Közérdekű
2019. 11. 06. - Ádám Katona

Ki ne szeretne halhatatlan lenni?

 

A lista hosszú, és meg is lepi az embert, hogy némely zenész, sportoló vagy színész milyen hamar távozott. Aki ismerős a zenei életben és a pop kultúrában, az nem fog nagyon meglepődni azon, hogy a 27-es klub nagy részét pont az vitte el, amibe menekülni próbáltak. A depresszió és a szüntelen önrombolás kooperációja pontosan oda vezetett, mint amit némelyikük meg is jósolt magának.

„Live fast, die young!”

Legendákká váltak. Mondhat bárki bármit, de nem véletlen, hogy mennyire felszökik némely előadó hallgatottsága, mikor tragédia éri őt, vagy a zenekarát. Hirtelen rengetegen felkapták a fejüket legutóbb, mikor számomra egy meghatározó csapatból elhunyt az egyik ikonikus figura, Keith Flint. A Prodigy már sosem lesz a régi, vagy talán már nem is nyomják tovább a srácok. (Persze Keith nem 27 éves volt, de a helyzet vele is ugyanaz, mint minden bálvánnyal a pop kultúrában.) Mondhatni trend lett gyászolni, mert az nem létezik, hogy annyi rajongója legyen némely zenésznek, színésznek  vagy akármilyen hírességnek, hogy ugyanannyian magasztalnák az égig, mint mikor még az élők sorát gyarapította. Javítsatok ki, ha tévedek, de ez volt a helyzet Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) esetében is, hogy a médián keresztül már kezdtek is némelyek „Divatgyászba”, holott fogalmuk sincs, hogy kikkel is zenélt együtt, és milyen mérföldköveket rakott le az alternative rock (Audioslave), vagy a grunge műfajon belül. Most pedig kanyarodjunk vissza a 27-hez.

1969-1971

Ez az időszak a legérdekesebb talán, mivel Brian Jones (Rolling Stones), Jim Morrison (The Doors), Jimi Hendrix, és Janis Joplin is ekkor hunytak el. Ez a korszak a pszichedelika korszaka volt, hiszen mindannyian pszichedelikus zenét játszottak, és nem titok, hogy ihletet a pszichedelikus szerekből nyertek a zenéjükhöz. Ez Morrison megnyílvánulásaiban és dalszövegeiben is hatványozottan érezhető, mondjuk az más kérdés, hogy pont ettől autentikus, egyedi és teljes mértékben megismételhetetlen.

Habár a lista sokkal hosszabb, összegyűjtöttem párat a napról napra egyre nagyobb ikonoknak számító elhunyt zenészekről:

Brian Jones

Hát ki ne ismerné a kiöltött nyelvet. Megvan? Na az a Stones. Mind akkor, mind most az egyik legikonikusabb bandának számítanak, nem véletlen az a Rock and Roll Hall of Fame díj, ami, azért be kell vallani, nem csak valami popkult bohóckodás. Jones már nem volt olyan szerencsés, mint az ex-zenekara. Mick Taylor váltotta kis idővel az előtt, hogy elhunyt volna. 1969-ben találták meg a holttestét saját házának úszómedencéjében. Belső szervei súlyosan károsodottak voltak, feltételezem, már kitaláltad mitől… Az alkohol-drog kombó ismét megtette a hatását. Persze így is legendává vált, hiszen mai napig az egyik kedvenc gitárosom, és sokan vannak ezzel még hasonló helyzetben.

Jimi Hendrix

Ismét egy megkerülhetetlen név, amit maximum akkor nem hallottál, ha születésedtől fogva a nap elől elzárva éltél. Tagadhatatlan, hogy zseni, kultusz ikon és a mai napig meghatározó színfolt a rockzene történelmében. Csak azok a fránya drogok ne néztek volna itt is be a képbe, és ragadták volna el 1970-ben,  ideje korán Jimit is. Őt az alkohol és az altató mixelése ragadta el Londonban.

Jim Morrison

Teljesen elképzelhetetlen, hogy Jim Morrisont ne emeljem ki. Jim megjósolta, hogy ő lesz a harmadik. Először senki sem értette, hogy mire utal ezzel, végül 1971-ben mindenki megértette. Hendrix és Joplin után ő a harmadik rejtélyes körülmények között elhunyt 27-éves zenész. Fürdőkádjában találtak rá, ahol valószínűleg túladagolta magát. Bár egyes teóriák szerint egy amerikai kormány általi összeesküvés áldozata lett.

Kurt Cobain

Habár Cobain nem a ’69-’71-es réteget erősíti, lehetetlen elmenni amellett, hogy a Nirvana mekkora kultusz lett, és ez által persze Ő is. Iskola példája, hogy milyen mostoha, és kezelhetetlen dolog, ha valaki híres, és napról-napra hoznia kell egy olyan teljesítményt, ami mindenkinek megfelel. Kurt nem túladagolásban hunyt el, hanem önkezével vetett véget életének, bár már nem először próbálta meg. 1994 év elején egy római turné állomáson már bőven túlgyógyszerezte magát, amit természetesen alkohollal fűszerezett, így kómába is esett, de ebből még sikerült kimásznia. 1994 áprilisában viszont saját házának padlásán végzett magával. Egyes nyelvek szerint már nagyon észlelhető volt rajta, hogy erre készül.

Amy Winehouse

Végezetül pedig egy hölgy. A modern pop  zene királynője volt. Ha valaki ismeri a dalait, és kicsit tüzetesebben foglalkozik az életművével, nagyon hamar rájön, hogy az alkohol volt számára az igazi élvezet a zene mellett. Habár a halála nem teljesen tisztázott, a legvalószínűbb, hogy halálos adag vodkát ivott azon az éjszakán, ráadásul előtte egy hosszabb időszakig próbált szakítani ezzel az életmóddal, de sajnos 2011-ben a szenvedélye végzett vele.

 

További cikkek
Top