Közérdekű
2019. 04. 01. - Márkus Bálint

Jelenkorunk legpusztítóbb környezeti fegyvere, a műanyag

 

Bizonyára mindannyian nap mint nap hallunk az emberiség túlzott mennyiségű műanyag hulladékáról. Ez a probléma ott gyökerezik, hogy a műanyag lebomlása egy több száz éves folyamat, és olyan mértékben bocsátjuk ki azt, hogy felhalmozódik a környezetben és ezzel az élővilágot nagymértékben károsítja.

Évente átlagosan 8-9 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe és óceánokba, ennek közel 80%-a a szárazföldről jut oda. A műanyagzacskókból évente kb. 8 milliárd  darab kerül a szemétbe. Utóbbi talán az egyik legsúlyosabb probléma, ugyanis a legnagyobb veszélyt az egyszer használatos műanyagok jelentik. Ezek ugyanis nincsenek folyamatos felhasználásban vagy újrahasznosítva, például az ember vesz egy kenyeret, hazaviszi, felvágja és már mehet is a zacskó a kukába. A probléma másik része viszont a túlzott tömegtermelés és a fogyasztói társadalom túlzott kereslete, ugyanis sokkal több műanyag kerül körforgásba, mint amennyit képes lenne újrafeldolgozni az emberiség, valamint   a fejlődő országok a fejletlenség miatt nem képesek foglalkozni a szemétproblémával és egyenesen a tengerbe landol a szemetük.

A műanyagszemetek egyik elkülönített csoportja a mikroműanyag. Mikroműanyagoknak nevezzük az 5 mm-nél kisebb környezetbe kerülő műanyagokat. Ennek okozója az, hogy a műanyagok nagyon nehezen bomló kémiai anyagok, és emiatt egyre jobban aprózódnak. Ez nem is tűnik olyan veszélyesnek, ám gondoljunk bele, hogy az óceánok élőlényei szervezetében ezek felhalmozódnak, és egyrészt az halálos lehet számukra, vagy akár a halászás útján az asztalunkra kerül és elfogyasztjuk. Kutatások szerint Európában a csapvizek 72%-a szennyezett a mikroműanyagoktól, valamint a palackozott innivalókban is kimutatható a szennyezés, így az emberi testbe is könnyen bejut.

A műanyag káros hatásai

A műanyagszennyezés nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is egyre nagyobb veszélyt jelent. Kutatások szerint már a tengeri sóban is előfordulnak mikroműanyagok, valamint a mézben és a levegőben található porban is. Ez azt jelenti, hogy pusztán azzal, hogy levegőt veszünk, szervezetünk műanyaggal lesz szennyezve. A tudósok szerint, ha a műanyaggyártásunk nem csökken jelentősen, akkor a műanyagszennyezés rövid időn belül az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válhat. Bár azt még nem tudni, hogy mik a konkrét következményei.

A műanyag tájrombolása

A plasztik szemetek nem csak egészségügyi szempontból károsak, a turizmust is erősen képesek gyengíteni. Világszerte ugyanis a trópusi országok homokos tengerpartjait felváltotta a műanyagtörmelék s a szemét, a zátonyok kezdenek elhalni, csökken az óceánok élővilágának diverzitása, és így az utókorra is csak szürke tengerpartok várnak, ahol a víz már csak a műanyagtól lesz színes nem pedig az élővilágtól.

Pár érdekesség a műanyagot illetően:

 • Minden valaha gyártott és kidobott műanyag létezik még valahol valamilyen alakban vagy formában a Földön.
 • Minden percben közel 2 millió tonna egyszer használatos műanyag szatyor fogy világszerte.
 • Minden percben 1 millió műanyag palack fogy világszerte – és ha így folytatjuk, ez a szám eléri a félmilliárdot 2021-re! A palackoknak csak kevesebb, mint a felét hasznosítják újra.
 • Több mikroműanyag van az óceánokban, mint csillag a Tejúton.
 • Ha a műanyaggyártás üteme nem lankad, akkor 2050-re a műanyagszemét súlya többet nyom majd a halak súlyánál.

A világ legnagyobb szemétkibocsátói:

 • Coca-Cola
 • PepsiCo
 • Nestlé
 • Danone
 • Mondelez
 • Procter & Gamble
 • Unilever
 • Perfetti Van Melle
 • Mars
 • Colgate-Palmolive


Mi lehet a megoldás?

Először is mindenképpen csökkenteni kell a műanyagok kibocsátását a piacon, minimalizálni kell az egyszer használatos műanyagokat és ezek után jöhet a konkrét megoldás. A további megoldás nagy része pedig a multik kezében van, ugyanis a műanyagkibocsátás sokkoló hányada tőlük származik. Mindenképpen nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az újrahasznosításra, vagy az organikus anyagokkal való gyártásra. Több műanyagmentes bolt létrehozása. A folyamat mérsékelése a mi kezünkben van, a műanyag stabilitása miatt azonban nem visszafordítható, tehát az a műanyag ami jelenleg az élővilágba került kb. 400 év múlva tud lebomlani, de ha ilyen tempóban folytatjuk tovább akkor nincs megállás és nem csak környezetünket romboljuk szét, hanem saját életünket is.

További cikkek
Top