Gazdaság
2018. 06. 19. - Ádám Bánóczki

Jelen vagy Múlt – Kik voltak a valaha élt leggazdagabbak?

Manapság számtalan oldal foglalkozik vele és évről évre hivatalosan elérhetővé is teszik számunkra, hogy kiemelkedő vagyonukkal kik vezetik aktuálisan a világ élvonalát. Ilyen például a Forbes.com internetes portál, ami minden évben kiad egy jelenlegi listát a világon élő leggazdagabbakról vagyonukat nyilvánosságra hozva és sorrendbe állítva. Viszont ritkán gondolunk bele abba, hogyha a valaha élt leggazdagabbak neveit szemben állítanánk a jelenlegiekkel, vajon mennyiben változtatna ez bármin is. Megpróbáltunk összegyűjteni olyan, már rég elfeledett személyeket, akik a múltban felhalmozott vagyonukkal a jelenlegi lista befutóin is akár könnyedén változtathatnának. Lássuk kik is ezek:

Példaként említhetjük is rögtön Moammer Kadhafit, aki nem más, mint Líbia egykori vezetője, az ezredesből lett világhírű diktátor. Az ország földrajzi előnyeit kihasználva a vagyonának jelentős részét a területeik alatt fekvő olaj exportálásából szerezték meg. Ezen bevételek túlnyomó részét ahelyett, hogy Kadhafi az országába fektette volna inkább a saját, személyes vagyonát gyarapította vele. Miután 2011-ben egy lázadás során életét vesztette fény derült a diktátor óriási vagyonára, amelyet szakértők körülbelül több százmilliárd dollárra becsültek világszerte elrejtve különféle bankszámlákon. Így bátran állíthatjuk, hogy a Forbes által kiadott legfrissebb lista szerint első helyén szereplő Jeff Bezost a 112 milliárd dollárra becsült vagyonával komolyabb erőfeszítések nélkül is akár letaszíthatta volna a trónról.

Aszaf Dzah, születési nevén Oszmán Ali Khán Bahadur volt Haidarábád állam utolsó élő nizámja, mielőtt a nemzet később csatlakozott volna a függetlenedő Indiához. Az uralkodó a több tizeden át tartó uralkodása alatt akkora vagyont halmozott fel a pénze, a drágakövek és rengeteg ingatlanja által, hogy azt nagyságrendileg körülbelül 240 milliárd dollárra becsülik a mai értékén számítva. Az ékszerek után való imádatát nem is mutathatná jobban más, mint az, hogy Haidarábád nizámja egy körülbelül 50 millió dollár értékű, 184,5 karátos drágakövet használt hétköznapi papír nehezékként csupán. Miután uralkodása végén megbukott, vagyona jelentős részének búcsút kellett mondania, de még ekkor is több pénze volt, mint India első éves bevételének egésze. Így akkori vagyonával kérdés sem fér hozzá, hogy szintén előkelő helyen végezhetett volna a jelenleg meghatározott listákon.

Számtalan név kerülhetne még felsorolásra ezen a listán különböző korok és még különbözőbb emberek személye által. Ilyen lehetne például az 1000-es évek végén uralkodó Hódító Vilmos, akinek a hadjáratai során szakértők szerint mai értéken számítva akár 200-250 milliárd dollárnyi értékű vagyona is felhalmozódhatott, de ugyanitt említhetnénk meg II. Miklóst, Oroszország utolsó cárját, akinek meredekebb becslések szerint a személyes tulajdona, pénze és ingóságai összértéke mai értékkel nézve valószínűleg a 300 milliárd dollárt is elérte. Így hát láthatjuk, hogy volt, aki tisztességgel, volt aki hóditásai által, és olyanokkal is találkozhattunk, akik nem a tisztesség útján tettek szert óriási vagyonukra, de annyi közös bennük, hogy pont úgy, mint régen, a mai mércével nézve is a világ élvonalában tudhatnák magukat a jelenlegi elittel szemben.

A ma létező, legfrissebb adatok alapján 2018-ban 2208 olyan ember fért fel a listára, akinek a vagyona át számítva eléri az 1 milliárd dollárt, ezzel beírva magát a világelit tagjai közé. A listát jelenleg a már felül említett Jeff Bezos vezeti a maga 112 milliárd dolláros vagyonával, így letaszítva a trónról az eddig vezető Bill Gates-t, a Microsoft alapítóját és elnökét, aki egyébként az elmúlt 22 évben 18 alkalommal is birtokolhatta a világ legvagyonosabb emberének járó címet. Közvetlen utánuk a harmadik helyen Warren Buffet áll, a Berkshire Hathaway befektetési társaság tulajdonosa. Őket követi a dobogóról épphogy lemaradó Bernard Arnault, az LVMH vezetője. Ők kivételes minőségű ruhákat gyártanak, hozzájuk tartozik a világ egyik legismertebb márkája a Louis Vuitton is. Az ötödik helyen pedig a legismertebb közösségi oldal feje, a Facebook kitalálója, Mark Zuckerberg foglal helyet. Egy biztos, a listán résztvevők száma és helyezése évről évre komoly változásokat mutat, így az elkövetkezendő években is valószínűleg érdemes lesz követni az alakulását.

További cikkek
Top