BGE
2022. 04. 14. - Eszter Brandhuber

Hogyan formálta Gaudí építészete Barcelonát

„Azok, akik a természet törvényeit keresik, hogy segítsék őket az alkotásban, együttműködnek a Teremtővel. Azok, akik másolnak, nem együttműködők.” – Antoni Gaudi (1852-1926)

Antoni Gaudí, katalán építész, aki eklektikus stílusával teljesen átformálta a 19. – 20. századi építészetet. Ha jártatok már Barcelonában, egészen biztos találkoztatok már a munkájával, nem csak azért, mert ma már a város védjegyévé és a világörökség részévé váltak, hanem mert egyszerűen lehetetlen elmenni mellettük. Egyedi látásmódjával új stílust teremtett, festői szemlélettel közelítette meg az építészetet. A katalán modernista mozgalom legismertebb képviselője, friss, természetes és egyben misztikus elemeivel saját arcképére formálta a spanyol várost.

Güell Park

Karrierje még a diplomája előtt indult be, amikor 1878-ban a párizsi világkiállításon felkeltette Eusebi Güell gróf figyelmét, aki azonnal felkérte a comillasi Palacio de Sobrellano panteonkápolnájának bútorainak tervezésére. A következő években a Güell család felkarolta Gaudít és a saját családi házukon kívül, 5 épület megtervezésére kérte fel az építészt. Azonban Gaudí nem csak a Güell család felkéréseire támaszkodott; számos magánházat, irodaházakat és bérházat is tervezett.

1900-ban a modern brit ’park otthonok’, vagy lakóparkok hatására Güell megbízta a művészt egy külvárosi kertrész kialakításával, ez a Güell Park. A tervek szerint a park több családnak adott volna otthont, azonban a 17 hektáros területen csak két épület készült el. Az első világháború kitörésével lebénult az építkezés, majd később fel is függesztették a projektet. Az elkészült két épületből az egyik Gaudí saját lakása lett, ma múzeumként működik.

A park nagyon jól tükrözi Gaudí organikus modernista stílusát. A merev elemelek helyett az építész ívelt kőoszlopokkal, helyi téglával és színes mozaikos elemekkel díszitette a területet. A természet egyidejű befogadása és tisztelete a legszebb tulajdonsága ennek a műnek.

 A park, noha soha adott egy utópisztikus kommunának otthont, 1926-tól megnyílt a nyilvánosság számára is, nem is kevés sikerrel. Azonkívül, hogy a magaslatból lélegzetelállító kilátás nyílik Barcelonára, park gazdag természeti értékekkel és fajok sokszínűségével rendelkezik, amelyek nagyon vonzóvá teszik a látogatók számára. Ezért nem csak kulturális és építészeti látványosság, de a városi természetturizmus iránt érdeklődőknek is igazi paradicsom.

UNESCO világörökség

Gaudí az évek alatt egy soha nem látott, teljesen egyedi stílust alakított ki. A korabeli Art Nouveau jegyei mellett, Gaudí folyamatosan kísérletezett a természet és az építészet kapcsolatával, ezért a különleges vonalvezetés, az organikus motívumok, az építészetben szokatlan, művészi formák.

Az épültei mindenképp a modernista mozgalom legismertebb szimbólumaivá váltak. Annak érdekében, hogy az útókor se feledje el a művész által képviselt értékeket és stílust, összesen 7 műve került fel az UNESCO világörökség listájára. (Güell Park, Güell-palota, Casa Milà, Casa Vicens, Casa Batlló, Sagrada Família – a Születés kapuja és a Kripta és a Güell család kriptája) Az épületeinek minden egyes pontja saját arcképét tükrözi. Olyan alkotásokat hozott létre, amelyek nem csak magának, de a városnak is nagy sikert hoztak.

Casa Batlló

Sagrada Família – A Jövő Temploma

Az eredeti tervek szerint 1881-ben Francisco de Paula del Villar volt a kinevezett építész, aki neogótikus stílusban képzelte el a templomot, azonban nem tudott egyetértésre jutni az építettekkel, ezért 1883-ban Gaudí vette át feladatot. Ő természetesen teljesen más irányba vitte el a projektet.

„Nagy barátaim meghaltak; Nincs se családom, se klienseim, se vagyonom, se semmi. Tehát teljesen átadhatom magam a templomnak.”

Gaudí élete művének tekintette a templomot, a végső műnek Isten előtt. (saját korában is ‘Isten építészének’ hívták) 1914-től már kizárólag csak a templomon dolgozott, több mint 40 évet szent rá életéből. A templom tökéletes mintapéldája az organikus építészetnek, különösen a Szenvedés Kapuja mutat modernista jegyeket. Gaudí azonban 1926-ban egy tragikus trolibalestben elhunyt, ekkor a templom csupán 25%-a volt befejezve. Annak ellenére, hogy saját korában is rendkívül ismert és keresett építesz volt, szakadt viselete és külsője miatt nem ismerték fel az utcán járók, a Sagrada Famílián dolgozó munkások tudták azonosítani. Gaudí ma a Sagrada Família kriptájában nyugszik.

Az építkezés több, mint 120 éve folyik, ezzel a leghosszabb ideje elhúzódó projekt. A bazilika már 5 generáció és 9 építészmérnök nyomát viseli magán, akik mind igyekezetek megtartani Gaudí eredeti stílusát és elképzelését. Ami érdekes, hogy kizárólag adományokból finanszírozzák a munkálatokat, ami évi 22 millió eurót jelent. A fel nem használt pénzt tovább adományozzák.

Remélem felkelettem az érdeklődéseteket és ha lesz lehetőségetek, mindenképpen látogassatok el Barcelonába mert egy igazán életre szóló élmény.

További cikkek
Top