Közérdekű
2016. 01. 20. - Abel

Koleszterin: barát vagy ellenség?

 

Sokféle vélemény, kutatás, és ami a legfontosabb, ember áll a koleszterinkérdés mögött. Cikkünkben megpróbáljuk körbejárni, hogy mit is értenek  “koleszterin probléma” alatt, esetleg előfordulhat, hogy valóban tömegeket érint-e ez a jelenség napjainkban?

A koleszterin (C27H46O) szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Életfunkcióinkhoz elengedhetetlen, többek között a szteroidhormonok és az epesavak előanyagaként van jelen, de ő felel a jó memóriáért is, mivel a sejtek közötti összeköttetésben is segít. Az agyunk is hálás a koleszterinnek, hogy gördülékeny működése miatt sikerült leküzdenünk a vizsgaidőszakot. Ezt a szervezet minden sejtje előállítja; a legnagyobb mennyiséget a máj, így a  koleszterin-szint meghatározásából következtethetünk a májunk működési állapotára.

Gondolhatjuk, hogy a felsorolás nem fog megállni a pozitív dolgok után, most biztosan jönnie kell a feketelevesnek, hiszen köztudott, hogy számos betegség okozója. A koleszterint az állati eredetű élelmiszerekkel visszük be a szervezetünkbe. A gond általában ott kezdődik, hogy ezen belül megkülönböztetünk „jót” és „rosszat” is, név szerint HDL-t és LDL-t.

Probléma az LDL-el van, mivel ez az, ami lerakódik az érfalon és ha az egyensúly eltolódik a szervezetben, és több lesz a rendelkezésre álló koleszterin mint az azt felhasználó sejtek, az egészségügyi gondokhoz vezet. És azt már tudjuk jól, hogy ha az érfalunk rugalmassága és átjárhatósága romlik, az stroke-hoz, szívinfarktushoz és érelmeszesedéshez vezethet; ennél a pontnál jönnek képbe az orvosok és a gyógyszerek.

Nos, akkor mi itt a probléma? Elég logikusnak tűnik ez a mechanizmus. Ez egy létfontosságú anyag, de mint minden, ez sem jó, ha eltolódik szélsőségekbe, de ha ez mégis megtörténne, akkor orvosságokkal és diétával orvosolhatjuk. Csakhogy bizonyított tény, hogy a szervezet az, ami előállítja ennek túlnyomó többségét, és csak elenyésző részét vagyunk képesek mi magunk élelmiszerrel bevinni, így hát nagyon nehéz ilyen külső eszközzel felborítanunk vagy rendbe raknunk a koleszterin háztartásunkat, bár ez nem lehetetlen.

„Rossz” koleszterint vagy bármiféle rossz dolgot általában a szervezet nem állít elő saját magától. Ez abból is ered, hogy sem állati, sem emberi szervezetben nincs meg az az enzim, ami képes lenne lebontani az LDL-t, mivel ezt a szervezet nem tartja ártalmasnak. Viszont az is bizonyított, hogy valóban okozhat a szervezetben károkat a magas LDL-szint, de csak is alacsony HDL szint mellet, és itt 90%-ban nem konkrétan az étrendünk lesz a hibás, mivel nem állati zsírral kerül a szervezetünkbe a  „rossz” koleszterin és nem a szervezetünk az, ami előállítja a “jót”.

Az egyensúly felborulásáért főként szerveink lesznek a vétkesek. Ha ez a hiba áll fenn, annak a megoldása sokkal mélyebben, a kiindulási pontnál kezelendő, mintsem a nyugati orvoslásnál megszokott tüneti kezeléssel, azon belül is különféle gyógyszerekkel. Emellett az étrendünk megváltoztatásával sem tudunk olyan mértékben befolyással lenni a koleszterinszintünkre és egyensúlyára, hogy az LDL-HDL arányt az egészséges szintre emeljük vagy csökkentsük.

 

Érdekes  megfigyelni, hogy a legmagasabb kockázatú szívbetegnek ajánlott LDL- szintet 1988-óta folyamatosan tornázzák le 130 mg/dl-ről indulva, 2004 után már csak 70 mg/dl-es értékre, ma már ez alatt beszélhetünk elfogadható szintről. Ezekről a szintcsökkentésekről a TIME magazin 1984. március 26-án publikált, ami elindította a mára már 30 éve tartó botrányt, és aminek hatására elkezdődött az orvosok körében a koleszterin, mint főellenség képet támogató nézet.

ggg

Egy-egy ilyen a normál koleszterinszintet mutató skála módosítás után emberek milliói esnek át a  „rossz” oldalra, ami sok-sok gyógyszereladást von maga után. Lényegében embereket képesek beteggé tenni ezekkel a változtatásokkal, így nem csoda, hogy ez a részben generált betegség mára már tömegesen áll fenn. Mivel a koleszterinszint egyénenként változik és genetikai alapja is van, nem annyira elképzelhetetlen, hogy egy fél életen át válthatjuk ki a patikából a gyógyszereket, hiszen a koleszterin termelést kívülről, még befolyásolni igen, de alapjában megváltoztatni biztosan nem lehet. Itt fontos megemlíteni azt, hogy az élelmiszerekben rengeteg olyan anyag van, ami valóban káros ránk nézve például: glükóz, benzoátok, de a legrosszabb nem feltétlen ez lesz.

További cikkek
Top