Közérdekű
2020. 06. 23. - Feke Brigitta

Jóbarátok 26 éve

A streaming-forradalom korában élünk, így nem is meglepő, hogy az HBO is előrukkolt valami újdonsággal. A legújabb streaming-szolgáltatás, az HBO Max idén májusban lépett be a piacra, mely olyan tartalommal várja felhasználóit, mint például a Jóbarátok, vagy az Agymenők összes epizódja, illetve számos újdonság, amely kimondottan az induláshoz készült. A premierjének csúcsontja egy Jóbarátok-reunion lett volna, azonban a járványhelyzet sajnos közbeszólt. Az ötlet nem  véletlen, hiszen a sorozat tavaly ünnepelte 25. születésnapját, így  idén már közel 26 éve annak, hogy a mindenki által ismert Jóbarátok első epizódja 1994. szeptember 24-én debütált az  Egyesült Államokban az NBC csatornán. Így kicsit megkésve, de ennek alkalmából összegyűjtöttünk néhány információt erről az örökzöld sitcomról, melyeket lehet, hogy nem tudtál, hiába nézted már rongyosra a sorozatot.

A reunion 16 év után újból összehozta volna a főszereplőket, az eseményre utalva pedig egy Instagram poszt formájában meg is osztottak egy ikonikus képet, mely az „It’s happening” címet kapta mindannyiuknál. A Jóbarátok a tévétörténelem egyik legmeghatározóbb sorozatává vált és megújította a sitcom, azaz a szituációs komédia műfaját, illetve 10 év alatt túllépte a popkultúra kereteit. A sorozatot fénykorában 30 millióan nézték és a mai napig hatalmas bevételt termel a szereplők, illetve a rendezők számára, ugyanis a Jóbarátok a stremaing korszakában is olyan népszerű, hogy vagyonokat költenek a sorozat jogaiért. A Jóbarátok főszereplői az első évad során epizódonként 22.500 dollárt kerestek fejenként, az utolsó évadban az összeg 1 millió dollárra nőtt részenként.

A Warner Bros. 236 epizódot készített, a sorozat 1994 és 2004 között, 10 éven keresztül futott az NBC csatornán, a sorozat fináléját 52,46 millióan nézték, rajongótábora pedig a mai napig hatalmas. Annak, aki esetleg nem tudná: a sorozat 6, 20-as, később 30-as éveiben járó fiatal mindennapjait mutatja be és pont a történet egyszerűsége az, ami a Jóbarátokat nagyszerűvé teszi.

Negyed évszázaddal ezelőtt vált ikonikussá a főcímdal, az I’ll be there for you, mely biztosan ismerősen cseng számodra is, azonban a főszereplők, és az NBC feje sem voltak odáig ezért a dalért, ahogyan a szökőkútban ugrálásért sem, melyet az intróban láthatunk a részek elején. Így végül egy kompromisszum eredményeképpen a főcím részben megmaradt, azonban a sorozatból kivágott montázsokkal tették szerethetőbbé az intrót.

A címet illetően a Magyarországon Jóbarátokként ismert sorozat, eredetileg Friends előtt a producerek több más címötlettel is próbálkoztak. Ilyen volt például a Six of One, Friends Like Us, Across the Hall, illetve az Insomnia Café. Csak ezután döntöttek a jelenlegi cím, így az egyszerű Friends mellett, mely tökéletesen kifejezi, miről is szól a sorozat. A 6 központi karakter nagyon különböző személyiséggel rendelkezik, azonban ők leképezik gyakorlatilag a teljes nézőközönséget. Pedig az eredeti tervek szerint 2 szereplő, azaz Phoebe és Chandler karakterét a rendezők csak mellékszereplőnek szánták, így a történet a másik 4 szereplő, azaz Monica, Ross, Rachel és Joey mindennapjait mesélte volna el, az előbb említett 2 szereplő pedig csak alkalmanként tűnt volna fel a sorozatban.

A Jóbarátok epizódjait élő közönség előtt vették fel, így részenként körülbelül 300 rajongó tudhatta meg a tévénézőknél hamarabb, mi is fog történni. Azonban a spoiler veszély elkerülése végett az évadzárókat, az úgynevezett cliffhangereket élő közönség nélkül vették fel.

A tíz év alatt számos híres színész beugrott egy cameora a Jóbarátokba. Bruce Willis például egy Matthew Perryvel kötött fogadás következtében vállalta a szereplést a 6. évad utolsó részeiben, ahol Ross egyetemista barátnőjének az apját alakítja. A 8. évadban is feltűnt egy hasonló nagyágyú, mégpedig Brad Pitt, az „Utálom Rachel Greent Klub” tagjaként. Emellett olyan nagy nevek is szerepelnek még a vendégszereplők listáján, mint George Clooney, Julia Roberts, Robin Williams, Susan Sarandon, Hugh Laurie, Paul Rudd, Charlie Sheen, Brooke Shields, és még hosszasan lehetne sorolni.

A sorozatot egyébként megtalálod Netflixen is, ha a cikk olvasása közben kedvet kaptál egy kis nosztalgiához. A Jóbarátokat bátran ajánljuk szép és kevésbé szép napokra, reggelihez és vacsorához egyaránt, szóval bárhol és bármikor.

További cikkek
Top