Szubjektív
2017. 10. 26. - Zircher Ági

Kirándulnál egyet?

 

Az ősz az utolsó kedves mosoly az évben, a kirándulások időszaka. Sokan szeretnek ilyenkor kimenni a szabadba, hiszen ebben az évszakban különösen gyönyörűek a tájak. Az őszi napfelkelte páratlan a zúzmarás természettel körülvéve. Ha kirándulnál egyet a színes falevelek között vagy egyszerűen csak kikapcsolódnál egy kicsit, de nincs ötleted, hogy Budapest környékén mindezt hol tehetnéd meg, engedd meg nekünk, hogy ajánljunk neked néhány szuper lehetőséget!

1. Gellért-hegy

A Gellért-hegy egyike Budapest ékköveinek, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város pesti oldalára. Főleg esténként nyújt lélegzetelállító látványt, amikor a város és hídjai fényekben pompáznak. A hegyre jól kiépített gyalogos sétányokon juthatunk fel, illetve útközben több helyről és magasságból is megcsodálhatjuk a város panorámáját. A hegy tetején a Citadella található 235 méter magasan, ami a 19. században egy 220 méteres erődként szolgált, amit Ferenc József 1854-ben építtetett. Az erőd körül számos lehetőségünk van szomjúságunk és éhségünk csillapítására is. Amennyiben a felsétálás nem vonzó opció számunkra, autóval is könnyen megközelíthető, azonban igen drága a parkolási költség. Ideális első randihelyszínnek is, ugyanis nincs romantikusabb, mint összebújva nézni a napfelkeltét vagy éppen az éjszakai fényeket.

2. Libegő

A budapesti Libegő is egy megfelelő választás lehet egy őszi kiránduláshoz azok számára, akik odavannak a főváros látképéért, hiszen a völgymenet Zugliget és János-hegy között történik. Ha felmegyünk a libegőn, a János-hegyen keresztül kellemesen fárasztó sétával eljuthatunk egészen az Erzsébet-kilátóhoz, melynek tetején csodaszép panorámában lesz részünk, hiszen onnan jól látszik a Szabadság-szobor, a Budai Vár, a Halászbástya és az Országház is egyaránt. Lélegzetelállító képeket tudunk itt készíteni, ahogy a főváros az ősz színeiben pompázik. A lefelé menet az erdőn keresztül egyenesen a városba vezet, tehát így egyszerre gyönyörködhetünk a táj és a villanegyed szépségében. A libegő útvonala igencsak hosszú, hiszen 1040 méteres drótkötélpályával rendelkezik, amellyel 262 méter szintkülönbséget tehetünk meg.

3. Hármashatár-hegy

Az egyik legjobb kirándulóhely lehet a Hármashatár-hegy, melyen egy igazán különleges körkilátásban lehet részünk, ha annak tetején járunk. A hegycsúcson láthatjuk akár a Mátrát, a Cserhátot és a Pilist is. Rengeteg lehetőségünk akad, hiszen itt is találhatunk bisztrókat, turistaházakat, és ráadásul itt helyezkedik el a ZöldBázis Turistaközpont is. Nemrégiben építették meg a Guckler Károly-kilátót, melynek köszönhetően 499 méter magasból nézhetünk le a környékre. A fából készült kilátó 360 fokos panorámát biztosít számunkra. Ennek köszönhetően a Hármashatár-hegy még kedveltebb célpont lett a túrázók szemében. Ha ódzkodunk a sétától, de a kilátásra kíváncsiak vagyunk, autóval is könnyedén megközelíthető, hiszen már autóutat is vezettek fel.

+1 Zord időjárási viszonyok között

Eső esetén sem kell otthon ücsörögnünk, hiszen Budapest alatt számos barlang és barlangrendszer várja, hogy felfedezzük őket. A budai barlangrendszer egy szép része, a Szemlő-hegyi-barlang 250 méter hosszú útvonalon mutatja be gyönyörű ásványi kőzeteiből képződött természeti formáit. Ehhez hasonló a Pál-völgyi cseppkőbarlang is, mely 500 méteres túraszakasszal hívogatja az érdeklődőket. De ha már a föld alatt járunk, nem szabad megfeledkeznünk a Budai Vár-barlangról sem. A barlang- és pincerendszer 12 méter mélyen és 3300 méter hosszan varázsol el minket rejtelmeivel. Ez jó választás lehet a történelem szerelmeseinek, ugyanis számos érdekes múltbéli eseményhez köthető.

Reméljük rövid kis ismertetőinkkel Ti is kedvet kaptatok hozzá, hogy egy kicsit kimozduljatok otthonról! Használjátok ki a jó időt, mert hamarosan beköszönt a tél!

További cikkek
Top