Közérdekű
2017. 07. 05. - Ádám Bánóczki

Hackertámadások

Napjainkban a világ nagy háborúit már nem a csatamezőkön vívják meg az emberek, sokkal inkább az internet és a hálózat világa jelentheti mindannyiunkra a legnagyobb veszélyt. Az információlopás, a kiberterrorizmus és a különféle hackertámadások tartják félelemben a világ nagyhatalmait, a vállalatokat, de minket, egyszerű embereket is. Manapság eljutottunk arra a szintre, hogy nincs olyan hónap, hét vagy akár nap, hogy valahol valakit ne érne informatikai támadás. A hackerek célpontjai lehetnek akár tekintélyes vállalatok, egy ország parlamentje, de a kis cégek sem érezhetik magukat biztonságban. Na de lássuk csak a legfontosabb kérdéseket: Mi is ez valójában? Hogyan védekezhetünk ellene?

Hackerek

A hacker kifejezés alatt általában olyan, a számítástechnikában jártas személyeket értünk, akik a rendszerek működését a mindenki által elérhető szintnél is jobban ismerik. Ezek az emberek tudásukat több féleképpen is kamatoztatni tudják. Vannak az úgynevezett „White-hat hackerek”, akik szakértelmüket felhasználva mások által kapott megbízások alapján vagy saját indíttatásra adott rendszerek biztonsági hibáira világítanak rá ezzel megelőzve egy esetleges támadás lehetőségét. Velük ellentétben létezik egy másik csoport is, akiket „Black-hat hackereknek” hívunk. Ők képzettségüket főként arra használják fel, hogy jogosulatlanul betörjenek más rendszerekbe károkozás, információlopás vagy haszonszerzés céljából.

Hogyan védekezzünk?

A legfontosabb lépés akár egy vállalatnál, akár magánszemélyként is egyaránt az, hogy a rendszerünkben mindig naprakész, eredeti vírus irtót futtassunk és Windows operációs rendszerek esetén a tűzfalat se kapcsoljuk ki semmilyen esetben. Ugyan már sablonos lehet számunkra, de mégis jó, ha megfogadjuk, hogy csak olyan helyről szerzünk be programokat vagy alkalmazásokat ahonnan előtte már tisztán meggyőződtünk róla, hogy megbízható forrásból származik. Mindig minden programunkhoz próbáljuk meg garantáltan a legújabb frissítéseket fel telepíteni. Valószínűleg ezzel sem küszöbölhetjük ki az összes hibát, hiszen jól tudjuk, kis kapuk mindig maradnak, de legalább a már jól ismert hibákba nem futhatunk bele. Persze semmi nem nyújthat töretlen védelmet számunkra, de ha igazán odafigyelünk ezekre az alap dolgokra, könnyen lehet, hogy tudatunkon kívül is kikerülhetünk néhány támadást, aminek a bekövetkeztével igen kellemetlen szituációba kerülhettünk volna.

Hackertámadások

Az évek során számtalan tettel sikerült már bizonyitani az emberiség számára, hogy a támadások milyen sokrétűek is lehetnek. 2010-ben egy Barnaby Jack nevű férfi azzal vált híressé, hogy egy notebook közreműködésével, vezeték nélküli hálózaton keresztül átalakított több ATM-et is egyfajta „pénzköpő” automatává. Egy évvel később egy 3 tagú hacker csapat azáltal tett szert jelentős hírnévre, hogy egy büntetés-végrehajtási intézmény elektronikus zárjait nyitogatták kedvükre és mindezt persze távolról. Emellett meggátolták, hogy aktiválják a riasztókat és még a biztonsági kamerák képeit is sikerült nekik meghamisítani. Ezek a dobások ugyan veszélyesek is lehetnek, mégis arra motiválják a gyártó cégeket, hogy megkeressék a hibák forrásait és ezeket az apró réseket mihamarabb betömjék a rendszerben. Viszont találkozhatunk olyan globálisabb támadásokkal is, amiknek a célja egy óriás vállalat csoport vagy még ennél is nagyobb egységek megbénítása és minél jelentősebb kár okozása. Ilyen például a nemrégiben megjelent „Petya” elnevetésű zsaroló vírus. A vírus olyan, főként európai cégek hálózatát tette ideiglenesen hasznavehetetlenné, mint a világ konténerkereskedelmének élvonalában álló Maersk, a gyógyszeriparban jelentősnek számitó Merck, de idesorolhatjuk a reklámipar egyik óriását, a WPP-t is. Az ilyen jellegű vírusok legtöbbször arra utaznak, hogy egy megadott pénz díj kifizetésének ellenében a felhasználó újra átveheti az uralmat a rendszere felett és titkos adatait is visszaszolgáltatják ezután számára. Viszont a rendszerek átmeneti megbénításával és a felmerülő anyagi károk előidézésével komoly problémákat jelenthetnek a cégek és nagyvállalatok számára.

Akármennyire is nehéz lehet felkészülni egy esetleges támadásra és a legfontosabb adataink megóvására, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy biztonságban tudhassuk titkainkat és nem szabad lustának lennünk ahhoz, hogy az általános útmutatókat követve fent tartsuk a biztonságot a számitógépes vagy egyéb elektronikus rendszereinkben.

 

További cikkek
Top