Közérdekű
2018. 01. 14. - Mesi06

Így írj bombabiztos önéletrajzot!

Bár a legtöbb időnket még a Külker falai között töltjük, de azért elég ciki, ha a heti megborulásainkat a szüleink finanszírozzák, így nem jönne rosszul egy munka, ahonnan befolyik az a pénz, amiből fedezni tudjuk megkérdőjelezhető életmódunkat. Na de olyat találni, ami tetszik is, rugalmas a munkaidő és még rendesen ki is fizetnek? Hasonlóan nehéz feladat, mint megugrani a matek kettőt, ezért, hogy megkönnyítsük saját helyzetünket, szükségünk lesz egy ütős önéletrajzra.

Lássuk be, az emberek nagy százaléka nem éppen olyan CV-vel rendelkezik, ami a HR-esek álma, azonban jó hír, hogy mint mindenben, ebben is lehet fejlődni. De, hogy mik azok a pontok, amikre talán nem is gondolnál, azonban lehet, hogy ezek miatt pont nem te kapod a behívó e-mailt?

Íme néhány pont, amelyekre nem árt figyelni:

Helyesírás

Azt gondolnánk, hogy mindenki átnézi az önéletrajzát, mielőtt a küldés gombra nyom, azonban gyakran nem is olvassák tovább a jelentkező adatait és képességeit tartalmazó oldalt, mert hemzseg a helyesírási, elütési hibáktól. Ez pedig mire utal? Arra, hogy az állásra jelentkező hanyag és felületes. Ha már egy egyoldalas dokumentumot nem tud elküldeni úgy, hogy az precíz munka legyen, akkor nem sok jót várnak tőle a továbbiakban. Sajnos hamar ugrik a hitelességünk, hiszen hogyan is hihetnék el mindazt, amit a CV-ben saját magunkról határozottan kijelentünk, például „a részletekre való odafigyelés”, ha még az önéletrajzot sem sikerült hibátlanul elkészítenünk? Nézessük át a dokumentumot több emberrel is mielőtt kiküldjük, mert mindenki más szemszögből fogja nézni, és olyan hiányosságot fedezhet fel, ami nekünk talán fel sem tűnt. Az anyag hibátlansága alatt persze ne csak a jó helyesírást értsd! Fektess hangsúlyt a megfelelő formázásra, a külalakra is, hiszen annyira azért nem megterhelő rányomni a sorkizártra!


Tárgyra való fókuszálás

Mit gondolsz, tízből hány ember küldene “key account manager” pozícióra olyan önéletrajzot, amiben hosszasan ecseteli festői/díszlettervezői/lakberendezői múltját? A felmérések szerint legalább hat. Persze szép és jó, hogy ennyire színes egyéniség vagy és ilyen nyitottan állsz a világhoz, de az említett pozícióhoz ezek a dolgok nem alapvető fontosságúak, maximum hobbiként említsd meg őket. Ha például erre a pozícióra jelentkeznél, akkor koncentrálj az adminisztrációs és a projekt alapú releváns szakmai tapasztalataidra és azokat emeld ki. Hidd el, hamar kiszórják azokat az önéletrajzokat, amelyeken érződik, hogy egy sémára íródtak úgy, hogy bármilyen munkára be lehessen adni őket.

Azonnali döntés segítése

Nem árt, hogyha tisztában vagy vele, hogy egyetlen önéletrajzra sem jut pár másodpercnél több. Ennél ugyanis nem nagyon van több időd meggyőzni a HR-est arról, hogy érdemes részletesebben is elolvasni az „életművedet”. Hogyan érd el, hogy a dolog eljusson odáig? Indulj ki az álláshirdetésből! Nézd meg, hogy mik azok az elvárt dolgok, amelyekre hangsúlyt kellene fektetni, mik azok a képességek, amelyek pluszként funkcionálnak! Tekintsd „kérdezz-feleleknek” a pályázat meghirdetését és az arra adott válaszodat! Azokat az információkat hangsúlyozd ki, amelyek kulcsfontosságúak, használj például felsorolást vagy egyéb kiemelést, hogy első ránézésre is feltűnjenek a legfontosabb készségeid és tulajdonságaid. Ha ezt megteszed, máris jobb pozícióból indulsz.

Értékek kiemelése

Légy egy kicsit cseles! A munkaadó nyilván azért keres új munkatársakat, mert gyorsítani akarja a folyamatot, hatékonyabbá akarja tenni a cég működését, dinamikusabbá a csapatot stb. Ha van előző munkahelyedről olyan pluszpontod, amit tovább tudsz vinni a következőre, akkor ne szerénykedj! Például, ha egy online magazinnál dolgoztál, és most egy másikhoz adod be az önéletrajzod, akkor ne azt írd, hogy „tudom kezelni a közösségi felületeket”, hanem azt, hogy „a kattintások száma az ottlétem alatt 45%-kal nőtt emiatt és emiatt”. Hidd el, hamarabb felkelted a HR-esek figyelmét egy kis plusszal!

Olvashatóság

Lehet, hogy az önéletrajz a figyelemfelkeltés eszközeként szolgál, de ne essünk át a ló túloldalára! Ne vegyük szó szerint a dolgot, ne úgy emlékezzenek ránk, mint akinek a legfurább CV-je volt, így felejtsük el a vibráló színeket és a hieroglifára emlékeztető betűtípust is. Legyenek egymástól jól láthatóan elkülönítve a részek, hiszen az  átláthatóság az elsődleges cél!

Ha ezeket a pontokat betartva adjuk le a jelentkezésünket, akkor máris egy karnyújtásnyival közelebb érezhetjük magunkhoz az álommelót, tehát mindent bele!

További cikkek
Top