Gazdaság
2021. 01. 06. - Eszter Brandhuber

Kik profitáltak a koronavírusból?

Azt bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a koronavírus-járvány hatalmas csapást mért a gazdaságra. A kínálati oldalról nézve a termelékenység jelentősen visszaesett, számos üzlet kénytelen volt átmenetileg bezárni, vagy véglegesen csődöt bejelenteni. A keresleti oldalon leginkább az elbocsátások és a karantén okozta jövedelemkiesések miatt a háztartások fizetőképessége és fogyasztása jelentősen csökkent. Viszont voltak, akik még ebben a világméretű krízisben is képesek voltak profitot teremteni, most őket szeretném összeszedni.

  • Amazon

Mivel az emberek világszerte kénytelenek voltak otthon maradni, így az online vásárlás egyre nagyobb teret nyert a mindennappi életben. Nem véletlen tehát, hogy az Amazon így egy központi szerepet kapott a háztartások ellátásában. Ugyan 2020 első negyedévében jelentős visszaesés volt tapasztalható az előzőhez képest, viszont ahogy telt az év, úgy emelkedtek a cég bevételei is. Így a Jeff Bezos által birtokolt multi 260,51 milliárd dolláros bevétellel zárta a 2020-as évet (Q1: $75,34 Mrd., Q2: $88,91 Mrd., Q3: $96,15 Mrd.). A negyedik negyedévről még pontos adatok nincsennek publikálva, de az előrejelzések szerint 119,45 milliárd dolláros bevétellel számolhat Bezos. Ez viszont még őket is meglepte! Azonban még az Amazonnál sem minden fenékig tejfel, hiszen a pandémiás helyzet miatt kénytelen voltak 4 milliárd dollárt a fertőzés megelőzésére fordítani (hőkamerák, tesztek), ezzel várhatóan a cég első negyedéves veszteségét eredményezve 2015 óta. Mindezek ellenére a tőzsdén az Amazon részvények még mindig az egekben vannak.

Érdekesség: Jeff Bezos ma személyesen fizethetne az Amazon 876 000 alkalmazottjának egyszeri, 105 000 dolláros bónuszt, és még mindig olyan gazdag lenne, mint a világjárvány elején.

  • Microsoft

A Microsoft egy másik vállat, ami szintén beleszőtte magát életünk számos területébe, az Xbox Live-on át, az okostelefonokig megtalálhatjuk nyomait szinte bárhol. Nem is csoda, hogy a céget, még a koronavírus sem tudta veszteséges évbe taszítani. 2020 végén a Microsoft 269,9 milliárdos bevétellel számolt el, ami nem meglepő, hiszen a Teams applikációt rengeteg intézmény hívta segítségül, amikor az online oktatásra került a sor. (2020-ban 70 millió felhasználója volt, ez 20 millióval több 2019-hez képest) Emellett, az Azure is jelentős bevételt hozott a vállalatnak. A vírushelyzet okozta bezártság miatt az Xbox Live felhasználók száma is rekordot döntött: 90 millió játékos használta a szolgáltatást egyedül áprilisban.

  • Apple

A pandémiás helyzet miatt, a „home office” fogalma mára már teljesen beépült a köznyelvbe. Ez sokunk számára hatalmas elkeseredést okozott, az Apple-nek viszont óriási profitot jelentett, hiszen megnőtt a kereslet a különböző elektronikai eszközök iránt. Annak ellenére, hogy az Apple a vírus felbukkanásával kénytelen volt bezárni az összes üzletét, még mindig több milliárd dolláros profitot tudott teremteni az online eladásaival. 2020-ban kidobott egy új iPhone-t, iMac-t és Macbook Air-t is, amit az emberek csak úgy kapkodtak a webáruházából. A befektetők szerint, a legújabb iPhone 12, ami már 5G mobilkapcsolatot biztosít, lesz az Apple bevételének legnagyobb forrása, talán még a 2015-ös 231 darabos eladási rekordot is megdöntve. Ezeket összesítve, a cég összesen 274,5 milliárd dolláros bevételt teremtett, ami 5,5%-kal több a tavalyinál.

  • Tesla

Hogyha a világ vezető multi milliárd dolláros vállalatairól van szó, akkor a Teslát semmiféleképpen nem lehet kihagyni! A már világszerte ismert Elon Musk birtokában álló Tesla, az autógyártás egy teljesen új korszakát hozta el. Bár egyelőre még a környezetbarát elektromos autói csak a leggazdagabb réteg számára elérhetők, a vállalat szándékában áll egy megfizethetőbb autó gyártása is bár, ez még a jövő zenéje. Azonban a Tesla innovációs stratégiája 2020-ban is gyümölcsöző volt, hiszen 108,4 milliárd dolláros bevétellel zárta az évet. Erre még maga Mr. Musk sem számított, aki május 1.-jén így szólt Twitter-en: „Tesla stock price is too high”, ami azonban azóta még magasabbra szökött.

  • Tencent  

A Tencent, amit az amerikai Facebook kínai változataként is ismerhetünk, kihasználva a karantént, hatalmas profitra tett szert. Az otthon maradt kínaiak között egyre népszerűbb lett a Tencent által kínált virtuális világ; a videómegosztó oldala 112 millió felhasználót tudhat már magáénak, a zene streamelő alkalmazásának felhasználóinak száma 43 millióra ugrott. A vállalat egyik közösségi applikációja a WeChat, ami a kapcsolattartás mellett a tésztavásárlása és a felhasználók egészségének felügyelésére is alkalmas a pandémiás időszakban, ma már több mint 1,2 milliárd felhasználóval rendelkezik. Ezek a hatalmas számok mellett nem is csoda, hogy a vállalat 93 milliárd dolláros bevételre tett szert 2020-ban, ezzel a Facebook-ot is megelőzve.

További cikkek
Top