Közérdekű
2022. 05. 08. - Zita Hrabovszky-Veres

Koningsdag, avagy a narancs őrület

Ezt a félévemet most Hollandiában töltöm, így gondoltam, megosztom veletek talán az egyik legnagyobb ünnepet a holland kultúrában. Mivel pont tavasszal vagyok az országban, volt szerencsém részt venni a Koningsdag-on vagy más néven King’s day-en, ami szó szerinti fordításban a ’király napja’. Valószínűleg sokatoknak újdonság lesz, hogy Hollandia királyság (nekem is az volt), de most akkor lássuk, mit jelent ez a nap a hollandok számára pontosan.

Ez az ünnep április 27.-ére esik, amikor is a jelenlegi uralkodó, Willem-Alexander király születésnapját ünnepeli az egész ország. Először ezt az ünnepnapot egyébként 1885. augusztus 31.-én tartották meg, Prinsessedag, azaz Princess’ Day néven, Wilhelmina királylány ötödik születésnapja alkalmából. 1890-ben királynővé választása után ezt a napot átnevezték Koninginnedag-ra és 1891-től kezdve már Queen’s Day néven futott. Mikor Wilhelminát a lánya, Juliana leváltotta a trónon 1948 szeptemberében, a Queen’s Day átkerült az új királynő születésnapjára, április 30.-ára.  1980-ban aztán ismét új királynő lett, Beatrix, akinek ugyan a születésnapja január 31.-ére esett, megtartotta az április 30.-ai, kellemes tavaszi ünnepnapot. Beatrix királynő édesanyja szokásait kicsit megváltoztatva ő minden évben másik holland várost látogat meg és járja végig az utcai ünnepségeket a családjával. Végül 2013-ban ismét trónváltás történt, így került az ünnep megrendezésének ideje alatt először király a trónra. A mostani uralkodó, Willem-Alexander születésnapja április 27.-én van, így az ünnepnapot három nappal előrébb hozták, valamint át is nevezték Queen’s Day-ről King’s Day-re. Willem-Alexander viszi tovább édesanyja szokását, így ő is minden évben meglátogat egy holland várost és részt vesz az ő tiszteletére rendezett ünnepségeken. 

Utcai fesztivál, Amszterdam – saját kép

Ha eddig nem említettem volna, most kötelességemnek érzem mondani, hogy ez az ünnepnap szinte kizárólag az egész napos alkoholivásról és utcafesztiválozásról szól. A legnagyobb bulik az úgynevezett Randstad városokban találhatóak meg, ami egy Utrechtből, Amszterdamból, Hágából és Rotterdamból álló megapolisz (azaz egymáshoz közel fekvő nagyvárosok gyűjteménye). Utrechtben például, ahol jelenleg én is élek, már április 26.-án elkezdik a felejthetetlen bulikat, King’s Night néven, úgyhogy már előző este elkezdhetünk a nagy napra bemelegíteni. A King’s Day egyébként egy óriási nemzeti ünnep, ehhez foghatót még sosem éltem át ezelőtt. Már jóval előtte megkezdődnek készülődések, ilyenkor a boltokat ellepik a nemzet színében, azaz a narancssárgában pompázó dolgok, szemüvegtől elkezdve parókán és pólókon át a leghaszontalanabb kacatokig mindent meg lehet találni. Mire elérkezik a várva várt nap, az április 27, addigra már a belvárosok le vannak zárva, a tömegközlekedés leáll, mindenfelé különböző ételstandok, vagy árusbódék és az utcákat töméntelen mennyiségű ember lepi el. A legtöbben legalább egy narancssárga kiegészítőt magukra vesznek: vannak, akik csak diszkréten egy nyakba rakható, narancsszínű műanyag virágfüzért vagy kalapot, ám akadnak olyanok is, akik egészen extrém végletekig mennek és tűnnek ki a tömegből színtiszta narancs szettjeikkel. Lehet kapni kifejezetten holland zászló arckrétát is, amivel egy gyors húzást követően az arcon máris ott díszeleg a nemzeti lobogó, ezt pedig a könnyedsége és praktikussága miatt mindenki viseli.

Az összes King’s Day fesztivál közül nyilvánvalóan nem meglepő, hogy a főváros, Amszterdam a legnagyobb, így mi is ide látogattunk el. Nem csalódtunk, sőt, minden várakozásunkat felülmúlta, nem véletlenül nevezik ezt a napot narancs őrületnek. Minden utcában legalább egy buli volt, az éttermek és a kocsmák hangfalakat állítottak ki a bejárataik elé és mindegyik előtt összegyűltek az emberek, hogy táncoljanak. Az sem volt azonban ritka, hogy az Amszterdamban lakók hatalmas hangszórókat raktak az ablakaikba, saját maguk szolgáltatva a zenét és a jó hangulatot. Természetesen a családosokra is gondolnak ilyenkor, így nem egy városban találkozhatunk külön erre az alkalomra felállított vidámparkokkal, gyermekrendezvényekkel, valamint 24 órás bolhapiacokkal.

Mivel az ünnepnap szerdára esett, ez azt jelentette, hogy a másnap már bizony munkanap volt. Ennek köszönhetően a nap lemenetelével együtt megjelentek a rendőrök a spontán bulik előtt és az utcai ünnepségek szépen lassan elhaltak. Akik még folytatni akarták az estét, azokat a bárok és szórakozóhelyek tárt karokkal várták, viszont a közterületeken lévő hangoskodás megszűnt és megkezdődött az egész napos utcai szemét összeszedése.

Amszterdam – saját kép

A hangzavar és a fullasztó tömeg mindenhol garantált, azonban ez egy olyan élmény volt, amit sosem fogok elfelejteni és még biztosan vissza fogok látogatni Hollandiába valamelyik tavasszal egy újabb narancs őrületre. Ha pedig ti is véletlenül április 27.-e környékén valamelyik holland nagyvárosban jártok, mindenképp lessétek meg a King’s Day-t és táncoljatok együtt emberek ezreivel narancssárgába öltözve.

További cikkek
Top