezért mindenképpen említésre méltó. Ez a magyar fejlesztésű közösségi platform azért jött létre, hogy összehozza az embereket a szomszédjaikkal vagy a környéken élőkkel, hiszen sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy olyan emberek mellett éljünk, akiket egyáltalán nem ismerünk. Az oldalon segítséget tudunk kérni másoktól, ha valamihez nem értünk, vagy esetleg kölcsön tudunk kérni például a főzéshez hiányzó hozzávalókat, így mi is élvezhetjük a jó szomszédság előnyeit. Mindazok mellett, hogy kérni tudunk, még számos előnye van az oldalnak, például, hogy közös eseményeket, bulikat is tudunk szervezni, vagy ha élhetőbbé szeretnénk varázsolni a környezetünket, együtt összefoghatunk és máris könnyebb dolgunk lesz.

Az imént felsoroltak (a Koin kivételével) mind magyar fejlesztések, ezért is jelentősek számunkra annyira. Reméljük ti is hasznosnak találjátok a fent említett programokat, és segíthettünk abban, hogy kicsit könnyebben boldoguljatok a szürke hétköznapokban!

További cikkek
Top