BGF
2013. 11. 27. - Schwarczi

“Katicák avagy hajrá csajok!”

Manapság egy átlagos főiskolás élete a bulik és a tanulmányi kötelességek teljesítésének egyensúlyban tartásáról szól. Ádáz csata a hallgató lelkéért és belső szerveiért, ám aki ebbe a nemes háborúba képes “behívni” a versenysportot is, az minden tiszteletet megérdemel. Rövid, figyelemfelhívó cikkünkben ilyen hétköznapi, külkeres hősökről olvashattok avagy bemutatjuk a Budapesti Gazdasági Főiskola női kézilabdacsapatát.

Kezdetek

A történet egy baráti, másodéves társasággal indul, akik alapvetően szerették a kézilabdát és az átlagos külkeres testnevelés óráknál egy idő után többre vágytak. Rövid utána járás után eleinte 1-2 egyetem ellen mérhették össze tudásukat. A BME, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem elleni jó eredmények tovább növelték az alkalmi egylet önbizalmát. Első tétmeccseik 2013 tavaszán a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség által rendezett UNIVERSITAS bajnokságra datálódnak. A “fekete ló” első helyen végzett, letarolva a fővárosi felsőoktatás rivális női csapatait, elhódítva ezzel az első helyért járó dicsőséget. Ezután a BGF Nemzedékek Találkozóján oklevéllel honorálták kimagasló teljesítményüket. Ilyen jó passzban hiba lett volna leállni, nem is tették a lányok. Szeptemberben a sportág nyári változatában, a strandkézilabdában is – szerényen fogalmazva – tisztesen helytálltak, azt a kupát is megnyerték. Ilyen előmenetellel a hátuk mögött vágtak neki idén ősszel a Budapesti Egyetemi-Főiskolás Kézilabda Bajnokság állandó küzdelmeinek. Sikerek, hírnév a zsebben, ám a “szponzorok és a fényűzés” elmaradt és itt kanyarodunk a történet sarkalatos pontjára.

Gameday

“99 problems”

Az eredményeket még értékesebbé teszi, ha megnézzük, milyen körülmények között készülnek a játékosok. Sajnos főiskolánk sportcsarnoka nem felel meg a szükséges szabványoknak, így a hazai pálya előnye, mint fogalom ismeretlen a csapat számára. A rendszeres versenyeztetéshez pedig az edzések is hozzájárulnak, így nem csak a mérkőzésekre kell megoldani a terembérlést. A stabil környezet hiánya könnyen kihathat a meccsbeli szereplésre is. A Külker/BGF egyelőre nem tud anyagilag hozzájárulni a történethez, annak ellenére hogy ezek a lányok folyamatosan öregbítik hírnevét. Erdős László szakedző és Juhász Alfréd külkeres testneveléstanár segítik a 15-20 fős keret munkáját. Ennek ellenére a nevezési-, játékvezetői díjak, a terembérlés, az egységes megjelenés, mind-mind a résztvevőket terhelik. A nehézségek ellenére a játék és az intézmény iránti szeretet, alázat továbbra is megmaradt, ám a végleges megoldás még várat magára.

1420553_10202523861398674_1496296221_n

“Kell egy csapat!”

Sok hallgató abbahagyja az aktív sportot miután új környezetbe kerül. Alapvetően legtöbbször már az egy döntés, hogy főiskolára, tanulni jövünk és feladjuk esetleges korábbi álmainkat a versenysporttal, a profi közeggel kapcsolatban. Csalódunk, belefáradunk, esetleg egy komoly sérülés térít minket erre az útra. Az egyetemi csapatok, az amatőr vagy félprofi egyesületek által nyújtott lehetőségek azonban remek kiegészítő szerepet láthatnak el hétköznapjainkban. Természetes örömforrás, egészséget javító tevékenység, univerzális nyelv és közeg, melyet mással szinte lehetetlen pótolni. A lányokkal folytatott beszélgetés során egyértelműen kiderült, szenvedélyes hódolói a kézilabdának és ez a főiskolai élet mellett is sok áldozatot megér nekik.

Eme cikk elsődlegesen egy történet akaratról és egy sikeres csapatról, akikre mind elismerően tekinthetünk. Ugyanakkor figyelemfelhívás is, hogy talán nem érdemes végleg sutba dobni a sportsikerekről szőtt álmokat.

Aki szívesen kapcsolódna be a “sztoriba”, azt a szervezők szeretettel várják. A BGF férfi- és női kézilabda csapata is egyaránt várja a bátor jelentkezőket. Ezt Joszevics Anitánál – csapatkapitány, szervező, harmadéves hallgató – tehetik meg az anitajoszevics@gmail.com e-mail elérhetőségen.

Aki pedig szurkolna, támogatná “hadainkat” az az alábbi oldalon követheti a bajnokság állását, a meccsek időpontjait, helyszíneit, eredményeit:

A Budepesti Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokság hivatalos Facebook-oldala

További cikkek
Top