BGE
2018. 10. 24. - Zircher Ági

Így tér vissza a Redbull Pilvaker

 

A Redbull Pilvaker már mindenki számára ismerős lehet, ugyanis ez a kezdeményezés 2012-ben indult útjára és azóta is töretlen sikert arat. Bár a megjelenő zenék száma az elmúlt időszakban csökkent, és az idei évben az eseményre sem került sor, így is akad minden évben egy-egy új feldolgozás, ami életre kelti a múlt nagy költőinek műveit. A Pilvaker mára már rengeteg neves magyar zenészből tevődik össze, és minden évben március 15-én áll össze a társaság, hogy tiszteletét tegye az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Az első zene, amivel berobbant a köztudatba a Petőfi Sándor Anyám tyúkja c. versének feldolgozása volt. A zenében Dipa, Bom, Diaz, Snow, Wolfie és Eckü kelti életre a művet, és Sub Bass Szabinak, a „szigorú történelemtanárnak” mondják fel. A siker után nem volt megállás és abban az évben még számos zenét jelentettek meg, például a János vitézt vagy a Föltámadott a tengert. Az egésznek a célja az volt, hogy tisztelegjen a márciusi ifjak előtt, és közelebb hozza az embereket a 48-as költőkhöz. Ebben az évben még nem március 15-én tartottak előadást, hanem egy nappal korábban, egy, a hazai legjobb slam poetry és rapper szcéna legjobbjaiból álló kulturális kezdeményezésre került sor, ahol a résztvevők mérhették össze a tudásukat a közönség előtt. A slam poetry kategóriában Színész Bob, míg a rapper kategóriában Fura Csé került ki győztesen. Az ezt követő évben azonban sokan azt hitték, hogy ez a kezdeményezés kudarcba fulladt, ugyanis egészen 2014-ig eltűnt a közönség szeme elől. A visszatéréskor azonban egy teljes új ötlettel tértek vissza, ezúttal az Erkel Színházba. Innentől kezdve már csak ívelt felfelé a kezdeményezés, 2015-ben már dupla előadást tartottak a nagy érdeklődésre való tekintettel, és ebben az évben is sikeresebb feldolgozások jelentek meg, mint a Mama, a Tiszta szívvel vagy a Reményhez. A következő években sem volt leállás, és 2016-ban már iskolai tananyag is lett a Szavak c. versük, amelyben Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé játszik közre.  A dolog 2017-re annyira kinőtte magát, hogy az az évi eseményre 5 perc alatt elkapkodták a jegyet az emberek. Ekkorra az évek alatt már több, mint 30 verset dolgoztak át, közel 60 fellépővel dolgoztak együtt és 5. jubileumát ünnepelhették a Redbull Pilvakernek. Ebben az évben háromszor töltötte fel az Erkel Színházat, és még nyilvános főpróbára is sor került, így meghálálva a hallgató közönség lelkesedését és jelenlétét.

És mi a szitu mostanság?

Az elmúlt év sikerei és a telt házas előadások után az Erkel Színház már nem tudja kielégíteni sem a szervezők, sem a közönség igényeit, ezt be kellett látni. A 3500 férőhelyes helyszín nem látszott elegendőnek, és szerintem bátran kijelenthetjük, hogy az országban ez a kezdeményezés mozgatta meg az elmúlt időszakban a legtöbb embert. Így 2018-ban úgy döntöttek a szervezők, hogy egy évre szünetet tartanak, pihentetik a dolgot és majd 2019-ben visszatérnek valami újjal, valami sokkal nagyobbal. Erre azért volt szükség, mert teljesen más szervezést igényelt a korábbi, úgymond intimebb színházi előadás, mint amit egy aréna méretű megmozdulás kíván. És nem is akárhogyan fognak visszatérni a következő évi március 15-én: több férőhely, új szereplők, és a látvány színvonala is nő. Mi is szolgálhatna ekkora érdeklődésre jobb helyet, mint a Papp László Budapest Sportaréna. A helyszín új, a koncepció a régi: hiphop, színház, irodalom. Az esemény népszerűsítése már el is kezdődött, így jött ki nemrég egy új Pilvaker szám, az Akarsz-e játszani, és október 23-án 10 órától már indul is a jegyértékesítés a Redbull Pilvaker történetének legnagyobb rendezvényére. Ha ott szeretnél lenni, érdemes lesz időben beszerezned a jegyet!

További cikkek
Top