Közérdekű
2018. 07. 08. - Fruzsina Gonda

Hasznos tippek tárgyaláshoz

 

Életünk során el sem tudjuk képzelni, hogy mennyit tárgyalunk, mert nem csak a munkánk folyamán kerül erre sor, de a magánéletünkben is. Nem tudod, hogy kérj fizetésemelést a munkahelyeden, hogyan viselkedj az interjún, hogyan győzd meg a testvéredet, hogy ő vigye ki a szemetet és ne te? Ahhoz, hogy nyerő szituációba kerüljünk, számos szabállyal tisztában kell lennünk és cikkünkben igyekszünk néhány hasznos tanácsot adni céljaitok eléréséhez.

A tárgyaló felek általában azt a hibát követik el, hogy csak azzal vannak tisztában, hogy mik a saját, nélkülözhetetlen szükségleteik, viszont azt kevesen gondolják át előre, hogy mit akarnak, és mit szeretnének elérni. Ezeket el lehet cserélni egy megbeszélés alatt a feleknek és könnyen eljuthatnak egy olyan helyzetig, ahol mind a ketten nyertesek. Szóval, egy tárgyalás előtt fel kell készülni, többek között azzal is, hogy mik azok, amikre feltétlenül szükségünk van, azaz a céljaink. Készüljünk ábrákkal és gráfokkal, hogy minél meggyőzőbbek legyünk, és ismerjük meg azt a személyt, akivel tárgyalni készülünk. Sokat segíthet a hatékonyságunkon, ha írunk egy listát a céljainkról, a lehetséges végkimenetelektől és a másik fél céljairól. Ebből előre ki tudjuk deríteni, hogy vannak-e közös érdekeink, és ez segíthet a „win-win” szituáció eléréséhez. Csak akkor tudunk megegyezni, ha a két fél érdekei többé-kevésbé fedik egymást.

Van két téma, amikről nem szabad beszélni egy tárgyalás alatt, és az a politika és a kormányok. Viszont vannak témák, amiket szinte kötelező megemlíteni, mint az üzlet, a saját országunk gazdasága, a munkanélküliség és az átlag kereset euróban. Ha a másik fél hozzád megy tárgyalni, akkor mindenképp ajánlanod kell neki egy csésze kávét vagy teát és kekszet. Ez taktikai célból segít, mert barátságosabb lesz a meleg italtól az ember. Mindig kell egy frappáns nyitómondat, amiben elmondják, hogy remélik pozitív végkimenetele lesz a megbeszélésnek. A stratégiának a következőnek kell lennie: adj egy kicsit, hogy utána cserébe visszakapj egy kicsit, ez mozgatja előre a tárgyalást. Ha engedményt kívánsz tenni, akkor mindenképp feltételesen kezdd a mondatodat, azaz „Mi lenne ha…”. Tanulj meg udvarias módon nemet mondani. Például: „Attól tartok, hogy ebbe nem egyezhetek bele”.

Nagyon fontos, hogy ne is kezdjünk el úgy tárgyalni, ha az egyik félnek az a célja, hogy a másikat legyőzze. Abban az esetben, ha esetleg egy külföldivel találkozunk, mindenképpen végezzünk egy alapos kutatást az interneten, hogy az ő országának milyenek a tárgyalási szokásai, mert teljesen máshogy kell hozzáállni egy kínai és egy olasz tárgyaláshoz a kulturális és nyelvi különbségek miatt. Vannak olyan országok, ahol kötelező alkudozni, vagy ahol a korrupció szinte elfogadott és nem árt ezekkel előre tisztában lenni, hogy ne érjen minket meglepetés. Még egy nővel is máshogy kell viselkedni egy megbeszélésen, mint egy férfival nemzetiségtől függetlenül. Arról nem is beszélve, hogy másoknak a személyes problémái is befolyásolhatják a viselkedésüket egy megbeszélésen, bár ezek alap esetben nem lehetnének hatással a munkahelyi életünkre, néha mégis előfordulhat ez a balszerencsés helyzet.

Amit érdekesnek találok az a nőkkel való tárgyalás, mert ők kevésbé szeretnek önmagukért tárgyalni, sokkal jobban szeretik, ha egy felsőbb cél érdekében ülnek le az asztalhoz megbeszélés vagy tárgyalás céljával. Ezért, ha egy nő vagy és tárgyalni készülsz, akkor képzeld azt, hogy például egy szervezet érdekében tárgyalsz és nem a fizetésed megemeléséért. Az érveid megemlítésekor pedig hivatkozz az eddigi sikereidre, és a hosszú munkahelyi kapcsolatodra, meg az elsajátított képességeidre. Az üzleti életben fontos, hogy minden tárgyalásnak legyen írásos nyoma, így meg kell írni egy szerződést a megbeszélés végén, amit mind a két félnek alá kell írnia.

Ha legközelebb tárgyalásra kerül sor, akkor reméljük, hogy segítségedre válnak a cikkünkben összegyűjtött tanácsok.

 

További cikkek
Top