BGE
2017. 01. 22. - Fruzsina Gonda

Hasznos tippek nyelvtanuláshoz

 

Napjainkban elengedhetetlen a munkaerőpiacon a nyelvtudás, ezért jobb minél hamarabb elkezdeni egy, vagy akár több nyelv elsajátítását. Ha nyelvet szeretnénk tanulni, akkor nagyon fontos, hogy már a nyelvválasztásnál tudatosan olyat keressünk, ami megfelel a mi elvárásainknak: tetszik a hangzása, az ország(ok) ahol beszélik, valamint értelmét is látjuk hosszútávon, tehát megéri időt és energiát fordítani rá. Nyelveket nemcsak iskolában és tanfolyamokon lehet tanulni, hanem egyszerű módszerekkel és odafigyeléssel  akár otthon is.

Mivel nem vagyunk egyformák, ezért mindenkinek más módszer segíthet a legtöbbet a nyelvtanulás terén. Igen fontos, hogy a szókincsünket folyamatosan fejlesszük, hogy naprakészek legyünk, amikor meg kell szólalnunk az adott nyelven. Mindenki más módszert talál a legkedvezőbbnek: egyesek kézzel írt szókártyákról tudnak könnyebben tanulni, de vannak, akik nekiülnek egyesével bemagolni a szavakat, míg mások segítségül hívják az internetet. Az utóbbi csoportba tartozók előszeretettel használják a Quizlet nevű alkalmazást, ahol játékos módon lehet kifejezéseket tanulni, például szókártyák összepárosításával. Illetve olyan idegennyelvű könyvek olvasása is hatásos lehet, amit már olvastunk korábban és ismerjük a történetét, így könnyebben megértjük a mondanivalóját és a cselekményt. Nem fontos, hogy szóról-szóra le tudjuk fordítani, csak a lényeget értsük meg, ahogyan egy nyelvvizsgán elvárás a szövegértési feladatoknál.

A szavakat nemcsak leírni kell tudnunk, hanem kiejteni is. Ebben nagy segítséget jelenthet a célnyelven játszódó filmek nézése (a bátortalanabbaknak felirattal), Youtuberek nézése, vagy esetleg a zeneszámok dalszöveggel való hallgatása. A bátrabbak megpróbálhatnak kommunikálni olyanokkal, akik már beszélik a nyelvet, sőt, ha lehetőségeik engedik ellátogathatnak a célországba képességeik fejlesztése érdekében. Hasznos lehet, ha tudnak szerezni külföldi barátokat, akikkel lehet rendszeresen levelezni vagy chatelni, ez ugyanis abban is segíthet, hogy megismerjék a szlenget és ne csak a nyelvtani pontosságra törekedjenek.

Azoknak, akik angoltudásukat szeretnék fejleszteni nagy segítséget jelenthet a havonta megjelenő 5 Perc Angol nevű magazin, ahol érdekes cikkeket olvashatunk és hallgathatunk különböző témákban. Akik ragaszkodnak a papír alapú tanuláshoz, azoknak segítséget jelenthet a Pons kiadó különböző nyelveken és szinteken megjelent nyelvkönyvei, tankönyvei és egyéb fejlesztő kiadványai. A technika megszállottjai számára a különböző applikációk használata lehet a legalkalmasabb, mint például a Duolingo vagy a Xeropan. Ezek is játékos módon segítenek a felkészülésben napról napra. Az utóbbi olyan, mintha egy játékban lépkednénk, és a tanulást egy professzor segíti. Ez teszi különleges élménnyé a Xeropan használatát. Ezek az alkalmazások ingyenesen letölthetőek és több száz leckét biztosítanak. Nem csak a szókincs növelésében segítenek, hanem a kiejtés és a nyelvtani tudás fejlesztésében is.

Napjainkban világszerte az angol, német és a spanyol a legkedveltebb nyelvtanulás szempontjából. Szinte elengedhetetlen minimum két nyelven beszélni az anyanyelvünkön kívül. Mivel az angol már szinte alaptudásnak számít, így érdemes a különlegesebb nyelveket is elkezdeni tanulni, mint például a kínai, japán vagy az orosz. A legfontosabb, ha folyékonyan szeretnénk beszélni egy idegen nyelvet, hogy legyen motivációnk és célunk, és ne azért tanuljuk, mert mások is azt választották, vagy ránk kényszerítettek, hanem azért mert ténylegesen ezt szeretnénk. Tulajdonképpen akkor tehetjük akadálymentessé a tanulást, ha megtaláljuk a számunkra megfelelő módszereket, és bár ezt időbe telhet kikísérletezni, mégis hosszútávon jövedelmező lehet. Mindezek mellett folyamatosan ismételni kell a tanultakat a tudás elmélyítése érdekében.

További cikkek
Top