Buliajánló
2017. 05. 15. - Deni

Istenem! Ez már a huszonötödik?

 

Hát igen. Immár 25. alkalommal indulunk hosszú tömött sorokban a Hajógyári-sziget felé, hogy aztán egy hétre magunk mögött hagyjuk a szürke hétköznapokat és egy valószerűtlenül színes világba csöppenjünk. A „Szabadság Szigetén” bár nagyon sok minden megnőtt és megváltozott, még mindig érvényesek az 1993-ban meghirdetett szlogenek: „itt mindent szabad, de semmit nem muszáj”, mert idén is „kell egy hét együttlét”, augusztus 9-16 között.

Egy kis történelem

Egy zötykölődő mikrobuszban kezdődött minden. Tavasz volt, még nem zöld, de már reményekkel teli. Félúton a főváros és a vidéki helyszín között, egy azóta elfeledett Sziámi-koncertről hazafelé tartva, Müller Péter Sziámi zenész, költő, színházi-filmes ember és Gerendai Károly koncertszervező hosszasan fantáziáltak…” Így kezdődött a történet, valamikor ’93 márciusában és vált valósággá még abban az évben, augusztus 19-26 között, egy azóta Európa legnagyobbjainak csapatából kétszer is a legjobbnak választott Sziget, akkor Diáksziget néven.

„Utoljára Napóleon oroszországi hadjárata volt hasonló volumenű vállalkozás, mint a Diáksziget fedőnevű monstre rendezvénysorozat. Nagy létszám, bravúrosan megoldott hadtáp, és állandó, elkeseredett küzdelem az őslakókkal” – írta akkor a Magyar Narancs, pedig hol voltak azok a méretek a maiakétól.

Néhány szám

S hogy mekkorát fejlődött az elmúlt években, azt a számok mutatják képletesen. 1993-ban 43-ezer fizetős néző érkezett – 2016-ban 496-ezren voltak a Szigeten, 1993–ban az egy hét alatt volt 200 koncert, 80 film és 40 színházi előadásmanapság naponta van ennyi program a Szigeten, és a műfajok száma is hihetetlenül megsokszorozódott. 1993-ban 26 milliós költségvetésből gazdálkodtak a szervezők – a jubileumi Sziget 6.3 milliárd forintból áll össze. Az elmúlt 24 évben összesen 7 millió 928 ezer látogató volt kíváncsi Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójára. És a 25. Szigeten várják a szervezők a kezdetektől számított 8 milliomodik látogatót…

Mit adott nekünk a Sziget?

A „fesztivál életérzést” és generációk számára meghatározó közösségi élményt. Ma a fesztivál szó egyet jelent a Sziget Fesztivállal. A magyarországi 16 évesnél idősebb lakosság 15%-a személyes élménnyel rendelkezik a rendezvény kapcsán, mivel több, mint 1,2 millió magyar ember látogatta már meg a rendezvényt, legalább 1 alkalommal, de a személyenkénti átlag látogatás száma 3,4.

Felrajzolta Budapestet a nemzetközi fesztiváltérképre. A Sziget hatalmas utat járt be az elmúlt 24 évben, s lett, egy baráti társaság egy hetes zenés piknikjéből Európa kétszer is legjobbnak választott nagyfesztiválja, a legnagyobb presztízsű elismerés a szakmában, az European Festival Award „legjobb zenei felhozatal” díjának tulajdonosa és a 2016-os fesztivál megkapta a „nemzetközi fellépők kedvenc fesztiválja” díját is.

A legmenőbb és legismertebb hazai márka lett. Azon túl, hogy hazánkban a legsikeresebb és legmenőbb brandnek a Szigetet választották, mára ez a legismertebb magyar márka a nagyvilágban is.

A Szigetnek köszönhetjük például, hogy Magyarországon a világzene egyre ismertebb lett. Az elmúlt tizenhét évben a Világzene színpad kirívó nemzetközi rangra tett szert, lévén a műfaj valamennyi kiválósága fellépett rajta, másrészt azért, mert folyamatosan érzékenyen reagált az újabb és újabb világzenei trendekre, hullámokra. A Sziget mindig fontosnak tartotta a roma kultúra terjesztését és népszerűsítését. A hazai cigányzenészek és nemzetközi sztárok tucatjaival találkozhatunk évente a fesztiválon.  Fontosnak tartja a Sziget a nemzeti hagyományok ápolását is. Kiemelt figyelmet kapnak a mozgássérült szigetesek is.

