Közérdekű
2016. 07. 10. - Scheier

Hogyan segíthet a kapcsolatokban és a produktivitásban két ezer éves közgazdasági törvény?

Elsőre meglepően hangozhat, de vannak olyan közgáz elméletek, melyek segíthetnek teljesebb életet élni. Pár hete – felelevenítve az egyetemen tanultakat – megvizsgáltam a címben feltüntetett két elméletet, és megpróbáltam az élet olyan területeire vetíteni őket, mint a kapcsolatok, vagy a produktivitás. Be kell vallanom, kísérletem meglepő sikerrel járt!

Gossen első törvénye szerint „egy adott élvezet nagysága csökken, ha ezt az élvezetet megszakítás nélkül, folyamatosan elégítjük ki addig, amíg telítettség nem lép fel.

Közgazdász szakzsargonnal ugyanez: “növelve egy jószágból fogyasztott mennyiséget, egy pótlólagos jószágegység elfogyasztásának hasznossága – a határhaszon – folyamatosan csökken.

Na de ez nem olyan nyakatekert, mint aminek hangzik, nézzünk meg egy valós példát: a gyerekek szeretik a csokitortát. Ha adsz egy szeletet egy kisfiúnak, nagyon boldog tud lenni tőle. Ha kettőt kap, még jobban el lesz ragadtatva, és így tovább. Viszont a hatodik szelet környékén elég lesz neki, és a hetedik már nem fog további élvezetet nyújtani.

Ezzel szemben a Giffen paradoxon olyan kivételes termékek viselkedését jelenti, melyek a keresleti törvénnyel ellentétesen viselkednek; ha feljebb megy az áruk, az emberek többet fognak venni belőlük. Robert Giffen skót közgazdász Írország szegényeit tanulmányozva a 19. század második felében figyelt meg érdekes folyamatokat. A vizsgált jószág a burgonya volt, amely árának növekedése esetén az iránta támasztott kereslet is emelkedett. Amikor pedig csökkent az ára, akkor a kereslet is csökkent iránta.

A furcsa keresleti mozgás oka, hogy a burgonya “alaptápláléknak” számított, így amikor csökkent az ára, akkor a lakosságnak lehetősége nyílt más élelmiszereket is beszerezni, mint például húst, ami csökkentette a burgonya iránti keresletet. Amikor pedig növekedni kezdtek a burgonyaárak, akkor a fogyasztóknak kevesebb pénzük maradt egyéb élelmiszerekre és a kieső élelmiszereket is burgonyával pótolták.

Mi történik telítettség esetén?

Egy kapcsolat különböző fázisait is tekinthetjük “tortaszeleteknek”: az első szelet a rózsaszín ködös fázis, amikor minden tökéletesnek tűnik, a hatodik pedig a mindkét fél számára stabil boldogságot nyújtó, hosszú kapcsolat.

A kérdés, hogy mi következik ez után. Gossen első törvénye szerint a felek elkezdenek beleunni a boldogságba, kevesebbet találkoznak, végül szétmennek. Ellenben Giffen szerint pont hogy megtalálják a módját annak, hogy még többet hozzanak ki egymásból, és a kapcsolatból.

Beszélgettem barátnőmmel minderről, és arra jutottunk, hogy meg kell találni a módját, a hatodik szinten maradásnak. Ha egyszer már eljutottatok oda, meg kell találni azokat a tényezőket, amelyek ezt az állapotot a végtelenségben fent tudják tartani. És ez nem csak a kapcsolatokra vonatkozik, hanem a munkára, és az élet más területeire is.

Félreértés ne essék, nem találtam meg a csökkenő határhaszon végleges orvoslását, de a következő bekezdésben írtak segíthetnek.

A halmazok keresztmetszete

Na itt jön be a képbe Gossen második törvénye, mely szerint “ha több jószágból szeretnénk fogyasztani, de ennek a fogyasztásnak valamilyen – nem biztos, hogy időbeli – korlátja van, abban az esetben érjük el a legnagyobb hasznosságot – azaz „élvezetet” –, ha úgy választjuk meg a javak mennyiségeit, hogy az utolsó pénzegységre (időegységre) jutó határhasznaik egyenlőek legyenek.

Visszatérve a kapcsolatos témára ez nem azt jelenti, hogy ha elkezdene a viszony rosszra fordulni, új feleséget kell szerezni a meglévő mellé, hanem meg kell tanulni fenntartani az egyensúlyt.

És erre az egyensúlyra az élet minden területén szükség van.

Egy kapcsolat is csak akkor jó, ha több szintes. Ha jó a szex, de nincs közös nevezőtök, vagy nem bírjátok egymás barátait, nem fog működni. És ahhoz, hogy ne unjátok meg egymást, szükség van egy kis különlétre, egy péntek esti barátokkal való sörözésre és akár egy rossz romantikus vígjáték közös megnézésére is. A lényeg a változatosság, és a kölcsönös energiabefektetés.

Visszakanyarodva a munkához: ha csak egy tevékenységre fókuszálsz, kevésbé leszel hatékony, ez tény. Én a napi -, és heti rutinom különféle “taskok” (cikkírás, kondi, ügyfelekkel találkozás, stb.) tudatos ismétléséből áll, ezek miatt élvezem az életet úgy, ahogy. Erről írtam korábban egy cikket is.

Természetesen mindenkinek más működik, és a tökéletes egyensúlyt magadnak kell megtalálni, de az biztos, hogy ha jól keresztezed a halmazokat, fent maradhat a “hatodik tortás” állapot!

További cikkek
Top