Közérdekű
2015. 05. 29. - kisnemet59

Horrorfilmbe illő móka – szabadulás az unalmas hétköznapokból

 

Életünk során rengeteg emberrel találkozunk, különböző közösségeket alkotunk, melyek időközben átalakulnak jobbá, vagy csupán csak másmilyenné válnak. Tökéletes példa erre a felsőoktatásba bekerülő zsenge hallgatók közösségalkotása. Sok-sok ismeretlen arc, más vagy éppen azonos személyiséggel rendelkező emberek. A kialakult baráti köröket össze kell tartani, erősíteni kell időközönként. Erre remek lehetőséget nyújtanak a (többnyire) alagsorokban, pincékben fellelhető különféle logikai szabadulós játékok. 

 

A legtöbb ilyen játék ugyanazon az elven működik: van egy alap sztori, mely lehet egy gyilkosság, betörés, robbantás, vagy akármi, ami a fantáziavilág keretein belül mozog. Általában kötelező kellékként jelentkezik a lakat, melyet számkód nyit. Természetesen külön kis feladatok vannak a számok kitalálására, így még izgalmasabbá téve a játszmát. Sokszor a legegyszerűbb megoldás a helyes, ám a legtöbben a nagy pörgés közepette túlmisztifikálják azt. Nem csoda hát, hogy aránylag kevesen tudják időben teljesíteni a sokszínű pályákat. Lássuk, hogy miről is beszélünk:

 

Logikamra

A játék -nevéből adódóan- a logikai megoldásmenetet preferálja és iktatja be az adott feladatokba. A szabadulós játék folyamán 2 pálya közül választhatunk, 8 különböző helyiségben próbálhatunk ki majdnem 30 kinyitásra váró zárszerkezetet, mindezt igen magas nehézségi szinttel társítva, hiszen ha hihetünk a helyszín marketingjének kevesebb, mint 35% a sikeres szabadulások aránya a 80 percig tartó játékidő során.

PániQ-szoba

Ez az a hely, ahol tökéletesíthetni lehet a csapatmunkát, szervezkedést,  és ki lehet használni a  logika minden bugyrát ahhoz, hogy a rendelkezésre álló 60 perc alatt ki lehessen szabadulni a cellaként funkcionáló szobákból. A játék érdekessége hogy nem csak feladatokat kell megoldani, hanem üldözötté is válhatunk időközönként. Maximális adrenalin löket egy teljes órán keresztül.

Detectivity

A helyszín érdekessége, hogy egy egyszerű lakásban található a Mammut Bevásárlóközponttól pár percnyire. Itt nem kell  a váratlan ijesztgetésektől, sem a hatalmas adrenalin túltengéstől tartani. Sokkal inkább a nyugalom és az észjáték az amit használni kell. Ha Sherlock Holmes elvarázsol a TV képernyőjén, illetve Columbo karakterével minden egyes epizód alkalmával azonosulni tudtál és vonz ez a világ, akkor itt az ideje kipróbálni. Ugyan csak kisebb létszámmal, de itt is együtt, csapatmunkával lehet fényt deríteni az igazságra, hiszen a helyszín (még ha nem is látszik) tele van nyomokkal.

Nehéz lenne felsorolni minden helyszínt, ezért csak párat emeltünk ki, viszont jó tudni, hogy Budapesten nagyjából 30 helyen találhatunk különböző szabadulós játékokat, melyekben átlagosan 3-4 különböző szoba található, így mondhatni 100 helyszínen próbálhatunk szerencsét, csak a fővárosban. Külön érdekesség, hogy Bécsben csupán csak 3 ilyen hely van, ám mind a három magyar kézben. Az idelátogató külföldiek a felkapott budapesti romkocsmákon kívül ezekre a helyekre is szívesen mennek, azért hogy próbára tegyék magukat.

 

Létezik azonban egy baráti társaság, akik minderre nem csak mókaként tekintenek. Az Esc-Apes névre hallgató csapat igazi veteránnak számít már a szabadulások világában. Egyen pólójukban és nagyon jól szervezett csapatmunkájukkal sorra döntik meg a rekordokat Budapest kalandos alagsoraiban. A kis társaság külön honlapjukon számolnak be az egy-egy szabadulás alkalmával szerzett tapasztalatikról, ezzel is segítséget nyújtva a kalandvágyóknak. Különböző szempontok alapján értékelik az adott helyet. Egyaránt figyelembe veszik a játék story-ját, a nehézségi szintet, a látványvilágot és a kreativitást, valamint az sem kerüli el figyelmüket, hogy miként fogadja őket, illetve áll hozzá a kalandhoz a játékmester.

A csapat Facebook-oldalán több kedvezményre is van lehetőség, melyekről bővebben ITT tájékozódhattok.

Unalmas hétköznapokon, vagy csak ha egy kis szórakozásra vágyik a baráti kör, netán a család, érdemes megnézni ezeket a lehetőségeket, hiszen garantáltan maradandó élményt okoz. Ha tanácstalanok vagytok a helyeket illetően, akkor az Esc-Apes honlapján található TOP 10-es listából kedvedre válogathattok. Irány szabadulni!

 

Jártál már szabaduló szobában?

Igen
Nem, de szeretném kipróbálni
Nem érdekelnek az ilyesmik
BÉBI BORN BÉBI BOOORN

További cikkek
Top