Kultúra
2017. 05. 06. - Krisztina Boda

Kék Bálna? Zöld Elefánt!


Néhány hete szabályosan berobbant a köztudatba, a Kék Bálna nevezetű „játékról” szóló elmélet. A sokkoló hírről rengeteg internetes oldal, és számos újság is beszámolt, melyek nem ritkán egymásnak ellentmondó, vagy a borzalmakat fokozó, egymásra kontrázó tartalmakat hoztak nyilvánosságra.

De vajon mennyi lehet igaz a rémhírekből? Mi is ez valójában? Több internetes oldalt átböngészve a következőket lehet megtudni: A játék Oroszországban indult, ahol Vkontakt nevű, Facebook-hoz hasonló közösségi oldalt használták fel az elterjedéséhez. A feltételezés szerint, még 2013-ban indította el egy orosz férfi, aki követőket gyűjtve, csoportot hozott létre az előbb említett közösségi oldalon. A szervezetbe belépő tinik (jellemzően kiskamaszok), végrehajtandó feladatokat kapnak (összesen ötvenet), amik idővel egyre nehezebbek, és veszélyesebbek lesznek. Eleinte a közösségből való kiszakadás, vagy éppen magasba mászás a teljesítendő kihívás, majd – egyes feltevések szerint- a bőrükbe kell vésniük a kék bálna emblémáját. A végső feladat, pedig nem más, mint az öngyilkosság. A fiataloknak úgynevezett mentorok adják az utasításokat, akik egy-egy feladat visszautasítása esetén a játékosok életére törnek, fenyegetik őket. Így, az őrületbe kergetett fiatal nem lát más kiutat, csakis az öngyilkosságot.

 Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy, ha ez a játék 2013 óta tart, miért nem állították még le? Miért nem kapják el a felelősöket, akik a mai technikákkal már egyszerűen levadászhatóak lennének? Nos, a válasz: Konkrét bizonyíték nincs, zavaros elmélet viszont annál több van.

Az első, elhíresült öngyilkosság, amit a Kék Bálnának tulajdonítottak, az orosz Rina Palenkova esete volt, aki 2015 novemberében egy tehervonat elé vetette magát. Azóta egy cikk kapcsán őrizetbe vették az egyik csoport mentorát, Filip Budejkint, akit azzal vádolnak, hogy 15 kamaszt vett rá öngyilkosságra. A férfire, azóta sem sikerült rábizonyítani a vádakat. Az orosz lapok, viszont már 130 áldozatról számoltak be, és Moszkvában is napirendre került a téma, a parlament ülésén. Nemrégiben, a Nyugati lapok szintén elkezdtek cikkezni a kihívással kapcsolatban. Romániában teljes mértékben eluralkodott a félelem, és a rendőrség „bálna- ellenes” kampányba kezdett. Stop joc! E viaţa ta! (Megálljt a játéknak! Ez a te életed!) elnevezésű kezdeményezés, az oktatásügyi misztérium bekapcsolódásával, tájékoztató előadásokat tart az iskolákban, valamint a szülők bevonásával, a gyerekek közösségi oldalon folytatott tevékenységét fokozottan ellenőrzi. Erdélyben öt fiatal lány halálát könyvelték el a halálcsoportnak, bár ez hivatalosan meg nem erősített. Na, de mi a helyzet Magyarországon? A bulvároldalakon felröppent híreket, miszerint két fiatal öngyilkossága is a jelenséghez köthető, a rendőrség közleményben határozottan cáfolta.

A Kék Bálna létezésében biztosak lehetünk, és abban is, hogy a média által nyilvánosságra hozott állításoknak van valamennyi alapja. Tehát, nemcsak egy urban legend-ről beszélünk, hanem valós veszélyről, ami a szuicid hajlamú fiatalokat célozza meg.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a média érdeke a minél nagyobb hírverés produkálása, és a befogadók provokálása. Rengeteg álhírrel, és hamis információval találkozhatunk ebben az esetben is, melyek korán sincsenek alátámasztva. A média által elindított híráradat, ami a Kék Bálna esetében tökéletesen megfigyelhető egy olyan spirált hozott működésbe, ami önmagától gerjeszti a pánikot, és táplálja a történetet fennmaradását, valamint jogosan kelthet félelmet is.

Öngyilkos csoportok régóta léteznek, bár tevékenységüket érthetően, nem a nagyközönség színe előtt folytatják. Az orosz Kék Bálna őrület elterjedése, nagymértékben köszönhető a közösségi média felületeknek, tehát annak, hogy a mai világban az interneten keresztül  bárkit elérhetnek, és bevonhatnak a játékba…

 A játék célkeresztbe kerülésével sajnos a fiatalok kíváncsisága egyre inkább fokozódik. Elindult azonban egy olyan mozgalom is, mely ellenszegül a Kék Bálnának, és kifordítva azt, a pozitív ellentettként tűnik fel a színen. Ez a Zöld Elefánt, mely egy hazai kezdeményezés. A kezdeményezést Balatoni József középiskolai történelemtanár indította, azzal a kifejezett céllal, hogy az élet örömeire, és pozitív szemléletére vezesse rá a fiatalokat. A célzott korosztály ebben az esetben is kiskamaszok csoportja.

Ezen a linken megtaláljátok a 10 lépéses Zöld Elefánt kihívást, amelyből szerintem, nekünk egyetemistáknak is érdemes néhány dolgot megjegyeznünk:

Te mennyire hiszel a Kék Bálna jelenség létezésében?

Nem hiszem el, hogy létezik
Van alapja, de nem olyan súlyos a helyzet, mint ahogy a médiában feltüntetik
Teljes mértékben hiszek az elméletekben

További cikkek
Top