A Sziget tovább fejleszti a már megkezdett környezettudatos tevékenységét, a fenntartható fesztiválozás és ennek kommunikációja terén.

Kádár Tamás, a Sziget cég operatív vezetője – akit az alapító, főszervező Gerendai Károly immár az utódjaként mutatott be a sajtó képviselőinek – elmondta azt is, hogy a fizetésekkor korábban alkalmazott kártyás és órás lehetőségek mellett idén – egy újítás révén – már mobil applikációval is lehet fizetni.

Egy kis ízelítő: Zenei programok

 

Dan Panaitescu Nagyszínpad

A Nagyszínpad esti sávját a -1. napon a világ egyik legsikeresebb énekesnője, a sok grammys P!NK nyitja, és az utolsó napon az elektronikus zene világhírű reprezentánsai, a TOP DJ-k legjobbjai, Dimitri Vegas & Like Mike zárja, az immár hagyományos látvány-csinnadrattával, az EndShow-val. A köztes napok esti sávjában pedig ott lesz Wiz Khalifa, Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers, Major Lazer. A Nagyszínpad korábbi sávjaiban pedig az alábbi nevek sorjáznak: Billy Talent, Biffy Clyro, PJ Harvey, Rita Ora, Alt-J, Dubioza Kolektiv, Tom Odell, Rudimental live, Clean Bandit, White Lies, Two Door Cinema Club, Birdy, Jamie Cullum, Mando Diao, Metronomy, The Kills és George Ezra. Két hazai zenekar is felkerült a Nagyszínpadra: egyrészt helyszín programját a Nagy-Szín-Pad! győztese indítja majd a -1. napon, illetve a vasárnapi indítósávban a Halott Pénz lép majd fel.

OTP Bank Színpad by A38

Változatos zenei világgal és sűrű programmal várja az A38 megasátra a Szabadság Szigetének lakóit. A program a Nulladik napon már elkezdődik, a fellépők pedig a következők: Watsky, Chef’Special, Kensington, The Vaccines, Alex Clare, Andy C, Dimension, Bear’s Den, Quimby, Danny Brown, Punnany Massif, DJ Shadow, GTA , Valentino Khan, Lion Babe, The Strypes , Anne-Marie, Bad Religion, Crystal Fighters, GusGus, Weval live , HER, Oh Wonder, Allah-Las, The Pretty Reckless, The Naked and Famous, Tycho, Rone, Léon, Jagwar Ma, Materia, Mac DeMarco, Vince Staples, Flume, Cashmere Cat, Nothing But Thieves, De Staat, Courteeners, Breaking Benjamin, Interpol , Fritz Kalkbrenner, HVOB.

Telekom Aréna

A partiélet legnagyobb helyszínén, az Aréna megasátrában este 10-től hajnalig tart majd a bulifolyam. Olyan fellépőkkel mint: Yamina, Maurice West, W&W, Sunnery James & Ryan Marciano, Muzzaik, Roberto Rios, Thomas Jack, Stadium X, Nervo és Andro. Szombaton Oliver Heldens és barátai lépnek föl: Danny Howard, Throttle, természetesen Oliver Heldens, Deepend, és a Digital Farm Animals. Vasárnap jön a Steve Aoki pres.: DIM MAK stage, benne Steve Aoki, Autoeritique, Morten, Stöök Sound. A hátralévő napokon pedig sorban: EDX, Bakermat, Don Diablo, Bassjackers, Metzker Viktória valamint The Shaggers, Cosmic Gate, Paul Van Dyk, Alex M.O.R.P.H, StereoPalma.

