Szubjektív
2015. 03. 13. - Kahy

Itt a piros, hol a piros


A médiában szinte mindenhol találkozhatunk az éppen zajló brókerbotrány legfrissebb eseményeivel. Az eddig három nagy brókercéget érintő visszaélés-sorozat kapcsán a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír és legújabban a Quaestor is csődöt jelentett. Nem ők az elsők azonban, akik váratlan, különös körülmények közt kerültek a megszűnés közelébe. Az alábbiakban olyan hazai és külföldi nagyvállalatokról olvashattok, amelyeknél szintén hihetetlen összegek tűntek el, rejtélyes módon.

Mi is történt a brókercégekkel?

A Buda-Cash Brókerház idén huszadik éve van jelen a magyar értékpapír piacon. Két évtized alatt vezető szolgáltatóvá vált az országban, neve még talán azok számára is ismert, akik nem rendelkeznek befektetésekkel. Talán ennek köszönhetően az ügyfelek és a felügyeleti szervek részéről is megalapozottnak tűnő bizalom övezte a vállalatot. Idén év elején azonban, egy véletlenszerű ellenőrzés során a Magyar Nemzeti Bank gyanús értékpapír-tranzakciókat fedezett fel a Buda-Cash tulajdonosi köréhez tartozó kisebb bankoknál. Ez adta az apropót a vizsgálathoz is, mely során kiderült, mintegy 100 milliárd forintnyi értékpapírral nem tudnak elszámolni. Az eset február 24-én került napfényre, az MNB sajtótájékoztatóján, mellyel párhuzamosan felügyeleti biztosokat rendeltek ki minden, a Buda-Cash Brókerház tulajdonosaihoz köthető bankhoz is és megkezdték az azonnali felszámolást. A 100 milliárd sorsáról azóta is megy a találgatás.

Természetesen a lavina elindult, vizsgálatot indítottak több nagyobb brókernél is. Március 5-én a Hungária Értékpapír Zrt. engedélye került részleges felfüggesztésre, illetve a részvénytársaság négy vezetőjét őrizetbe vette a rendőrség. Négy napra rá következett a Quaestor kötvénykibocsátó leányvállalatának öncsődje. Bár a cég azzal indokolta ezt, hogy a piacon kialakult pánikhangulat miatt nem tudnak tovább működni, az MNB vizsgálatai a Quaestor csoportnál is százmilliárdos nagyságrendű hiányokat tártak fel. Ahogy a Buda-Cash-nél, úgy az előző két bróker esetén is megkezdték a felszámolást. Találgatások itt is vannak, de a pénznek csak hűlt helyét lelték.

quaes

Nem az első hasonló eset

Az elmúlt néhány évben szintén találkozhattunk hasonlóan hirtelen megszűnő vállalatokkal. 2013 nyarán, a szezon közepén jelentett csődöt az akkor egyik legnagyobb utazási iroda, a Best Reisen. A cég közleménye, illetve az akkori piaci helyzet (egyiptomi válság) alapján jogosnak tűnhet, hogy a megszűnés mellett döntöttek a tulajdonosok, azonban az évekre visszamenőleg több milliárdos árbevételt termelő cég bejelentése nagy port kavart. Mintegy 800 utasuk ragadt kint külföldön, illetve egy pillanat alatt törölték el több ezer ember tervezett utazását is. A hirtelen bejelentés és az éves beszámolók alapján is jogosan merül fel a kérdés, hova lettek a milliárdok a vállalatból.

malev

2012. február 3-án a Malév repülőgépei nem szálltak fel többet, 66 év működés után. Az egyetlen magyar légitársaság pedig szintén milliárdos bevételekkel működött. Ennek ellenére mintegy 88 milliárd forintnyi kölcsönt vett fel az Európai Uniótól, bankoktól és a tulajdonosaitól egyaránt. A 2007-ben privatizált vállalat bevételei ellenére is átlagosan évi 25 milliárd forint veszteséget termelt, melyet a 2010-es újraállamosítása sem oldott meg. Így légitársaság nélkül maradt az ország, a megszűnt több ezer munkahelyről nem is beszélve.

