Közérdekű
2013. 10. 13. - Egergo

Kell egy csapat! – Startup-ra fel!

 

Engedjétek meg, hogy bemutassam a versenyszféra legifjabb gyermekét, a startup ágazatot. Napjainkban a már-már divatot teremtő vállalkozási forma szinte meghódította az egész világot. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a semmiből itt várat lehet építeni.
Egy garázsban születő ötlet is pillanatok alatt megváltoztathatja a világot. A hétvégén a Hackathon névre keresztelt rendezvénysorozatra látogattunk el, ahol egy kicsi bepillantást nyerhettünk a startup kulisszái mögé.

A garázsban megrendezésre került ”konferencián” picit furcsán éreztem magam az elején. A szituációi ismerős: Egy terem, tele ismeretlen fiatalokkal és mindenki mindenkit néz. Első benyomásom az előadókról, hogy totál nem normálisak. startup-fair-785x392Abszolút bolondok. Már-már egyfajta erőltetett lezserséget és lazaságot véltem felfedezni, majd kis idő elteltével elfogadtam, hogy ennek a légköre ilyen. Lehet, hogy az én gyengeségem, de a poroszos előadásmódhoz vagyok hozzászokva. Az előadó beszél, a hallgató pedig csendben figyel.  Furcsa volt, hogy bármikor bele lehetett vágni, sőt, elvárták, hogy kérdezzünk. A konferencia során mindenki előadhatta a saját ötletét, majd egy egyszerű szavazáson belül a három legnépszerűbb gondolat kidolgozásra került.

Mi kell egy startup indításához?

 

1. Egy ötlet! Lehetőleg legyen innovatív, vagy legyen valamiből a legjobb, de minimum piaci rést betöltő funkcióval rendelkezzen, .

2. Bizonyára mindenki hallotta és látta azokat a filmes kliséket, amikor a lövöldözős-bankrablós filmben a vezető, az ötlet atyja kimondja: KELL EGY CSAPAT! Na de kik is kellenek? A ”hustle” a csapat irányítója. Ő fogja össze a csapatot, ő látja el a menedzseri teendőket. Ezt a pozíciót legtöbb esetben egy gazdasági területen tanuló, dolgozó ember tölti be. A tárgyalások lebonyolítása, a kockázati befektetők keresése, – és persze a legfontosabb, – a folyamatos motiváltság fenntartása tartozik a legfőbb feladatai közé. startup-533851e64cA “programozók” fő profilja a netes felületek leprogramozása, az okostelefonokra való fejlesztés és a folyamatos karbantartás. Teljesen nyilvánvaló, hogy az elektronikus eszközök abszolút elengedhetetlenek a mai világban. A ”grafikusok” felelősek a dizájnért. Weblap, szórólap, reklámok kinézete, ezek mind az ő hatáskörül alá esnek. A marketingesekkel állandó kooperációban állnak. Az ő munkájuk sok téren összefonódik. A leginkább embert próbáló feladat a ”sales”-esnek jut. A piac telítettségének és a versenyhelyzetnek köszönhetően a termékünket eladni nem mindig egyszerű. Ez általában tapasztaltabb, komolyabb megjelenésű szakemberekre hárul, akit komolyan vesznek a potenciális befektetők.

3. Minimális tőke

Miért is jó ez a startup?

 

Fiatal, kreativitástól majd’ felrobbanó fiatalok számára csábító a dolog. Viszonylag kötetlen a munkaidő. Nem egy ”nagy, csúnya, gonosz” multinál kell gályázni minden nap, öltönyben, ingben és makkos cipőben billegni és előadni magunkat a főnökünknek, hogy “mi nagyon dolgozunk”. Itt határidők vannak. Emberközpontú légkörben a meetingeken mindenki elővezeti az ötleteit és a problémákat egy csapatként oldják meg.

Budapesten és egész Magyarországon a startup a szenzáció erejével söpör végig az üzleti világon. Sikerült néhány cégnek akkorát dobbantani, hogy ez elég legyen ahhoz, hogy felrázza az itthoni fiatalok érdeklődését.

Írta: Előházi Gergely

További cikkek
Top