BGE
2022. 06. 10. - Aténa Gyürü

Kolodko minijei

Az ukrán származású szobrász, Kolodko Mihály (Mykhailo Kolodko) művészetével lépten nyomon találkozhatunk akár egy rövid fővárosi séta alkalmával is, hiszen Budapest szerte 28 miniatűr alkotását helyezte már el a legkülönbözőbb helyszíneken, amikhez nemrégiben érkezett öt újabb szobra, amik Budán lelték végső kiállítási helyüket.

Akiknek nem csak a szobrok ismerősek, de azokat az alkotóval is kapcsolatba tudják hozni, ők sincsenek vele mindig tisztában, hogy nem csak a „minik” köthetőek a Kolodko névhez, hanem több, jóval nagyobb méretben elkészített szobrát is felfedezhetjük, akár szintén Budapesten belül, mint például a Roskovics Ignácot festés közben ábrázoló művét, amibe a Dunakorzón lehetett már alkalmunk belebotlani.

forrás: https://www.turistamagazin.hu/hir/a-kicsi-is-lehet-oriasi-elmeny-kolodko-miniszobrok-nyomaban

Kolodko egyébként sem az apró szobrok készítésével kezdte munkásságát: mikor ungvári középiskolai tanulmányai után 2002-ben megszerezte diplomáját is a Lembergi Művészeti Akadémián, még monumentális szobrászat foglalkoztatta. A kis műveket 2010-ben, szülővárosában kezdte el készíteni, mivel ezek kisebb hely-, valamint költségigénnyel bírnak alkotás közben, mégis ekkora méretben is képesek részleteikkel átadni azt, amit egy monumentális szobor tud. Az első magyarországi mű alakjában A nagy ho-ho-horgász mesesorozat egyik szereplője, a Főkukac elevenedik meg, ami nem meglepő, hiszen ez és a hasonló magyar gyermekeknek szóló mesesorozatok fontos helyet foglalnak el a szobrász szívében és lényegesnek tartja, hogy ezekkel a mesékkel a gyermekei is megismerkedjenek –így indokolható, hogy több szobra is ábrázol mesefigurákat, mint például a kockásfülű nyulat, vagy Gombóc Artúrt, akivel Tihanyban találkozhatunk, ugyanis Budapesten kívül ott, Vácott, valamint Veszprémben helyezett el eddig szobrokat Kolodko. Habár legtöbb alkotása még mindig szülővárosában, Ungváron található, mióta családjával Magyarországra költöztek a hazai szobrainak száma is egyre csak gyarapszik.

forrás: https://olyanjo.hu/cikk/kolodko-szobrok-terkep-az-osszes-hazai-kolodko-miniszobrok-terkepen/

Az apró figurák nem csak az éppen-véletlenül-arra-járók szemének kedveznek, a minik felkutatása köré külön program is szervezhető – sőt, akadnak akkora rajongók, akik egy-egy új szobor ikerülésének híre hallatán egyből felkerekednek és igyekeznek mihamarabb rálelni arra. Akinek viszont nincs annyi szabadideje, hogy egy közeli fotó alapján a helyszínt körülbelülre belőve keresztül kasul szelje át a várost az új szobor meglelésének reményében, annak megtalálásukhoz az olyanjo.hu térképénél nincs is szükségünk jobbra, a legújabbakon kívül az összes magyar miniszobor megtalálható rajta, névvel együtt. Amelyeket az oldal szerkesztői már meglátogatták, azokhoz külön cikk is íródott, ezzel tematikus városi sétákat létrehozva. Az oldalon azt ígérik, hogy hamarosan a hiányzó részekről, azaz Vácról és Pestről is olvashatjuk az előzőekhez hasonló cikkeiket. De persze nem muszáj követni ezeket az útvonalakat és az összes egymáshoz közelebbi szobrot egyszerre megnézni, elegendő lehet egyet-kettőt kiválasztani, majd azokat egy kellemesebb séta alkalmával családdal, barátokkal, vagy egy randevú keretein belül felkutatni.

Mint mindennek, Kolodko művészetének sem csak kedvelői vannak, hanem kritikusai is. Nemrégiben Pólya Zsombor képzőművész fejezte ki nemtetszését, méghozzá nem hétköznapi módon: „bedobozolta” és ezzel elszállításra valónak ítélte meg az ungvári szobrász Roskovicsot ábrázoló szobrát, mivel az szerinte nem adja vissza a valóságot, hisz Ignácra nem volt jellemző az úgynevezett plein air festészet, így nem érdemel hitelt, valamint a budapesti közönségnek is több ízlést tulajdonít, mint hogy egy ilyen hazug szobrot fogadjanak el városuk kövein.

forrás: https://www.instagram.com/p/CcIehYfI9Lj/?utm_source=ig_embed&ig_rid=6cb5e456-67dc-495d-8a36-a3fa9e5c4fb5

Mindenesetre igaznak vélem, hogy Kolodko Mihány szobrai témájukat, elhelyezésüket tekintve színt visznek az elhelyezésükre megválasztott város kulturális életébe és így olyanok is közel érezhetik magukat a művészetekhez, akik egyébként nem rajonganak azért, de a szívükhöz közel álló figurák ezt felülírják.

További cikkek
Top