Kultúra
2018. 04. 04. - Fruzsina Gonda

Kedvenc egynapos úticéljaink

 

Ha hosszú, suliban vagy munkában eltöltött napok után van egy szabad napod, amit hasznosan szeretnél eltölteni, akkor mindenképp ajánljuk figyelmedbe az alábbi úticélokat. Nem csak belföldi, de külföldi városokat és nevezetességeket is megemlítünk toplistánkon, amelyet bármelyik évszakban hasznosíthatsz.

Németország fővárosa, azaz Berlin, amely egyben a legnépesebb és legnagyobb városa az országnak, számos látnivalóval várja látogatóit. A városba nem nehéz eljutni, mert a Ryanair napi szinten több járatot küld, és a Wizzair is, amit akár 12 ezer forintból is meg lehet oldani oda-vissza. Mindezek mellett vonattal és busszal is el lehet jutni ide hasonló árakon, a Flixbus például 10990 ft-tól szállítja el oda az utasait. Számtalan múzeum mellett, jól ismert látványosság a Brandenburgi kapu, a Reichstag és a Berlini tévétorony. Azok, akik igazán kedvelik a boltokat és a vásárlást hobbiként űzik, mindenképp el kell látogatniuk a Friedrichstrasse-ra. Az üzletek mellett még különböző árkategóriájú éttermeket is találhatunk a forgalmas utcán.

Ha már 2010-ben kiérdemelte Európa Kulturális Fővárosának a címét, akkor mindenképp el kell látogatni Pécsre, hogy megismerjük közelebbről ezt a várost is. A dél-dunántúli városban a múzeumok mellett UNESCO világörökséget is találunk méghozzá a 4. századi ókeresztény sírépítményeket, amiket már csak azért is megéri megnézni, mert hatalmas élmény a kőfalak között sétálva a falfestményeket és sírokat felfedezni. Aki szereti a szemet gyönyörködtető már-már giccses látványt, annak szinte kötelező ellátogatnia a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol megismerhetjük többek között a család történetét és a termékeket, amiket gyártanak és a különböző „kollekciókat”. Turisztikai szempontból még igen fontosak a városban található dzsámik, például a 16. századi Jakováli Hasszán dzsámija, ami napjainkban egy imaház szerepét tölti be.

Népszerű egynapos úticél még Észak-Olaszország legnagyobb városa, Milánó. A divatheteknek otthont nyújtó város az év minden időszakában lenyűgöző látványt és élményt nyújt. Az utcákon sétálva láthatunk számtalan templomot és ha bármelyikbe belépünk, mind egyformán gyönyörű. A Piazza del Doumo-n, azaz a Dóm téren, kihagyhatatlan a Dóm megtekintése és ajánlott megvenni a belépőjegyet, továbbá bentről és a tetőről is megnézni a kilátást. A közvetlen közelében található Galleria Vittorio Emanuele II passzázsban szinte kötelező sétálni egyet, és aki teheti, vásárolhat a népszerű Gucci, Louis Vuitton és Prada üzletekben is. Ha Olaszországban járunk akkor tilos megfelejtkezni a gasztronómiáról, azaz az olasz konyha különlegességeiről, mint például a különböző féle-fajta tésztákról, pizzákról és fagylaltokról. Ebben a városban nem éri meg napi metró jegyet venni, mert a legtöbb látványosság gyalog is könnyen elérhető, mert nem olyan nagyok a távolságok.

Végül, fővárosunk is kiváló úticélnak minősül számtalan turistának és még a helyieknek is, ugyanis minden évszaknak megvan a maga különlegessége és mindig talál az ember valami új programot, amiről még nem is hallott és azonnal ki akarja próbálni. Közkedvelt helyek a Parlament és környéke, a Duna-part, a Halászbástya, a Szent István Bazilika és a Hősök tere. Megannyi különleges helyszín és program közül lehet választani. Jelenleg megtekinthető a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka, amit 70 évig raktárként használtak, de most a restaurálás után újra látogatható, egyenlőre díjmentesen. Mivel itt a tavasz ezért megéri a Tavaszi Fesztivál programjai között is szétnézni.

Talán nem soroltunk fel minden látnivalót az említett városokban, de egy napba nem is lehet sok mindent bezsúfolni. Egy kis kutatással és kérdezősködéssel mindenki megtalálhatja a számára ideális programot az adott városban.

Te mennyire szeretsz utazgatni a szabadidődben?

Imádok utazgatni!
Inkább otthon lazulok
További cikkek
Top