BGE
2019. 01. 31. - Zircher Ági

Ki volt valójában Andy Vajna? – avagy a bulvár mögött

Valószínűleg mindannyian ismerjük a nemrég elhunyt Andy Vajna nevét, még ha azt a bulvárnak is köszönhetjük. Rengeteg negatív hírt hallhattunk róla a médiában az elmúlt évek során, és egy-két viccet csináló képpel is összefuthattunk a közösségi oldalakon, azonban lapult más is ebben az emberben. Tegyük félre kicsit a rosszindulatú híreket, és emlékezzünk meg egy, a szakmájában sikeres férfiról, akinek a magyar filmezés rengeteget köszönhet.

Vajna András György 1944-ben született Magyarországon, és a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével menekült el innen 1956-ban Amerikába. A Kaliforniai Egyetemen tanult, de tanulmányait nem fejezte be, karrierjét fodrászként, majd parókakészítőként kezdte, ezután kezdett bele a mozik működtetésébe és a filmforgalmazásba Hongkongban. A Panasia Film sikerének köszönhetően a terjeszkedésre is lett lehetősége. 1970-ben találkozott későbbi üzlettársával, Mario Kassarral, akivel közösen alapították meg a Carolco Pictures-t, ami igen gyorsan a világ legbefolyásosabb forgalmazói közé került. Ezt követte az Amerikai Filmpiackutató Társulás, ahol az elnöki pozíciót ő töltötte be. Az 1980-as évek végén azonban Amerikában adócsalási vizsgálatot indítottak ellene, mert úgymond átláthatatlan volt leányvállalatainak hálózata, valamint több ingatlant és festményt vásároltak kamatmentes kölcsönből. A hosszú vizsgálat után 33,7 millió dollár adóhátralékot állapítottak meg, amelyhez hozzáadtak még 7,4 milliós büntetést is. A 41,1 milliós követelés helyett viszont csupán 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett.

Filmeket érintve hatalmas sikereket tudhat maga mögött Vajna, mind Amerikában, mind pedig hazánkban. Rengeteg igen sikeres filmben vett részt, 1980 és 2009 között közel 40 filmnek volt a producere, köztük olyan sikerfilmeknek is, mint a Rambo filmek, Evita, Total Recall, Die Hard 3, valamint a Terminátor filmek. Ezáltal rengeteg híres amerikai filmproducerrel dolgozott élete során, köztük például James Cameronnal, Oliver Stoneval vagy Roland Jofféval. Mellette pedig számos színésszel dolgozott és állt szoros barátságban, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger vagy Anthony Hopkins.

Ezek mellett a magyar filmezésben is jelen volt, ő volt az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, az InterCom Zrt. elnöke 2010-ig, majd 2011-től a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos egészen halála napjáig. Utóbbiként feladata a magyar filmek megőrzésére, fejlesztésére, valamint állami támogatására irányuló stratégia kidolgozása volt. Sikerrel vette az akadályokat, és sikerült olyan filmeket létrehozni, amik nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Mondhatni: fellendítette a magyar filmezést. A Szabadság, szerelem, az Amerikai rapszódia és A miniszter félrelép című magyar filmek töredéke a hazai filmsikereknek, amelyek megszületésénél Vajna, mint producer közrejátszott, de ezek a talán általa legtöbb sikert elért filmek. A miniszter félrelép 1997-ben megjelent, rekordokat döntő magyar film, ugyanis közel 750 ezren nézték meg a moziban, és még ennél is többen (több millióan) nézték meg a tv-ben. Mindezeken felül kormánybiztosként még neki köszönhetjük, hogy több külföldi film is Magyarországon lett leforgatva, és ezeknek a száma is folyamatosan csak nő, ezzel hatalmas jövedelmet hozva az országnak. A Nemzeti Filmalap által támogatott magyar filmek pedig sorra zsebelik be a különböző díjakat, ilyen például a Saul Fia, amely Oscar-díjat kapott, mint a legjobb idegennyelvű film.

Filmezésen felül még felvásárolta a TV2 csoportot, a Rádió 1-et, a Borsot és a LapCom Zrt.-t, ezek mellett pedig egyedül birtokolta az egész fővárosi kaszinó koncessziót, amiért rengeteg kritikát kapott. 2018-ban felajánlotta lapjait a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak.

Az utóbbi időszakban is tele volt tervekkel, senki sem számított hirtelen halálára. Bár 2009-ben rákot diagnosztizáltak nála, abból sikeresen kigyógyult, de a későbbiekben is szenvedett betegségekben (ér- és szívproblémák, cukorbetegség). 74 éves korában, 2019. január 20-án hunyt el budapesti otthonában, feltehetőleg szívinfarktusban.

 

További cikkek
Top