BGE
2017. 01. 16. - Loretta Fehér

Könnyítsd meg a dolgod! A tanulás legpraktikusabb módszerei

 

Bár a vizsgaidőszak már az utolsókat rúgja, valljuk be, sokan január végére  hagytuk a kevésbé kellemes írásbeliket. Egy kis taktikázás sosem árt, ha a tanulásról van szó, épp ezért összegyűjtöttünk pár nem hétköznapi módszert, melyek segítségével hamarabb az adott tárgy szakértőjévé válhatsz. Valószínűleg már tele a hócipőd az egész hercehurcával, hiszen ki ne fáradna bele a tanulásba az ezernyi más tennivaló mellett. Gondolom mindenki számára ismerős lehet az, amikor leülsz a könyv felé azzal, hogy most te meg fogod tanulni A-tól Z-ig az anyagot és egy kis hang megszólal a füledben, hogy ennél fontosabb dolgod is akad, hiszen halaszthatatlan csillogóvá varázsolnod a lakást, hirtelen megéheztél, vagy éppen kedved támadt a semmiből egy mindent elsöprő karaokezáshoz. Nos, igen.. ezeken a kis malőrökön kivétel nélkül, szinte minden hallgató átesik egyszer, de talán ezen tudunk segíteni. Összeszedtünk pár olyan hasznos tippet, tanácsot, módszert, amivel nagyban meg tudod könnyíteni a dolgod, és amik alkalmazásával egy varázsütéssel meg tudsz tanulni minden fontos dolgot.

15996094_1273228672723001_1758339188_n

Először is, sokan estek abba a hibába, hogy egy teljesen értelmetlen tanulási módszert próbáltok alkalmazni, ami nem más, mint a tanagyag, jegyzet újra és újra elolvasása, gondolkodás nélkül. Pszichológusok megállapították, hogy ez egy borzasztóan rossz hatásfokú módszer, mint ahogy a vad szövegkiemelőzés is, hiszen azzal sem leszel előrébb, ha szinte minden kivétel nélkül színekben pompázik. Az aktívabb tanulási módszerek ennél sokkal hatásosabbnak bizonyultak.

Láss párat ezek közül:

Saját magunk kifaggatása, azaz PQ4R-módszer

Rendkívül jó módszer az, ha elolvastad az anyagot egyszer, és utána arra vonatkozó kérdéseket teszel fel magadnak. Ezt nevezik PQ4R-módszernek. A PQ4R mozaikszót érthetjük P, mint preview, Q, mint question, a 4R pedig a read, reflect, recite és review alatt. A tanulást leginkább az információk újra lekérdezése segíti elő, tehát próbáld meg a kérdéseket és az anyagot összevetni a már meglévő tudásoddal is, a régi és az új tudás összekapcsolása is fokozza a tanulás hatékonyságát. Ha véletlenül nem tudod a választ az sem probléma, hiszen ezáltal kapsz egy részletes képet arról, hogy hol hiányos a tudásod, és mi az, amit még át kell ismételned. Próbálj meg válaszolni magadnak a miértekre, így sikerülhet tudásod elmélyíteni. A válaszok átgondolásával jobban ragad meg az anyag a kobakodban, és nem kell attól tartanod, hogy benned reked a szó a tanár kérdése hallatán majd a vizsgán.

16106468_1273228649389670_660031846_o

Az élvezetes tanulás művészete, gondolattérkép

Minden olyan aktív tanulási módszer, melynél te magad teszed számodra érthetővé a tananyagot segít a tanultak könnyed rögzítésében. Ilyen például, ha folyamatábrákat, diagramokat, saját gondolattérképet készítünk el. Ezen módszerek használatával garantáltan ügyesen vissza tudod majd adni az érintett témát. Mindenki jól tudja, hogy agyunk nagyon nehezen fogadja be a száraz ismereteket, és azokat memorizálni szinte képtelenség. Rajzold le a gondolataidat, és meglátod, mennyivel könnyebben megy majd a rögzítés, hiszen ez a módszer az asszociáción alapszik. Az agyunk könnyebben jegyez meg új dolgokat, ha ahhoz különböző rajzokat, ábrákat készítünk. Az átláthatóságért használhatsz színeket, kiemeléseket, és így egy sokkal szebb összképet kaphatsz. Meglátod, így még a tanulás is élvezetes lesz!

16106486_1273228642723004_199743102_o

Feynman-technika

Ezzel a technikával tudod könnyedén feltárni azokat a hiányosságokat, amik benned rejtőznek. Ez a módszer csupán négy egyszerű, de mégis nagyszerű lépésből áll össze. Mégpedig: első lépésnél fontos, hogy kiválaszd és megkeresd azt, amit te meg szeretnél tanulni. Szimplán fogod, és az adott fogalmat egy üres lap tetejére felírod. Második lépés, írásban úgy próbáld meg tudásod lapra vetni, mintha mást tanítanál, ezáltal meg tudod majd állapítani, mi az, amit tudsz róla és mik a hiányosságok. Harmadik lépés, ha elakadsz esetleg, akkor bátran térj vissza a könyvhöz, és dolgozd fel újra és újra a probléma gyökerét. A negyedik és egyben az utolsó lépés az, hogy használj aránylag egyszerű nyelvezetet, azaz próbáld meg a saját szavaidat használni és ne a szakirodalmat, hiszen így sokkal jobban tudod rögzíteni a tanultakat.

