Kultúra
2017. 12. 21. - Mesi06

Hogyan éljük túl a karácsonyi vásárlást?

 

Remélem, hogy mire ezt a cikket olvassátok, a legtöbben már rég túl vagytok az év egyik legstresszesebb periódusán, vagyis megszereztétek a karácsonyi ajándékokat.

Nem úgy, mint én.

Eddig egyetlen egyszer sikerült magamat is meglepve, időben elkezdeni az ajándékok begyűjtését a nagy hajrá előtt, azonban idén már nem tudtam tartani magam ehhez, ezért december 20-án megint kezdem érezni a hihetetlen nyomást, miszerint még egyáltalán senkinek nem vettem ajándékot, és hát ugye nem ártana.

Ha Ti is hasonlóan benéztétek a napokat, és a zh hét/vizsgaidőszak annyira megkavarta az időbeosztásotokat, hogy most ocsúdtatok fel, akkor reméljük, ez a kis lista segít abban, hogy ne váljon rémálom az olimpiai sportnak is beillő karácsonyi shoppingból!

 

 

Apokaliptikus állapot uralkodik a bevásárlóközpontokban december utolsó heteiben. Sehol egy szabad parkolóhely, a kasszák előtt hosszabb sor kígyózik, mint Valentin napon a virágárusnál, mindenki idegbeteg, és úgy kell megharcolni az ajándékokért, mintha legalább az életünk múlna rajta.

Mit tehet az ember, ha egy notórius halasztgató és mint mindent, a szeretteinek való ajándékgyűjtést is az utolsó utáni pillanatra hagyta?

Válaszd ki a megfelelő alkalmat!

Persze, tudjuk, hogy karácsony előtt nem nagyon van ilyen. De kisebb eséllyel kaphatsz idegösszeroppanást, ha a hét elején mész ajándékot venni és akár rááldozol erre egy egész napot, mintha a péntek esti buli előtt toppannál be az üzletekbe.

Készülj fel!

Olvass utána akár suliba menet a buszon, hogy melyik üzlet milyen ajándékokat kínál, és gondold végig, hogy minek örülne legjobban az anyukád/barátnőd/barátod. Írd össze, hogy egyáltalán kit szeretnél megajándékozni, majd véss az ötlet mellé egy körülbelüli összeget, hiszen nyilván senki sem várja el tőled, hogy adósságokba verd magad az ünnep miatt és így egyszerűbben fejben tartod majd, hogy mennyit áldoztál a szeretet ünnepére.

Készíts útvonaltervet!

Ha megvan ez az alap, akkor gondold végig, hogy melyik boltokban lelhetsz rá az általad összeszedett ajándékokra és kövess egy adott útvonalat, így ki tudod hagyni, hogy felesleges órákat tölts olyan helyeken, ahonnan egészen biztos üres kézzel távozol majd.

Öltözz kényelmesen!

Ne olyan táskával vágj neki a shoppingnak, ami amúgy is lehúzza a vállad, hanem tartsd szabadon a kezeid, hogy könnyebben menjen a vásárolgatás. Ne hurcibálj felesleges dolgokat magaddal, hiszen valószínűleg nem öt perc alatt tudod le a vásárlást.

Raktározz!
Ne dobd ki a blokkokat, számlákat, hiszen lehet, hogy nem minden ajándék jut célba és igazolás nélkül nem fogod tudni visszaváltani őket. Az sem árt, ha figyelmet szentelsz a különböző akcióknak és beszerzel pár plusz apróságot szuper áron, így egy váratlan karácsonyi meghívás előtt nem kell újra hajat tépve shopping körútra indulni, hanem kéznél lesz a segítség.

És ami a legfontosabb: ne hagyd, hogy a vásárlási őrület elvonja a figyelmed az ünnep lényegéről!
Sokaknak sajnos inkább nyűg a karácsony, mintsem egy békés ünnep, hiszen a fogyasztói társadalom gyermekeiként hatalmas nyomás nehezedik a vállunkra, hogy azzal mutassuk ki a szeretetünk, hogy minél szebb és nagyobb ajándékokat gyűjtsünk be. Azonban mielőtt túlzásokba esnél, inkább próbáld meg felidézni, hogy mi is a lényege ennek az egésznek, és szuperdrága ajándékok helyett kreatív módon mutasd meg, hogy gondolsz a másikra!

Sok sikert mindenkinek és boldog karácsonyt!

További cikkek
Top