Colosseum

A sziget egyik leglátványosabb helyszíne a raklapokból épült Colosseum. A program itt hét napon át zajlik déltől, hajnal ötig, az alábbi fellépőkkel: Vayna, Adam Touch, Po:ti, Vatsanah, Andras Toth, Polarize, Carl Craig, Mano Le Tough, Zvezda Beta, Thomas Borza vs. Bohumil, Rob!n, Bernathy Zsiga live, Sikztah, Many Reasons, Hot X, Marco Bailey, The Advent, SanFranciscoBeat, Moon & Bribón, David Mole, Roocha & Roland Handrick, Ramin Sayyah live, Coloboma, Poli, Dj W!ld, Kollektiv Turmstrasse, Nora Matisse, Raasa, Jaffa Surfa, Gregory S, Davko, Justrice, Henry Saiz, Hernan Cattaneo, Peter Makto, Denes Toth, Nigel Snorter, BadGirls pres.: James Cole, Pat Duff, Shabaam, Snilloc, Collective Mashine, Heidi, Jay Lumen, LavaLava pres.: Tolo, Falcao, Fanki Ridm, Metha, Anima Sound System, DJ Mateo & Spirit, Michal Breeth, Confdns, Anna, Matador, Gabor Kraft. A Colosseum raklapjait a Podhoran Group biztosítja.

Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpad

Természetesen idén is jelentkezik a magyar zene Mekkája a hazai élvonal legjobb bandáival és előadóival és az idei Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató résztvevőivel. A fellépők pedig itt sorban: The Biebers, Bëlga, Sub Bass Monster, Majka, Szabó Benedek és a Galaxisok, Péterfy Bori & Love Band, 30Y, Mary Popkids, Middlemist Red, Cloud9+, WellHello, Kiscsillag, Akkezdet Phiai, Fran Palermo, Brains, Szabó Balázs Bandája, Bagossy Brothers Company, Hiperkarma, Margaret Island, Vad Fruttik, NASA, Esti Kornél, Fish!, Irie Maffia, Blahalouisiana, Anna and The Barbies, Müller Péter Sziámi AndFriends. Az estéket pedig, minden nap DJ zárja ezen a helyszínen.

Egy kis ízelítő: Nem zenei programok

 

Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkusz produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén már egy majd’ 1000 főt befogadni képes sátrat állítottak fel, a szabadtéri színpad mellett, s a fesztivál fennállásának 25. évfordulója alkalmából az eddigieknél is sokszínűbb és nemzetközibb program állt össze.
Az ifjabb nemzedék képviseletében a Baross Imre Artistaképző tanulói mutatják be legújabb műsorukat minden délután. Ezt a spanyol Compañia Vavel Circus társulatának Garbuix című előadása követi, amelyet már csak azért is nagy kár lenne kihagyni, mert az öt hölgyből álló csapat legalább akkora unikumnak számít, mint előadásmódjuk sajátos hangulata. Őket nem is egy, hanem egyből kettő, a legjobbak között számon tartott társulat követi Kanadából: a Machine de Cirque társulat azonos című produkciója, illetve a Cirque Alfonse Barbu című előadása zárja a sátor programját.
A Cirque du Sziget szabadtéri színpadán ezúttal is olyan produkciók kaptak helyet, melyek könnyűszerrel képesek megteremteni azt a különleges hangulatot és egyedi interakciót a közönséggel, ami ezt a helyszínt annyira jellemzi. Itt minden nap 16:00 és 21:00 között nevethetnek és ámuldozhatnak a Szitizenek a kenyai The Black Blues Brothers, az olasz Circoriccio és Dario Rossi, vagy éppen a québeci Mr. Banana Show előadásán. A szabadtéri színpad műsorát minden nap fél órás tűzzsonglőr-show zárja.

Vándor Vurstli és kis utcaszínházak

A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja idén is a játékos lelkű Szigetlakókat. Vásári mutatványok, célbadobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádjából épül fel az öt napig tartó káprázat, a jelen lévő úri közönség szórakoztatására. A platánfák árnyékába a múlt század fordulójának békés idillje költözik.