Cornell-módszer

A PQ4R-módszert a nyomtatott szövegek esetében használjuk, ezzel szemben a Cornell-módszer az előadásoknál és a jegyzetkészítésnél tud sokat segíteni neked. Ez nagyban elősegíti az elhangzottak rendszerbe szedését és elsajátítását. A dolognak a lényege az, hogy a jegyzetfüzeted fel kell oszd három részre. Első, ahova írod mindig a jegyzeteket, a második pedig, ahová a felidézések, a kulcsszavak, illetve  a kérdések kerülnek. A harmadik az nem más, mint az összegzésnek a helye, ahová össze kell foglalnod pár sorban a tanultakat. Naponta vedd elő ezt a jegyzetet és a kulcsszavak segítségével próbáld meg felmondani az anyagot, meglátod mennyivel könnyebb lesz így készülni a hátralévő vizsgákra.

16010374_1273228632723005_31676042_o

MURDER-módszer

Valószínűleg ez sokak számára meglehetősen morbidan hangzik, de nem kell aggódni, mert ezalatt nem a gyilkosságra gondolnak, sokkal inkább ez egy afféle betűszó, amely a mood, az understand, a recall, a digest, az expand, és a review kifejezésekre utal.  Ami nagyon fontos ennél, hogy olyan hangulatban üljetek le tanulni, ami számotokra kényelmes és alkalmas, tehát semmiképp ne legyetek idegesek, álmosak esetleg, mert akkor szinte garantált, hogy nem fog menni a koncentrálás. Ez esetben jobban teszitek, ha ledőltök egy órácskára és lazítotok, utána a tanulással is sokkal jobban fogtok haladni. Az understand rész benne annyit jelent, hogy képben kell lennetek, mi az, amit meg akartok tanulni, mi az, amit tudtok, és mi, amit még nem. A recall, azaz a visszaidézés lényege, hogy próbáljátok meg újra meg újra áttanulmányozni azokat a részeket, amikre nem tudtok teljesen visszaemlékezni, valamint próbáljátok meg saját szavaitokkal visszaadni azt, amit már megtanultatok, azaz „emésszétek” meg az olvasottakat.  A kiterjesztés jelentése nem más, mint hogy végiggondoljátok az anyag hogyan kapcsolódik ahhoz, ami titeket érdekel, hogyan tennéd érdekessé és érthetővé a témát. Végül pedig visszatérve az olvasmányhoz ellenőriznetek kell, hogy minden fontos dologban, kérdésben elmélyültetek-e kellőképpen.

Lassíts, zárj ki mindent!

Igen tudjuk, megosztott figyelemre képes az ember, na de hahó, ezt most felejtsük el egy kicsit! Próbáljunk meg minden zavaró tényezőt kizárni, és ne csábuljunk el a tv, a laptop láttán. Igen, valószínűleg jobb elfoglaltság, de sajnos nem tanítja meg neked a könyvekben leírtakat. Mindezekkel csak vesztegeted az idődet, meglátod, ha nem szól zene, tv a háttérben sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudsz majd haladni , természetesen ezalól kivétel a speciális relax háttérzene, amit egy tavalyi cikkünkben olvashattál, sok más hasznos tanács mellett. Próbálj meg kicsit lassítani, az agyad 20 perc után nem tud több érdemleges információt eltárolni, hiába is erőlteted. Javaslom, hogy állíts időzítőt, és 20-25 percenként tarts mindig egy 5-10 perces szünetet. Tapasztalod majd, hogy agyad frissebb lesz és üdébb ezáltal. Jelzem, a ló túloldalára se ess át, hiszen ha sokat lébecolsz az úgynevezett „szünetben” akkor simán leáll a gépezet és nehezen fogsz újra belerázódni, ne csapd be magad.

16106776_1273228656056336_1763730575_o

Természetesen ezek a tanulási módszerek nem helyettesíthetik sajnos magát a tanulást, de nagyban megkönnyítik és kiegészíthetik azt. Javítja részben a lényeglátást, a kreativitást és a szövegértést is. Ha megtetszett ezek közül bármelyik technika neked, akkor ne habozz és próbáld meg a gyakorlatban is, remélem sikerélményekben gazdag vizsgák és zh-k várnak rátok ezután is!

Számodra melyik módszer a legszimpatikusabb?

PQ4R-módszer
Csak a MURDER!
Cornell..Feynman, már azt se tudom melyik mi..
Inkább az Ötkert

További cikkek
Top