Külföldi példák és a történelmi 2008-as válság

A nagy bukások nem számítanak hungarikumnak, külföldi példákat is bőven találni. A 2008-as gazdasági válság több nagy áldozatot is szedett. A válság kitörését okozó legelső bejelentést a Lehman Brothers tette meg, mely akkoriban egy világszerte meghatározó befektetési multinacionális vállalat volt az Egyesült Államokban. 2008. szeptember 15-én, helyi idő szerint hajnali háromnegyed kettőkor nyújtották be az azóta is rekord összegről, 639 milliárd dollárról szóló csődvédelmi keresetet. A legmeglepőbb dolog azonban, hogy közel sem volt csődközeli állapotban a cég. Szakértők és közgazdászok szerint a Lehman Brothers összejátszott a több nagy befektetési bankkal, többek között a szintén világszerte ismert Goldman Sachs-al és az USA-ban akkoriban legnagyobb bankcsoporttal, a szintén csődbe ment Washington Mutual-al. A 2008-as válság egy igazi pénzügyi bűvésztrükknek is tekinthető, ahol a nagy amerikai bankok tulajdonosai „itt a piros, hol a pirost” játszottak az ügyfeleik és a saját bankjuk tőkéjével. Tulajdonképpen kirabolták a saját bankjukat. Az Inside Job című, díjnyertes dokumentumfilm bővebben is foglalkozik a témával, mindenképpen érdemes megnézni.

Lehman

Nem csak a pénzügyi szektort érte azonban váratlan fordulat. A világ egyik legnagyobb, szintén az Egyesült Államokban honos autógyártó vállalata is megjárta már a csődöt. A General Motors 2009-ben nyújtott be, 91 milliárd dolláros csődvédelmi keresetet a bíróságon. A világ 34 országában gyárral rendelkező, és mintegy 140 országba járműveket szállító GM annak ellenére került csődközelbe, hogy a világ második legjobb értékesítési adataival rendelkezett. Végül a kormány segítségével sikerült átszervezni a vállalatot, így csak a 4. helyre csúszott vissza világviszonylatban a többek között az Opel, Chevrolet és a Cadillac márkákat birtokló mammutcég.

A Malévhoz hasonló példát is találunk, szintén Amerikában. Az American Airlines a legnagyobb légitársaság az óceán másik oldalán. Továbbá az egyetlen, amely az USA minden államába indít járatokat. A cég 2011-ben jelentett csődöt, arra hivatkozva, hogy jelenlegi állapotában képtelen a további nyereséges működésre, így az újraszervezés mellett döntött. A Malévval ellentétben azonban sikerült rendezni az adósságokat, és 2013-ra egy új arculattal ismét elkezdtek nyereségesen működni. Sőt, novemberre sikerült fúzióba lépniük a US Airways-szel, tovább növelve járataik számát.

A filmipar sem úszta meg

mgm

A Metro Goldwyn Mayer filmek elején található oroszlán minden bizonnyal a leghíresebb a világon. Nehéz tehát elképzelni, hogy 2010 novemberében ők is csődöt jelentettek. Ellenben ők nem megszűnési célokkal. A filmipari óriás egyáltalán nem működött veszteségesen, hiszen rengeteg híres filmet forgattak és forgatnak a stúdióiban. A vállalat akkori tulajdonosai azonban rendkívüli módon szívták ki a pénzt a cégből, sőt, hiteleket vettek fel, melyek törlesztésére már nem jutott megfelelő kapacitás. Így az MGM vezetősége döntött úgy, hogy a tulajdonosok lecserélése érdekében csődkezelési kérelmet nyújtanak be a new york-i bíróságon, hogy aztán 30 nappal később egy teljesen új tulajdonosi kör vehesse át a cég irányítását.

Összeesküvés elméleteket mindig lehet gyártani és találni, azonban tény, hogy sokszor nehéz elképzelni egy-egy cégről, hogy önszorgalomból válik annyira veszteségessé, hogy csőd közelbe kerüljön. Sajnos könnyen lehet, hogy amíg Magyarország nem javít a korrupciós helyezésén, addig még több hasonló esettel fogunk találkozni hazánkban is. Azt pedig, hogy a pénz hová lesz, csak az tudhatja, aki folyamatosan rajta tartja a szemét azon a bizonyos piroson.

Mennyire követed nyomon a Buda-Cash ügyet?

Szinte percről-percre
Olvastam róla
Hidegen hagy igazából
Az nem Johnny Cash?

További cikkek
Top