Szubjektív
2017. 11. 05. - Pogácsás Péter

Kifutunk a csokiból és a kávéból

 

A szürke hétköznapokban mindenkinek vannak stabil pontjai, olyan dolgok, amik nem maradhatnak ki, azzal teljes a nap. A modern világban rengeteg ételt és italt természetesnek veszünk. Úgy érezzük, hogy ez jár és normális, hogy mindig van. A legtöbb embert például reggel nem az ébresztő, hanem egy forró kávé kelti fel igazán, és napközben ez pörget tovább. Ezért nem alszunk el munka közben vagy egy “érdekes” előadáson. Pont ezek miatt a hatások miatt szereti mindenki a kávét, és iszunk meg belőle világszerte 500 milliárd csészével évente. Hasonlóan fontos szerepet tölt be életünkben a csokoládé, ami segít a szomorú pillanatokban, vagy csak tömjük magunkba, mert unatkozunk, és a hihetetlen ízélményen felül még boldogsághormonokkal is elhalmoz minket (és nem utolsó sorban segít kinőni a régi ruhákat). De vajon örökre élvezhetjük ezeket?

A csokoládé és kávé árak is az egekbe szöknek mostanában és nem akarnak megállni, aminek nyomós okai vannak. A kávé esetében a globális felmelegedés okozta hőemelkedés a termés minőségének és mennyiségének rovására megy, ugyanis az általunk fogyasztott kávé, az arabica nagyon kényes növény, és nem bírja a hőingadozást. Ráadásul a hőmérséklet emelkedése elősegíti a kávébabot támadó gombák és kávéfúró bogarak szaporodását. Ezen okok miatt az arab kávét sajnos a kipusztulás fenyegeti pár éven belül.

Sajnos a termeléssel fordítottan arányosan növekszik a fogyasztás. Amíg régebben ezeket a “luxuscikkeket” csak Európában és Észak-Amerikában engedhették meg maguknak az emberek, ma már világszerte fogyasztják, így Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában is, amely megsokszorozta a kávéfogyasztók számát. Ezek után nem csoda, hogy a kávé lett a világ lekedveltebb itala. Mivel a kipusztulás veszélye valós, számos helyen, többek között Londonban botanikusok kezdtek el új fajokat kidolgozni, amelyeknek jobb a tűrőképességük, így később talán helyettesíthetik az arabicát. Kathy Willis londoni professzor szerint: „A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul”. Ugyan rengeteg kávéfajta van az arab kávén kívül, a többi vagy nem alkalmas fogyasztásra, vagy pedig csak gyenge minőségű instant kávét lehet belőle készíteni.

A kakaóbabnál hasonló helyzet lépett fel. Mivel a kakaóbab rendkívül kevés helyen nő (Ghána, Elefántcsontpart), ezért a termelés mennyisége korlátolt. Ezeken a helyeken is tönkre teszi az ültetvényeket a globális felmelegedés okozta kiszámíthatatlan időjárás és csapadék mennyiség. Ez nyilván kevesebb termést eredményez. Ezek után a farmereknek nem éri meg annyira kakaóbabot termelni, ezért sokan áttérnek más, jövedelmezőbb növény termesztésére, mint például a gumifa. Akik mégis maradnak a kakaó termelésnél, már nem fektetnek több pénz a termelés fejlesztésébe és növelésébe, így nem lesznek fiatalabb fák és fejlettebb technológia, de sajnos fiatalabb termelők sem, mert a családi gazdálkodásoknál a fiatalabb generáció már nem akar paraszti munkával foglalkozni. Ez az elöregedési folyamat nagy veszélyt jelent a kakaóbabra mint árucikkre, mert az ültetvények 90%-a kis családi gazdálkodások kezében van. Ezek következtében a csokoládé 2020-ra hiánycikk lesz, és később akár a teljes eltűnés fenyegetheti.

Milyen megoldások lehetségesek? A kakaó és kávébab termelőket bőkezűen támogatják az ebben érintett nagyobb cégek mint például a Nestlé, ami pénztámogatás mellett 220 millió nagyobb tűréshatárú kávépalántát adományozott a termelőknek. Ezek mellett több ország is a sarkára állt és segítik a farmereket. A dél-amerikai termelőket az USA bőkezűen támogatja. Ezzel azt akarják elősegíteni, hogy a termelők pénzt fektessenek a gazdálkodásba, és megnőjön a termelés. Az új fajok kikísérletezése is megoldást jelenthet a növényeket sújtó betegségekre. Ha minden kötél szakad, akkor sajnos el kell fogadnunk, hogy feléljük a körülöttünk lévő javakat, és egyre több jó dolog tűnik el mellőlünk.

 

További cikkek
Top