Gazdaság
2015. 09. 13. - Scheier

Kihívót kap a Magyar Posta

 

Második nekifutásra megkapta a postapiaci megjelenésre vonatkozó engedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól a dubaji hátterű City Mail Hungary Kft. A döntés értelmében a Magyar Posta ott kaphat versenytársat a legfeljebb 50 grammos küldemények kézbesítésében, ahol a legjobban fáj – azaz a komoly üzleti hasznot hozó nagy városokban. Az állami cég egyetemes szolgáltatóként ugyanakkor a későbbiekben is köteles lesz ellátni a levélkézbesítést a piaci szempontból nem vonzó kisebb településeken.

A cég háttere elég érdekes amúgy: a társaság weboldalán olvasható adatok szerint az anyacéget 2008-ban alapították Dubajban, a hazai leányvállalatot pedig 2011-ben jegyezték be. Több vállalati ügyféllel – OTP, Samsung, Coca-Cola, Danone, Nokia, Hyatt, Digi – rendelkezik, szolgáltatásaik között pedig megtalálható a postafiók biztosítása, a direkt posta, illetve dokumentumok, küldemények intézményen belüli, telephelyek közötti szállítása. A Portfolió.hu-n korábban megjelent összeállítás szerint a magyar leánycég két belföldi magánszemély, Sebők Sándor és Kanta László, egy külföldi társaság, a Dr. Max Iann Invest Gmbh, két magyar cég, a NET54 Kft. és az ADC Investment Kft, valamint a Dr. Szatmári Sándor Ügyvédi Iroda tulajdonában áll.

 CityMailSlider2-980x344

De mi is az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő szolgáltatás?

Egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő szolgáltatás a futárposta, az expressz szolgáltatás, a nemzetközi EMS szolgáltatás és a jelentős hozzáadott értéket képviselő speciális többletszolgáltatások közül legalább egyet magába foglaló. A jogszabály értelmében három típus létezik: 1. az egyetemes postai szolgáltatás (ezt a szolgáltatást földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül minden felhasználó számára köteles nyújtani az ország egész területén a kijelölt egyetemes postai szolgáltató); 2. az egyetemest helyettesítő (itt pályázhatnak a Magyar Posta Zrt.-t kihívó vállalkozások például a levelek postaládába történő kézbesítése területén); 3. nem helyettesítő.

 9832229_6c836cfab4f03d865ce5aecb9398b393_wm

Hogy lehet ez? Hisz a postaszolgáltatás monopólium, nem?

Már nem. Hazánk 2013. január elsejével léptette hatályba az új postatörvényt, amely összhangban az európai uniós előírásokkal immár nemcsak a nagyobb küldemények piacán engedi egyéb szolgáltató megjelenését, hanem a legfeljebb ötvengrammos levélküldemények szállításánál, kézbesítésénél is. Ez ugyanakkor igen jelentős veszélyt jelent a Magyar Postára nézve. Egy új belépő elméletileg megteheti ugyanis, hogy „mazsolázzon” a hazai piacon, és csak a nagy nyereséggel kecsegtető térségekben – a fővárosban és az agglomerációban, esetleg a megyeszékhelyeken – jelenjen meg. Ezek a régiók nemcsak a nagy lakosságszám és az aránylag kicsi terület miatt jelentenek nagy üzletet, hanem azért is, mert a különböző távközlési vagy közüzemi szolgáltatók központjai is itt találhatók. Ezen társaságok számlalevelei havonta több millió küldeményt jelentenek.

CityMailSlider11-980x344

Milyen következményekkel járhat mindez?

Az állami posta mint egyetemes szolgáltató köteles fenntartani a napi szintű küldeménykézbesítést a kisebb városokban, falvakban is. Azaz ha egy új versenytárs lefölözi a küldeménypiacot, úgy a kieső hasznot kizárásos alapon adóforintokból kell pótolni. És ha egy versenytárs megjelent, jöhet több is, hisz ez a vállalati szféra jelenleg nagy lehetőségeket kínál. A Magyar Posta jövője viszont így kérdéses lehet, ha az új piacra lépők tényleg csak a nagyobb profitot jelentő helyeken fognak működni.

CityMailSlider5-980x344

Milyen gyakran jársz postára?

Heti többször
Hetente
Havonta
Fél évente
Sosem voltam

További cikkek
Top