Közérdekű
2019. 04. 07. - Hegyi Péter

Internetreform – Megszavazták a 11. és a 13. cikkelyt

 

A különböző online platformokon már régóta téma a szerzői jogi szabályozás tervezett módosítása, ezen belül is a 11. és a 13. cikkely, melyek sokak szerint cenzúrát jelentenek az internetre felkerülő tartalmaknak és korlátozzák a szabad internethasználatot. Többszörös sikertelen próba után végül március 26-án az Európai Parlament a strasbourgi plenáris gyűlésen megszavazta a szabályzat módosítását, melynek több pontját is erős kritika érte.

A szerzői jogi reformról már néhány éve folytak a tárgyalások, és 2018 szeptemberében az Európai Parlament már elfogadott egy nem végleges változatot a módosításokról. A végső voksolást eredetileg januárra tervezték, de akkor még tárgyalásokra hivatkozva elhalasztották azt, így tűzték ki végül március 26-ra a szavazást. A változtatásokat pedig 348:274 arányban el is fogadták.

Miről szól a két cikkely?

Article 11

A hírfolyamokon, keresőkön megosztott linkekért ezek után jogdíjat kérhetnek a híroldalak. Ez az úgynevezett “linkadó”, ami életszerűtlensége miatt nem csak vitatott, de már számos országban meg is bukott. Az Unió parlamentje ezen tények tudatában mégis nagy többséggel rendeletbe iktatta. Az átlag internetfelhasználót ez a szabályozás kevésbé fogja érinteni.

Article 13

A végül Article 17-re átkeresztelt, de még 13-asként elhíresült cikkely értelmében a különböző online platformoknak az eddigieknél jóval szigorúbban kell korlátoznia a rendszerükbe feltöltött tartalmakat. A rendelkezés célja, hogy a tartalmak eredeti gyártói hatékonyabban tudják védeni saját ötleteiket, produktumukat. Jelenleg, ha egy videóban, streamben vagy egyéb feltöltött anyagban más tulajdonát használják fel, a készítő engedélye nélkül, akkor ő maga felelős a következményekért, vagyis a szerzői jog sértésével csakis ő vádolható. Az új rendelettel azonban ez megváltozik: ha egy streamer vagy youtuber engedély nélkül használ fel zenét vagy vizuális anyagot a videóban, akkor nem csak a közvetítőé a felelősség, hanem az adott platform is perelhető a szerzői jogi szabály megsértése miatt.

Miért van szükség változtatásra?

Az előző szerzői jogi törvényt 2001-ben alkották meg, az elmúlt 18 évben pedig rengeteget változott a világ, ezért úgy gondolták, itt az ideje korszerűsíteni a szabályozásokat. A gondolattal nincs is semmi baj, hiszen a különböző tartalmak készítői régóta arra vágynak, hogy jobban tudják védeni saját dolgaikat az interneten. A probléma az, hogy a szabályozás túlmegy az ésszerűség határán, és szinte összeférhetetlen a napi rutinunkkal. Mára az internet a mindennapi életünk fontos részévé vált, gyakorlatilag mindent a világhálón keresztül végzünk: kapcsolattartás, hírolvasás, tanulás, szórakozás. Az újonnan elfogadott jogszabály ez utóbbit azonban nagyban befolyásolhatja és korlátozhatja majd, kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az internet elveszti egyik fontos funkcióját, a tartalmak szabad folyását és felhasználhatóságát.

Kik szólaltak fel ellene?

Mostanra gyakorlatilag mindenki, aki hallott róla. Az online petíciót már több, mint 5 millióan írták alá és folyamatosan nő az aláírók száma. Már a változtatások elfogadása előtt is rengetegen tiltakoztak a javaslat ellen: több, mint 70 ismert szaktekintély – például a World Wide Webet kitaláló Tim Berners-Lee és az „internet atyjaként” ismert Vint Cerf – írta alá az Európai Parlament elnökének szóló levelet, melyben arról írnak, hogy a 13. cikkely megöli az internet lényegét, a szabadság és az innováció helyét a felhasználók folyamatos ellenőrzése veszi át. A YouTube hivatalos Twitter fiókja posztolt egy képet, ami bemutatja, hogy nézhet majd ki a videómegosztó, ha bevezetik az új szabályokat és a #SaveYourInternet hashtaggel összefogást indított el. A Twitch elnöke, Emmett Shear is felszólalt, szerinte a változtatások ellehetetlenítik a stream-oldal használatát. Ezeken túl még az utolsó napokban is tízezrek tiltakoztak Németország utcáin, de egyik próbálkozás sem járt sikerrel.

Hogyan érintenek minket a változások?

A YouTube által Twitterre feltöltött kép remekül szemlélteti, mennyi tartalomnak kell búcsút intenünk az új jogszabály értelmében. Nem lesz több ismert számot éneklő kisgyerek, a feltörekvő zenészek sem dolgozhatnak fel más zenéket, hacsak nem fizetnek jogdíjat. A filmbemutatók, a vloggerek adásai mind nehéz helyzetbe kerülnek majd, hiszen a szűrő-algoritmus egy háttérből behallatszó zene vagy egy falon lévő filmes plakát miatt is letilthatja a tartalmat. Ugyanezen nehézségek jelen vannak a streamelés esetén is.

Jó hír: a mémek megúszták – legalábbis papíron. A tiltakozók egyik követelését teljesítették: a paródiák, mash-up-ok, mémek, kritikai céllal felhasznált anyagok elvileg kivételt jelentenek, nem vonatkozik rájuk az új jogszabály. Azért ne örüljünk előre, hiszen az algoritmus humorérzékén múlik, hogy mit vesz paródiának és mit tilt le, ez pedig nem hangzik túl biztatóan.

Hogy mennyire fogja befolyásolni az új rendelkezés az internethasználatot és mennyire lesz életképes ez a változtatás, azt pontosan csak az életbe lépése után tudjuk majd megmondani, de addig is nézzetek az eddiginél is gyakrabban mémeket és élvezzétek a netes szabadságot, amíg lehet!

 

További cikkek
Top