BGE
2018. 02. 21. - Pogácsás Péter

Ha álommunka, akkor Google!

Melyik az a cég, amelynek lógóját szinte minden nap látod? Ami megválaszolja az összes kérdésedet egy másodperc töredékén belül, vagy aminek a segítségével könnyedén meg tudsz írni egy beadandót, és ahol internet nélkül is könnyedén elszórakozhatsz egy T-Rex társaságában? Biztosan sejted már, hogy miről is lesz szó, de fogadni mernék, hogy kihívást jelentene a cégnév hat betűjének színsorrendje!

Bátran kijelenthetjük, hogy a Google nélkül ma már nehezen boldogulnánk, mert behálózza a mindennapjainkat. Nem is csoda, hisz a világ egyik legnagyobb cégévé nőtte ki magát. De nem csak nagysága miatt ilyen híres ez a vállalat. Ahogy már a Gyakornokok című filmben is láthattuk, a munkakörülmények teljesen rendkívüliek.

A Google az átlagostól teljesen eltérő szemszögből közelíti meg a munkaadás területét. A vezetőségben arra építkeznek, hogy a a cégnél dolgozók válláról levegyék a hétköznapi terheket és minél otthonosabbá tegyék számukra az irodákat. Ezek elérése érdekében szinte bármit megtesznek, így nem is csoda, hogy minden évben a Google nyeri a Legjobb Munkahely Díját. De hogyan is néz ki ez valójában?

Álláskereséskor az egyik legfontosabb szempont a fizetés. Ennek kapcsán érdemes megemlítení, hogy az egész Szilícium-völgyben a Google-nél a legmagasabbak a munkabérek. Egy programozó átlagos évi fizetése 27 millió forint. Vannak, akik számára inkább a munkakörülmények a mérvadók, mintsem a pénz, és elengedhetetlen, hogy jól érezzék magukat, miközben dolgoznak. Az otthonosság megteremtése érdekében nem megszokott irodákat találunk a Google épületeiben. A szokásos íróasztalok helyett babzsákok vagy akár csúszdák is előfordulhatnak, illetve adott a lehetőség, hogy szeretett háziállatainkat magunkkal vigyük dolgozni.

A mindennapos stressz minimalizálásának érdekében van a Google-nél egy úgynevezett 80/20-as munkafelosztás, melynek lényege, hogy a dolgozók a fizetett munkaidejük 20%-át a hobbijukkal, vagy bármely más szabadidős tevékenységgel kell tölteniük. Ezen felül a cég meg akarja kímélni az ott dolgozókat a reggeli idegtépő utazásoktól, ezért rendelkezésre állnak ingyenes és háztól-házig szállító Google-buszok. Mivel ez a megoldás nagy távolságoknál nem túl hatékony, ezért a cég szeretne a közeljövőben egy saját reptérre is beruházni… biztos, ami biztos. Mi gyötri még a hétköznapi embert egy kemény munkanap után? A házimunka… De szerencsére a vállalat saját kis takarítócsapatot tart fent, hogy a dolgozók helyett elvégezzék a „piszkos munkát” a mosogatástól akár a banki ügyintézésig. A főzés miatt sem kell aggódnia az alkalmazottaknak, ugyanis a Google kaliforniai épületében mintegy 25 étterem található, ahol sztárséfek főznek rájuk, ráadásul a fogyasztás teljesen ingyenes. Egy ott dolgozó elmondása szerint nincs az épületnek olyan pontja, ahonnan egy jó ebédért többet kéne sétálni 50 méternél.

Ezeken felül már csak egy jó csapat hiányzik a tökéletes munkahelyhez, de az amerikai társaság erre is maximálisan odafigyel. A rengeteg csapatépítő program mellett minden pénteken Google Friday van, ami azt jelenti, hogy korlátlan sör és bor fogyasztásra van lehetőségük a cég dolgozóinak, ezek pedig nyilvánvalóan hozzák magukkal a szép közös emlékeket. A baráti légkört még az is bizonyítja, hogy a dolgozók gyakran ismerik el egymás munkáját és teljesítményét úgy, hogy masszázskuponokat ajándékoznak egymásnak. Ráadásul ahhoz, hogy ezeket kiélvezzék nem is kell messzire menniük, hiszen profi masszőrök várják őket az edzőtermek mellett, természetesen a cég épületén belül.

Ha valaki mégis elfáradna a kemény munkában, akkor a rendes szabadsága mellett még lehetősége van, egyben kivenni egy 3 hónapos nem fizetett szabadságot.

A Google különösen szívén viseli a családok sorsát és támogatja őket, ahol csak tudja. A házasodni készülők számára a cégnek van külön ingyenes esküvőszervező programja, a Google Wedding. A kismamák a szokásos 6 hét szülési szabadság helyett itt 18 hetet kapnak, és ezalatt a fizetésük 100%-át megkapják. Ha a családban szerencsétlenség történne a Google-nél dolgozó féllel, akkor a cég az özvegynek még 10 évig küldi az elhunyt fizetésének felét, illetve a családban lévő gyerekeket havonta 1000 dollárral támogatja, amíg nagykorúak nem lesznek.

Képtalálat a következőre: „google t-rex bone”

Ezek hallatán biztosak vagyunk benne, hogy a Google vezetőségének is szuper munkanapokban van része.  Lazaságukat, humorosságukat az interneten végigfutó pár sztori is alátámasztja. Például a kaliforniai épület előtt álló T-rex csontváz, amit a vezetőség vett, arra buzdítva vele az alkalmazottakat, hogy ne hagyják, hogy a cég kihaljon. Előfordult már olyan is, amikor a gondnokok helyett több száz kecske legelte a cég területén lévő gyepet, mert a kecskéket aranyosabbnak tartották. Ha cikkünket olvasva a Te fejedben is megfordult, hogy elküldd az önéletrajzod, itt egy kis ízelítő, hogy mi is várhat rád a Google állásinterjúján! 

További cikkek
Top