Kultúra
2021. 11. 21. - Olivér Szórádi

Időutazás 1987-be

Régóta tudjuk már, hogy nincs új zene az ég alatt, bármi ötlete is támad egy előadónak, az mindig az általa hallgatott zenékre fog reflektálni, mint egy összegzése azoknak, kiegészítve az adott ember sajátos vonásaival. Mégis, most mintha néhány zenész direkt visszanyúlna a múltba, és mind zenében, mind pedig vizuálisan is próbálkozna hasonlítani a 60-as, 70-es és 80-as évek legnagyobb neveire. Ez a trend főleg az USA-ban és Nyugat-Európában figyelhető meg, de Magyarországon is vannak nagyszerű képviselői. A továbbiakban egy ilyen, a 80-as évek glam metal és stadium rock hangulatát idéző zenekar; az SFV dobosával, Slezák Bálinttal beszélgetünk.

Be tudnád röviden mutatni a zenekart?

Az SFV 2018-ban alakult Győrben, főként 80-as évekbeli ihletettségű energikus, melodikus rockot játszunk, a szövegek angol nyelven íródnak.

Miért pont a rock?

Nekem dobosként azért a legjobb, mert nem kell visszafognom magam, szét lehet verni mindent koncerten. Természetesen más zenét is hallgatunk, de a rock az a műfaj, amivel mindannyian ki tudjuk fejezni az összes érzelmünket, legyen szó boldogságról vagy szívtépésről.

Mindig is dobos akartál lenni?

7 éves korom körül voltunk valamilyen koncerten, ott csak a dobost néztem, és onnantól kezdve folyamatosan verem. A dobokat.

Van bármi cél vagy üzenet, amit képviseltek?

Szeretnénk olyan dalokat, sőt albumokat csinálni, ami minden embernek, minden hangulatban támaszt tudnak nyújtani úgy, ahogy nekünk is. Elég pozitív ember vagyok, sokkal jobban szeretek bulizni, vigadozni és mókázni, mint szomorkodni, de elismerem, hogy a líraibb számoknak is kell teret engedni.

Miért angolul írtok számokat?

Egyrészt azért, mert a legtöbb zene, amit hallgatok/hallgatunk angol nyelven íródott – kb. az összes glam metal zenekar amerikai vagy brit volt -, illetve azt sem akarjuk, hogy a külföldi közönség ne tudjon azonosulni a szövegeinkkel a nyelvi korlát miatt. Meg hát, angolul minden jobban hangzik.

Szerinted van bármi esély rá, hogy az instrumentális, ’modern-vintage’ zene Magyarországon is ugyanannyira elterjedjen a fiatalok körében, mint nyugaton?

Szerintem az itthoni divat tartja a lépést a külföldivel valamennyire, egyre inkább érezhető Magyarországon is a zenekarok kultúrájának visszatérése. Nagyon remélem, hogy a mostani pop-ot le fogja váltani egy sokkal igényesebb, több jelentéssel bíró zene, legyen az instrumentális vagy elektronikus. Mindegy, csak ne legyen szar.

Mennyire próbáljátok a zenétekben reprodukálni a 80-as évek hangzásvilágát? Neked, mint dobos, ebben mennyi szereped van?

Ebben vannak ellentétek, én teljes mértékben a 80-as évekbeli ’sound’-ot szeretem, de muszáj valamennyire modernizálni, mert egy teljesen más generációval kell megszerettetni, mint anno. Nem baj, szerintem így kerek a dolog.

Maga a dob talán az, ami a legjobban lehet vintage hangzású, de természetesen nem csak az atom brutál nagy stadion hangzás az, amit szeretek, hanem az egész kinézete; két nagy lábdob karámmal. Hát mutasson jól a színpadon is.

A színpadon megjelenő vizuált (itt főleg a ruhákra gondolok) együtt találjátok ki, vagy ez is egy előre kitalált dolog?

Most már a zenekar többi tagja is foglalkozik ezzel a kérdéssel, eleinte nagyon erőszakosnak kellett lennem, hogy felvegyék a kígyóbőr mintás gatyát, meg az egyéb ilyen nyalánkságokat. Általában nem annyira találjuk ki előre, de mint egy jó színdarabot, egy koncertet is meg kell előre írni valamennyire, főleg, ha egy rendes műsort akarunk színpadra vinni és nem csak eljátszani a számainkat.

Hol lehet meghallgatni titeket?

Jóformán még sehol, van néhány élő felvételünk youtubeon, azon kívül instagramon és facebookon is meg lehet minket találni. Majd 2022 márciusában fogunk debütálni egy 13 számos nagylemezzel, de addig is lehet számítani néhány meglepetésre, úgyhogy érdemes követni és figyelni minket.

Rokk?

Rokk.

https://www.youtube.com/sfvmusic

További cikkek
Top