Szubjektív
2013. 12. 20. - Reka

Karácsony – kicsit átgondolva

Hatalmas ünnepi vacsorák, szaloncukor, mézeskalács, forralt bor…már csak négyet kell aludni, és végre itt a karácsony. Valószínűleg nem tévedek nagyot, ha azt mondom, nincs sok olyan ember, aki ne várná az ünnepeket. Végre kikapcsolódhatunk egy kicsit, és azokkal is törődhetünk, akikre a mindennapok rohanása mellett sajnos túl kevés időt szakítunk.
Jobb adni, mint kapni, ezt tudjuk jól, azt azonban sokan elfelejtjük, hogy ez nem csak a fa alá elhelyezett ajándékokra igaz, hanem a jótékonykodásra is. A karácsony a szeretet ünnepe, legyünk hát emberségesek és gondoljunk az olyanokra is, akiknek nem telik olyan varázslatosan az ünnep, mint a legtöbbünk számára.

Bevallom, nekem is ez a kedvenc ünnepem. Általában már egy héttel korábban lázban égek, kislány módjára feldíszítem az egész házat, iszonyatos mennyiségű mézeskalácsot sütök és borzalmas, nyálas karácsonyi slágereket dúdolgatok.
Az ajándékvásárlás azonban minden évben hatalmas macera, kinek mit vegyek, minek örülne, mire van szüksége. Órákat tudok nézelődni a plázákban, míg végre sikerül eldöntenem, hogy mégis mi lenne a legjobb ajándék.

Idén azonban egyre többet gondolkodtam azon, hogy mi van azokkal, akik semmit nem kapnak karácsonyra? Akiket nem vár ajándék este a fa alatt, már ha egyáltalán karácsonyfájuk van. Vajon nekik is ilyen varázslatos ez az ünnep? Nagyon elszégyelltem magam a túlzsúfolt plázában állva, hogy én tényleg azon problémázok órák óta, hogy vajon az öcsém melyik videójátéknak örülne jobban, miközben van olyan, akinek még karácsonyi vacsorára se telik.
Sajnos a média és a rengeteg bevásárlóközpont nagyon rossz hatással vannak ránk, elhisszük, hogy csak akkor lehetnek szépek az ünnepek, ha pénzt nem sajnálva, 15-20 ajándék hever a fa alatt, a karácsonyi vacsora mennyisége pedig még egy hadsereget is megizzasztana.

A legtöbb gyerek már csak annyit tud a karácsonyról, hogy jó sok ajándékot kap, a történetéről, az ünnepről, hogy mitől karácsony a karácsony, fogalma sincs. Hihetetlennek tűnhet, de amíg mi a drágábbnál drágább játékokat, ruhákat, számítógépes kütyüket választjuk ki sietve – hiszen úgy kapkodják őket, mint a cukrot – addig Magyarországon a gyerekek 10%-a éhezik. Így hát amint hazaértem, kicsit utánanéztem, hogy miként tudnék segíteni a rászorulókon, hogy nekik is olyan különleges ünnep legyen a karácsony, mint amilyen nekem.

Cipősdoboz akció

 

 Az ajándékokkal megpakolt cipősdobozok története a második világháború utánig nyúlik vissza, amikor egy nagymama ebben a formában küldött ajándékot egy szegény gyereknek. Nem is sejtette, hogy milyen sokan fogják világszerte követni a példáját. Nálunk nagyjából 10 éve létezik a cipősdobozos adományozás.

A kezdetben csupán egy gyűjtőponttal működő kezdeményezés olyan népszerű lett, hogy 2011-ben már 24500 doboz gyűlt össze. Idén reméljük, hogy ez a szám még nagyobb lesz, hogy jó sok munkája legyen a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseinek, akik a csomagokat még az ünnepek előtt eljuttatják a rászoruló gyermekekhez. Fontos, hogy csak olyan dolgot tegyünk a dobozunkba, amit a saját szeretteinknek is szívesen ajándékoznánk.

A cipősdoboz akció keretében egy cipősdoboznyi szeretet érkezik a gyerekekhez

 

 

Mikulásgyár

 

Biztosan mindenki látott már karácsonyi filmeket, amikben csíkos harisnyát viselő manók futószalagok mellett állították össze a karácsonyi ajándékcsomagokat. Valami hasonló történt a Mikulásgyár üzemében is, ahol az adományozók által felajánlott ajándékokból összesen 275000 ajándékcsomagot sikerült összerakni, megszépítve ezzel sok szegénységben élő gyermek karácsonyát. Reméljük, hogy idén ennél is magasabbra kerül a csavaros cukorkából készült mérce, és még több ajándékot tudnak kiszállítani a Magyar Vöröskereszt dolgozói.

A Mikulásgyár az egész országot ellátja meglepetésekkel

Négylábú szeretetfutár

 

Rengeteg dolgot adományozhatunk: pénzt, szolgáltatást vagy akár élményt is. Vannak olyan (főleg idős) emberek, akiknek az volna a legnagyobb ajándék, ha lenne egy társuk az ünnepek alatt. A Rex Állatotthon, figyelembe véve, hogy a szeretet ünnepe nem csak az emberekről, hanem az állatokról is szól, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elindította “négylábú szeretetfutár” akcióját, amely keretein belül kutyákat és macskákat küldenek ki ideiglenes befogadókhoz, hogy senkinek ne kelljen magányosnak lennie ebben az időszakban. Természetesen van némi jóindulatú hátsó szándék is a kezdeményezés mögött; az alapítvány szerint az állatok az esetek felében végleges gazdára találnak az év végére. Az alapítvány munkatársai telefonon a +36-1/435-0533-as számon várják az ideiglenes gazdik jelentkezését.

A négylábú szeretetfutárok szerepe kettős: adják és fogadják a szeretetet

Persze ez csak néhány mód a jótékonykodásra az ünnepek idején. Az önkéntes munkák és rengeteg egyéb segélyszolgálat is mind hatalmas segítséget nyújtanak a rászorulók számára, a lényeg, hogy szakítsunk egy kis időt erre is, legalább az ünnepek alatt, hiszen mindenkinek arra van ideje, amire időt szán.
Természetesen nem csak most van szükség segítségre, mégis valahogy ilyenkor jut eszünkbe, hogy szeretnénk még tenni valami hasznosat, valami jót ebben az évben. Hiszen ahogy a mondás is tartja: „jobb később, mint soha”, szóval mindenkit arra ösztönöznék, hogy töltse hasznosan az év utolsó napjait, zárja le a lezáratlan ügyeit, tegyen rendet az életében, ha pedig már minden a helyén van, akkor miért ne gondolhatnánk másokra is, nem?

Végül ezzel a videóval szeretnék Boldog Karácsonyt kívánni a Külker Online nevében, egyetek, igyatok jó sokat, béküljetek, szeressetek, nevessetek, legyetek boldogok!

További cikkek
Top