Sport
2015. 10. 10. - Kahy

Kijutott a futsal EB-re a magyar válogatott – interjú Vas Ádámmal


Nem mindennapi tettet hajtott végre a magyar futsal válogatott szeptember 23-án. Az Európa-bajnokság selejtező sorozatának rájátszásában, az odavágón 2-2-es eredmény született. Így a válogatott tagjai a debreceni Főnix Csarnokban egy kiélezett mérkőzésre készülhettek.

A tényleges játékidő alatt nem született döntés, mivel 2-2-re álltak a csapatok. Így jöhetett a hosszabbítás. A román csapat vezetést szerzett, melyet Dróth Zoltán a ráadás második félidejében tudott egalizálni. Azonban, így már idegenben lőtt több góllal a román nemzeti csapat állt továbbjutásra. A csapatunk mindent bevetve, a kapus helyett is mezőnyjátékost felküldve játszott. Majd a végén jött a dráma. Három másodperc volt hátra a mérkőzésből és a kijutási reményekből, amikor egy hátulról érkező felívelést, újfent Dróth Zoltán a kapuba fejelt. A játékvezetők megadták a gólt, felrobbant az aréna. Magyarország kijutott a 2016-os Futsal-Európa-bajnokságra.

Az alábbiakban a válogatott egyik tagját, Vas Ádámot kérdeztük a sikerről és futsalos karrierjéről.

Először is, engedd meg, hogy gratuláljak az EB-re való kijutáshoz! Milyen érzés volt átélni ezt a pillanatot? Milyenek voltak a szurkolók?

Köszönjük szépen! Felejthetetlen érzés volt, egy gyerekkori álmom vált valóra! Az ilyen élményekért érdemes sportolni. A szurkolók olyan hangulatot varázsoltak, hogy sokszor kirázott a hideg, köszönjük nekik, nélkülük nem sikerülhetett volna!

A Románia elleni odavágón 2-2-es döntetlen született. Kiélezett volt a visszavágó is. Érezte a csapat, hogy meglehet a továbbjutás?

Igen, éreztük, hogy itthon nagy esélyünk van a továbbjutásra. Főleg úgy, hogy kint ilyen jó eredményt sikerült elérni!

Hogyan ünnepeltétek meg a kvalifikációt az Európa-bajnokságra?

Sok nótát énekeltünk, a meccs végén 20-30 szurkoló várt minket és a csarnok melletti sörözőben egy kis ideig együtt ünnepeltünk.

Jövő februárban már kezdődik is az EB. Hogyan látod, milyen esélyekkel indul a válogatott? Mi a cél?

A csoportból való továbbjutás a cél, a többi már csak ajándék lesz.

Jelenleg a Futsal Club Veszprém csapatában játszol, első osztályban. Hogy érzed ott magad, mi a célotok a bajnokságban?

Igen, a Veszprémben szerepelek tavaly óta. Mondhatom, az első évem nagyon jól sikerült, viszont a bajnokságban szerettünk volna érmet jelentő helyen végezni, ez sajnos nem sikerült. Ezt kompenzálta, hogy a kupában ezüstérmesek lettünk. A bajnokságban idén mindenképpen érmet szeretnénk szerezni. 

Gyerekkorodtól kezdve a kispályás foci vonzott? Voltak nagypályás ambícióid is, vagy csak a futsal érdekelt?

Nagypályás focistaként kezdtem, de korán megismertem a futsalt. A Videoton csapatában nevelkedtem, utánpótlásban az U21-es korosztályig jutottam. Utána úgy döntöttem, hogy csak a futsalt fogom folytatni. Az Aramisban kezdtem el a futsalt, ahol nagyon sokat tanultam és itt léptem először pályára is egy NB1-es meccsen. Nagyon sokat köszönhetek nekik.

Mikor dőlt el, hogy komolyabban szeretnél foglalkozni ezzel a sporttal? Célod volt a válogatottig jutni, vagy csak így hozta a sors?

Sokkal többet kaptam a futsaltól, több sikerélményem volt, mint nagypályán, ezért döntöttem így, tavaly előtt. Természetesen már az elejétől kezdve magamra akartam húzni a válogatott mezt. A válogatott pályafutásom U19-es válogatottként indult, utána az U21-es korosztályban is szerepelhettem, mindkét korosztályban csapatkapitányként. Aztán megkaptam az első felnőtt válogatott meghívómat, amiről mindig is álmodtam.

A futsal, mint sportág sajnos nincs annyira felkapva, mint a nagypályás labdarúgás. Ennek ellenére most veletek foglalkozik a focis társadalom, megjelentetek a TrollFocin, a médiában. Mennyire tesz szerinted jót a sportág népszerűségének?

Kijutottunk az Európa-bajnokságra, a legnagyobbak közé, ez nagyon nagy dolgot jelent ennek a sportágnak itt Magyarországon. Úgy látom, hogy minden évben fejlődik és népszerűbb lesz a sportág. Nagyon remélem, hogy a közeljövőben minél többen követni fogják a magyar futsalt.

Gratulálok még egyszer a győzelemhez és a továbbjutáshoz! Kinek ajánlanátok ezt a sikert?

Köszönjük szépen mindenkinek, aki a televízióban követte, vagy velünk volt ezen a szép napon! Én a saját nevemben, ha mondhatok ilyet, akkor Pálinkás Benjáminnak, egyik legjobb barátomnak ajánlanám, aki sajnos nincs már közöttünk.

Köszönjünk az interjút és sok sikert kívánunk a továbbiakban! Hajrá Magyarország!

Nagypályás focicsapatunk kijut az EB-re?

Simaliba
Félek az Ukránoktól...
Esélytelen
What is love? Baby don't hurt me...

További cikkek
Top