Gazdaság
2015. 07. 05. - Scheier

Feldobod euró, leesik drachma. Rákérdezek: Államcsőd?

 

Ma szavaztak a görögök arról, hogy teljesítik-e a hitelezők elvárásait a további adóemelésekkel kapcsolatban. Számos politikus viszont azt mondja, hogy itt ennél sokkal nagyobb volt a tét: Görögország jövőbeli EU tagsága. És mostanra kiderült: a választópolgárok 61%-a nem támogatja a megszorításokat, így az ország jövője még nem tiszta. Mai cikkemben Nektek, külkereseknek szeretném összefoglalni, hogy is jutott ide az ország, valamint mi lehet a sorsa.

Az alapsztori szerintem világos mindenkinek, aki kicsit is figyelt az elmúlt évek nagyobb híreire. 2008-ban volt az a kellemetlen válság, sok ország gazdasága csak az IMF (Nemzetközi Valutaalap), az EKB (Európai Központi Bank), az EB (Európai Bizottság), vagy éppen az EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) által szerzett hitelből tudott stabilan tovább működni. A hitelek törlesztéséhez megszorító intézkedéseket hoztak, amin természetesen háborogtak a lakosok, de legalább stabilizálódott a helyzet.

tüntetés

A görögök esetében annyi a különbség, hogy ők is felvették a hitelt, a kiadásokat viszont kevésbé faragták meg. Így a tartozásokat újabb hitelekkel kezdték törleszteni, így bekkelve ki az elmúlt éveket. Az EKB minden esetben gazdasági megszorításokat kért az egyes újabb pénzek utalásakor, ezeket a görögök vagy megfogadták, vagy halogatták az érdemi eredményt. Mostanra viszont azon kapták magukat, hogy szerdán (július 1) nyakukon volt egy 1,6milliárd eurós IMF törlesztőrészlet, ők viszont nem jutottak dűlőre az EKB-val. Nem volt segélycsomag, nem tudtak fizetni. A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz több pálfordulat után végül nem írta alá a megegyezést, és június 28-án (múlt vasárnap) kiírta a népszavazást.

Én személy szerint itt kapcsolódtam be az eseményekbe. Családommal akkor épp Rodoszon nyaraltam, és az esti, hallban való netezgetés közben lettem arra figyelmes, hogy a recepciós pali valami politikai vitaműsort néz, amit lázongó embereket ábrázoló bevágások tarkítanak. Akkor néztem utána, hogy mi történt a közelmúltban, és ledöbbentem. Addigi ott tartózkodásom alatt apró jelét sem láttam a csődközeli állapotnak. De hétfőtől mintha hirtelen minden más lett volna. A városban minden banknál sorok, és kétségbeesett emberek fogadtak (a pénzintézetek nagy része ki sem nyitott), a tvken nagyrészt politikai beszélgetős műsorok mentek, egyszerűen valahogy érezhetőbb lett a feszültség.

bank

Személyes szálam a dologgal ennyiben is maradt, hisz kedden sikeresen hazatértem, másnap pedig bekövetkezett, amire mindenki számított: szerda délben Görögország konkrétan csődbe ment. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) közleménye szerint ha Görögország az IMF-fel szemben “fizetési hátralékba került”, akkor úgy veszik, hogy a neki fizetendő adósságukat sem képesek kifizetni a görögök. Az EFSF vezérigazgatója ezután vagy visszaköveteli egyben a tartozást, vagy lemond a pénzéről. És mivel likviditásuk a bankokból rohamosan kivett pénzek miatt amúgy is borzasztó helyzetben van, nem kell matematikusnak lenni a megállapításhoz: nem tudnak fizetni. Sorsuk az EKB, vagy más, újabb hitelező kezében van. A mai szavazással a Központi Bankbak bemutattak, így új vizekre kell evezni.

Ciprasz ma viszont újabb meglepő ötlettel állt elő: amnesztiát ajánlott a vagyonukat illegálisan Svájcba menekített állampolgárainak, ha cserében be nem jelentett jövedelmük 20 százalékát befizetik. A cifra ötlet a hirtelen jött likviditási gondokra jelentene egyedül megoldást, hosszú távon erre esélytelen alapozni. Ha pedig az országban elfogy az euró, saját pénzt kell nyomtatni. Itt jegyezném meg viszont, hogy míg az EU tagságot egyre több görög ellenzi, az egységes valutát 74%-uk szívesen megtartaná. Ha a helyzet tovább bonyolódik, és egy esetleges kormányváltással a radikális ellenzék kerül hatalomra, az ország akár végleg kiszállhat az Unióból. Pontos jövőjük még mindig nem fix, de ha mégis kilépnek, az lavinát indíthat el.

party without drugs

Maradnak a Görögök az EU-ban?

Igen, mindenkinek ez lenne a legjobb
Nem, így is csak nyelik a pénzt
Nem tudom megmondani
Amíg van gyros a belvárosban nem érdekel

További cikkek
Top