Közérdekű
2018. 05. 18. - Márk Lukács

Hív a vasút, vár Európa?

Biztos sokan eljátszottatok már a gondolattal, hogy milyen jó lenne egyszer nyáron, gondok és különösebb kötöttségek nélkül, beutazni Európát. Meginni egy jó sört Münchenben, croissant-t enni az Eiffel-toronynál, vagy esetleg mártózni egyet a Baleár-tengerben Barcelonában. Ugye milyen jól hangzik ez így kimondva? A piszkos anyagiak miatt ezt sokan nem tehették meg eddig, azonban most egy új Uniós projektnek hála, több száz fiatal utazhatja be vonattal ingyenesen Európát. Lássuk a részleteket és a feltételeket!

Mi is ez?
Két német aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer ötletét, az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először, a javaslat értelmében minden, 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló Interrail-jegyet biztosítanának az EU-ban. A programnak pedig (mint szinte a világon mindennek) magyar vonatkozása is akad: először ugyanis Ujhelyi István, a magyar EP-képviselő karolta fel az elképzelést.
Szerencsére pozitív döntés született a témával kapcsolatban, amelynek értelmében idén nyáron 20-30 ezer európai fiatal, több mint 12 millió euróból fedezheti fel Európát – jelentette be Ujhelyi István. Magyarországról 287-en vehetnek részt a programban. “Azt várom, hogy a közel 300 fiatal egy életre szóló emléket őrizhet a lelkükben a mi Európánkról”. Ez a mostani közel 300-as kedvezményezetti kör a következő években sok ezerre nőhet – tette hozzá.

Mi a cél?
A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kitágítása, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése. Több európai vezető szerint fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak arra, hogy szélesítsék a látókörüket más országokba történő ellátogatással. Illetve, hogy az oktatás nemcsak arról szól, amit a tanteremben megtanulunk, hanem arról is, amit felfedezünk, más kultúrákról és hagyományokról európai társainktól. Ezekbe az állításokba szerintem nem lehet és nem is kell belekötnie senkinek.

Ki jelentkezhet?
Itt jön sajnos egy némileg elszomorító hír, ebben a remek kezdeményezésben. A hivatalos közlemény szerint, a 18. életévüket az adott évben betöltő fiatalok vehetik igénybe az ingyenes InterRail programot. A terv azonban az, hogy ezt visszamenőleg kiterjesztik az idősebb korosztályokra is, egyelőre még bizonytalan felső korhatárral, tehát mi egyetemisták, még joggal reménykedhetünk.

Hogyan lehet jelentkezni?
Ezzel kapcsolatban egy egyszerű és egyértelmű rendszert és kritériumokat találtak ki az illetékesek, ám ezeket a kritériumokat fel is lehet használni, hogy szinte biztos legyen az utazás. Na de lássuk miről is van szó.
A pályázatok május végén jelennek meg, és a júniusi értékelést követően már júliusban megkezdhetik a fiatalok az Európát átszelő, legfeljebb harminc napos utazásaikat. Egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni. A pályázatban szerepelnie kell az úticéloknak is, ezek közül azok élveznek majd elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölik meg. Az országoknak kvótájuk is lesz, amely meghatározza a programban részt vevő fiatalok számának felső határát. Ennek nem a korlátozás a célja, hanem annak védelme, hogy minden ország be tudja tölteni a rendelkezésére álló helyeket. A pályázatokat június 12. és július 26. között lehet majd leadni. Ennek feltétele, hogy a jelentkező 2018-ban 18 éves legyen. Pályázni legalább egy, legfeljebb négy helyszínre lehet. Az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, amelyeket uniós tagállamból kell indítani, és az unión belül kell maradni.

Összességében egy nagyszerű és előremutató kezdeményezésnek tartom ezt, amit  az életkorra vonatkozóan remélhetőleg felfelé is kiterjesztenek, hogy hamarosan egyetemistaként is részt lehessen venni benne.

 

További cikkek
Top