Suli
2010. 01. 18. - Taylor

Kommunikáció és médiatudomány

A Kommédia néha hű vicces nevéhez, néha azonban nem. Ha elég szociális vagy, életed legjobb pillanatai várnak itt Rád, ha viszont nem, akkor nehezebb lesz a dolgod. De miben más a Kommédia a Külkeren? És miért jó Kommédiásnak lenni? Megtudhatod, ha elolvasod ezt a kis szösszenetet.

Beszéljünk egy picit az első félévedről. Gondolom főként az érdekel, hogy mit fogsz tanulni. Nos, lesz Jogi alapismeretek, amit (valljuk be) senki sem szeret, ugyanis be kell magolni az egész könyvet és a vizsga is kemény menet. Ami viszont jó, hogy ha egy-két ponttal maradsz le a jobb jegyről, akkor egy kis utánanézéssel máris megszerezheted. Az Európai történelem és kultúra előadás része arra hivatott, hogy megtanítson gondolkozni. Hogy rájöjj, a világ nem csak fehér és fekete, hanem néha szürke. De biztos, hogy szürke? Nem sárga? Vagy zöld? Ilyen, és hasonló kérdéseket ébreszt fel benned. De ebből a tárgyból van gyakorlat is. Ha magyarul tanulod, akkor nincs annyira nehéz dolgod, hiszen két jól kidolgozott prezentáció és két esszé után már a zsebedben is tudhatod az érdemjegyet. Amennyiben úgy döntesz, hogy angolul veszed fel, már számítanod kell arra, hogy adatokat és évszámokat is kell tudnod. A Szociológiával lehetnek bajok ha nem jársz be előadásra, hiszen érdemes jegyzetelni. A Beszédművelés olyan, mint egy könnyű kis nyelvtan óra: semmi extra, de mint leendő szóvivőnek tudnod kell helyesen és szépen kifejezned magad. Prezentációs technikákon megtanulhatod, hogy a prezentációidnak milyen hibái illetve jó oldalai vannak, a tanácsokat pedig jól elraktározva felhasználhatod a későbbiek folyamán. A Pszichológia alapjait már az előadás során is meg tudod tanulni, hiszen könnyen érthető, de a vizsga előtt azért érdemes átolvasni a jegyzeteidet. Ha középsuliban tanultál közgazdaságtan alapjait, akkor a Mikroökonómia nem okozhat nagy problémát. A Kulturális antropológián kibontakoztathatod írói vénádat, hiszen egy 15 oldalas esszét kell írnod, (de hála az égnek) egy általad választott témából. Az előadások során pedig sok mindent megtudhatsz a társadalmakat összekötő kultúráról. A Statisztika lesz az egyetlen tárgy, ahol tudnod kell számolni. Van, akinek ez a tárgy nagyon könnyű, és van, aki utálja, de egy biztos: minden ng-s és km-es irigyelni fog, amiért “kommédiás statot” tanulsz. És végül, de nem utolsó sorban részt kell venned egy Kommunikációs tréningen is, ahol jobban megismerheted önmagad és társaidat. Az egész olyan, mint egy kétnapos hippi gyűlés: no stress!

Akkor most nézzük, hogy miben más a Külkeren kommédiásnak lenni. A BGF-es oktatás inkább a kommunikációt tartja fontosabbnak a médiával szemben. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy előbb lesz belőled szóvivő, mint rendező vagy producer. De nem kell megijedni! Megkapod erre is a lehetőséget, de fontosabb, hogy helyesen fejezd ki magad és bármilyen szituációban helyt tudj állni, így tehát az oktatás is erre megy rá. A kommédiások élete viszont annyiban nehéz, hogy nem tanulhatsz nyelvet a tanterv keretein belül. Az utolsó három félévben azonban kötelezően fel kell venni egy tantárgyat idegen nyelven. Hogy mit csinálsz addig? Tanulhatsz nyelvstúdióban, vagy addig kutatsz, amíg találsz egy tárgyat, amit idegen nyelven nyomatnak.

Most tekintsünk egy kicsit a távolibb jövő irányába! Ha túlestél az alapképzésen, sokkal jobban fogsz érteni a médiához, tisztában leszel a kommunikáció alapelveivel. Könnyebben át fogod látni a társadalom kuszaságait, és helyesebben is fogod megítélni ezeket. Igényesen, és választékosan tudod majd magad kifejezni, és ezzel a “hatalommal” képes leszel bárhol helytállni. És ha csak az első féléved tárgyaira gondolsz majd vissza, rájössz, hogy mindegyik segített és formált, tökéletesített és terelt abba az irányba, ahol lenni szeretnél. Hiszen válaszd bármelyik szakirányt is (PR és szóvivő, Regionális kapcsolatok és pályázati kommunikáció vagy Multikulturális kommunikáció), a szívedhez fog nőni, hiszen hozzád illik.

További cikkek
Top