Magic Mirror

„Kimondott szó – kilőtt nyíl” – tartja egy közmondás, és valóban: amiről beszélünk, azt nem seperjük szőnyeg alá többé. Társadalom, szex, viselkedés, elvárások, belátások, befogadás, művészet, ideológia – élet. Én, te, mi. Kerekasztal beszélgetés formátumú talk show-jában Steiner Kristóf vendégeivel idén is várja azokat, akik érdeklődnek az LMBTQ témák iránt. Kristóf vendége lesz Eli Nassau, aki Mexikó egyik legszegényebb negyedében született és tradicionális zsidó neveltetést kapott, ma pedig színész, szerző és aktivista, nem utolsó sorban pedig világszerte tart előadásokat LMBTQ jogokról és az álmok megvalósításáról. Khader Abu-Seif Izraelben született palesztin aktivista, aki a Netflixen is vetített “Oriented” című dokumentumfilm sztárja, szintén Kristóf beszélgetőpartnere lesz, akárcsak Márkus Sándor rebellis bábszínész, akinek előadásai azt hívatottak kommunikálni: miért kellene szégyellni azt, akik vagyunk?

Pentalum – Luminárium

A Luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést (nap)fény végzi. A 25 éves, notthinghami székhelyű Architects of Air alkotásaiban 1992 óta mára több mint 8 000 000 látogató gyönyörködhetett, tudniillik a különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült épületek – melyek falait a befújt levegő nyomása tartja – egész évben, egymást váltva látogatják a különböző fesztiválokat, rendezvényeket szerte a világban. A Lumináriumban a főszerep a látogatóé, és a részben-fényáteresztő falakon átszűrődő pszichedelikus fényeké, színorgiáé. Legtöbbünk fényérzékelése akkor volt utoljára kitéve ilyen élménynek, amikor anyánk a gyerekágyban felénk lógatott egy színes izét, hogy abbahagyjuk az üvöltést. Érdekes módon, itt bent tényleg elhallgatnak az emberek…

Before I Die

A vietnámi származású Candy Chang nemzetközi hírű designer-művész munkatársával arra törekszik, hogy a várost és közvetlen környezetét ábrándozásra, több érzelemre sarkallja, aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget adjon arra, hogy az emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. Ez az interaktív, nyitott, művészeti projekt várja az érdeklődőket minden nap 12:00-22:00 óra között, akik megosztanák gondolataikat vagy éppen újakat keresnének. Idén az egész fal a látogatók rendelkezésére áll, hogy kifejezzék, mi az, amire vágynak életük során. A Sziget közössége a hét folyamán gondolataival építheti ezt a végtelen bakancslistát. A “Before I Die” fal az évek alatt körbeutazta az egész világot, ebben az évben a Sziget és a Banner Casting közös projektjeként, ötödik alkalommal érkezik a Szigetre.

Óriási hajón bulizhatsz a Szigeten

A Sziget még 25 év után is képes meglepetést okozni – és ehhez nem is mindig kellenek világsztárok. Az idén negyedszázados fesztivál ezen a nyáron vízre teszi a Sziget 25 Cruisint, Budapest legmenőbb hajós buliját augusztus 9. és 13. között.
A Sziget 25 Cruisin borítékolhatóan az egyik legizgalmasabb Sziget helyszín lesz az idén, hiszen maga is olyan, mint egy folyamatosan mozgásban lévő Sziget. A hajón elsősorban a tánc dominál majd, de azok, akik inkább elmélyülten fürkésznék a folyton változó hátteret 30 nyugágyon és 60 babzsákon heveredhetnek le a napfénytől védett, fedett kerengőn. A hatalmas hajón bőven van hely barangolni, bámészkodni és természetesen bulizni is, hiszen Közép Európa legnagyobb mozgó táncteréről van szó. A Sziget 25 Cruisinon maga Budapest, Európa egyik legszebb fővárosa szolgáltatja a vizuált. Táncos városnézés, ahol a történelmi panorámán túl a modern és pezsgő Budapestben is gyönyörködhetsz, a Parlamenttel, a MüPával, a Bálnával vagy éppen a Citadellával a háttérben.

További információ:

Sziget Fesztivál Hivatalos Oldala

Sziget Fesztivál Hivatalos Facebook Oldala

Sziget Fesztivál Hivatalos Facebook Eseménye

Jegyek még kaphatóak korlátozott számban!

További cikkek
Top